Όλα οσα πρέπει να ξέρεις για το σκάκι - μέρος 2

Ίππος

 

3.3.1

 

Κινείται στο σχήμα του Κεφαλαίου γράμματος Γ. Μπορεί να περάσει πάνω από άλλα κομμάτια, είτε αυτά είναι δικά μας είτε είναι του αντιπάλου μας. Όμως δεν μπορεί να «φάει» τα κομμάτια που περνάει από πάνω τους.

 

PGN

 

Οι κινήσεις των πιονιών

 

3.3.2

 

Τα πιόνια αναγνωρίζονται εύκολα από το ύψος τους. Είναι τα πιο κοντά από τα υπόλοιπα κομμάτια.

Υπάρχουν οκτώ ίδια πιόνια λευκά και οκτώ ίδια πιόνια μαύρα.

Τα πιόνια κινούνται σε ευθείες γραμμές και κατά ένα τετράγωνο κάθε φορά.

Σημείωση: Τα πιόνια που βρίσκονται στην αρχική τους θέση μπορούν να μετακινηθούν είτε ένα, είτε δύο τετράγωνα. Αλλά αυτό γίνεται μόνο στην πρώτη κίνηση.

Τα πιόνια είναι τα μοναδικά κομμάτια που «τρώνε» με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κινούνται. Κινούνται ευθεία και «τρώνε» διαγώνια.

Τα πιόνια είναι το πιο αδύναμο κομμάτι που έχει ο παίχτης, όμως όταν συνεργάζονται μεταξύ τους παίζουν μπορούν να γίνουν πολύ ισχυρά και επικίνδυνα.

Επίσης παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη στρατηγική του παιχνιδιού και ένα απλό πιόνι μπορεί να κερδίσει ή να χάσει την παρτίδα. Γι’ αυτό αξίζουν το σεβασμό μας .

Στο διάγραμμα αριστερά βλέπουμε ένα λευκό πιόνι που είναι στην αρχική του θέση. Από την αρχική του θέση τα πιόνια έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν :

 

Α) Ένα τετράγωνα εμπρός.

Β) Δύο τετράγωνα εμπρός.

 

Στο διάγραμμα αριστερά το λευκό πιόνι δεν είναι στην αρχική του θέση, άρα έχει το δικαίωμα να μετακινηθεί μόνο εμπρός και μόνο ένα τετράγωνο. Δεν μπορεί να «φάει» το μαύρο πιόνι.

Τα πιόνια στο διάγραμμα αριστερά έχουν ακινητοποιηθεί, έχουν δηλαδή σταματήσει. Ούτε το λευκό πιόνι μπορεί να «φάει» το μαύρο, αλλά ούτε και το μαύρο μπορεί να «φάει» το λευκό.

 

Τα πιόνια τρώνε διαγώνια, δηλαδή στραβά.

 

Στο διάγραμμα αριστερά το λευκό πιόνι δεν μπορεί να «φάει» το μαύρο πιόνι, όμως μπορεί να «φάει» τον πύργο ή το άλογο.

Παράδειγμαμετιςκινήσεις:

 

PGN

 

Προαγωγή

 

3.3.3

 

Το λευκό πιόνι κατάφερε να διανύσει όλη την σκακιέρα και να φτάσει στην απέναντι πλευρά, γι’ αυτό επιβραβεύεται! Μόλις φτάσει στην άλλη πλευρά, στην τελευταία δηλαδή γραμμή ή στο τετράγωνο ε8, τότε μπορεί να μεταμορφωθεί σε βασίλισσα. Με άλλα λόγια, το πιόνι βγαίνει από την σκακιέρα και τη θέση του παίρνει μια ολοκαίνουρια βασίλισσα. Τώρα ο παίκτης με τα λευκά έχει δύο βασίλισσες!

Το πιόνι δεν μπορεί να γίνει βασιλιάς.

Το πιόνι δεν μπορεί να παραμείνει στην τελευταία γραμμή ως πιόνι. Πρέπει να αλλαχθεί, να μεταμορφωθεί σε βασίλισσα.

Αν οποιοδήποτε άλλο κομμάτι φτάσει στην τελευταία γραμμή τότε δεν γίνεται τίποτα. Μόνο τα πιόνια μεταμορφώνονται.

 

Για παράδειγμα:

 

PGN

 

Ο ρόλος των πιονιών

 

3.3.4

 

Μια παρτίδα σκάκι χωρίζεται σε τρία στάδια.

  • Το άνοιγμα.
  • Το μέσο.
  • Το φινάλε.

Στο άνοιγμα ο κύριος στόχος του παίχτη είναι να αναπτύξει τα κομμάτια του. Για να αναπτυχθούν τα κομμάτια πρέπει να μετακινηθούν λίγα πιόνια. Η καλύτερη κίνηση είναι η μετακίνηση του πιονιού μπροστά από το βασιλιά, γιατί αμέσως ελευθερώνει την βασίλισσα και τον αξιωματικό.

Στο μέσο ο κύριος σκοπός του παίχτη είναι να κάνει επίθεση με τα κομμάτια που έχει ήδη αναπτύξει από το άνοιγμα. Τα πιόνια είναι ό,τι πιο αδύναμο έχουμε και είναι δύσκολο να κάνουμε επίθεση με αυτά. Άρα στο μέσο της παρτίδας πρέπει να κάνουμε επίθεση με τα κομμάτια μας που είναι ισχυρά!

Στο φινάλε, δηλαδή όταν έχουν αλλαχθεί ή φαγωθεί τα περισσότερα κομμάτια, τα πιόνια είναι πολύ σημαντικά. Ο βασικός στόχος είναι να προάγουμε ένα πιόνι σε βασίλισσα!

Αν θυμόμαστε τους παραπάνω κανόνες, κατά την διάρκεια όλης της παρτίδας θα κάνουμε χρήσιμες κινήσεις!


 

Η αρχική θέση

 

3.3.5

 

Η παρτίδα του σκακιού ξεκινάει με 32 κομμάτια, 16 λευκά και 16 μαύρα. Ο ένας παίχτης παίρνει τα λευκά κομμάτια και ο άλλος τα μαύρα.

 

Ο στρατός των λευκών αποτελείτε από:

 

3.3.6

 

1 Βασιλιά

1 Βασίλισσα

2 Πύργους

2 Αξιωματικούς

2 Ίπους

8 πιόνια

Σημείωση: Και ο μαύρος έχει τα αντίσοιχα κομμάτια.

 

Η σωστή τοποθέτηση της σκακιέρας

 

3.3.7

 

Ο παίχτης που θα έχει λευκά τετράγωνα θα πρέπει να έχει στο κάτω μέρος της σκακιέρας του λευκό τετράγωνο. Συνήθως οι σκακιέρες έχουν γράμματα και αριθμούς. Τα γράμματα μπένουν μποστά απο τους παίχτες, ενώ οι αριθμοί μπένουν στο πλάι.

 

Αρχική τοποθέτηση

 

3.3.8

 

Τα πιόνια του λευκού τοποθετούντε στην δεύτερη γραμμή (2η) εμπρός απο τα κομμάτια, ενώ τα μαύρα στην έβδομη (7η). Τα λευκά κομμάτια τοποθετούντε στην πρώτη γραμμή (1η), ενώ τα μαύρα στην (8η).

Έξω – έξω τοποθετούντε οι πύργοι. Αμέσως μετά τους πύργους τοποθετούμε τους ίππους. Έπειτα τους αξιμωατικούς και τέλος το βασιλιά και τη βασίλισσα.

Εδώ θα μάθουμε έναν κανόνα. Ως τσέτλεμαν ο βασιλιάς αφίνει τη βασίλισσα να διαλέξει σε πιο τετράγωνο θα τοποθετηθεί. Η γυναίκες γενικά προσέχουν περισσότερο τα ρούχα τους και τα χρώματα γενικότερα. Γι’ αυτό το λόγο η λευκή βασίλισσα έχει επιλέξει να πάει στο λευκό τετράγωνο και η μαύρη βασίλισσα στο μαύρο. :-)

 

Τώρα είσαστε έτοιμοι να διαβάσετε το τρίτο μέρος, παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη