Καριάκιν ή Κάρλσεν;

 

52

 

Ο υπερασπιστής του τίτλου Μάγκνους Κάρλσεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει το διεκδικητική Σέργκει Καριάκιν, το Νοέμβριο, για τη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σκάκι. Έπειτα από μία εξαντλητική αναζήτηση οκτώ μηνών, οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έχουν καταλήξει ότι ο αγώνας θα παιχτεί σε Αμερικανικό έδαφος, για πρώτη φορά σε 21 χρόνια.

 

 

 

Από τις 11 έως τις 30 Νοεμβρίου, ο περσινός πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν και ο διεκδικητής Σεργκέι Καριάκιν θα παίξουν μια σειρά από 12 παρτίδες στην περιοχή South Street Seaport, στη Νέα Υόρκη.

 

Που θα γίνει;

 

Πολλοί μάχονταν για να αναλάβουν τη διοργάνωση αυτού του πρωταθλήματος, όμως οι διοργανωτές του αγώνα, τελικά επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο, λόγω της κυκλοφορίας με τα πόδια καθώς και το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με τον Ιλία Μέντερσον, το Διευθύνων Σύμβουλος των αγώνων της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και διοργανωτή της εκδήλωσης.

Ο Μέντερσον είπε ότι θέλει να κάνει το χώρο στην κάτω ανατολική πλευρά του Μανχάταν, δηλαδή το πιο πολυ επισκεφθείς σκακιστικό προορισμό στην ιστορία. Για να συμβεί αυτό, ο ίδιος υπόσχεται διάφορα συναρπαστικά αξιοθέατα για τους φίλους του σκακιού, ώστε να βοηθήσει να γίνει το σκάκι ένα «άθλημα των θεατών."

Ο αγώνας, η μονομαχία ανάμεσα σε δύο γκραν μετρ, θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του δευτέρου ορόφου του Fulton, μέσα σε ένα γυάλινο δωμάτιο με ηχομόνωση, το οποίο οι διοργανωτές ονομάζουν αναφέρεστε ως «πιλοτήριο».

Όπως ο Κάρλσεν και ο Καριάκιν έτσι και οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να συμμετέχουν στις κινήσεις παρακολουθώντας την γιγαντοοθόνη μετάδοσης του ματ. Μιας και η κάθε παρτίδα μπορεί να πάρει ώρες, μερικές φορές ακόμη και παράταση του “φυσιολογικού” χρόνου για το σκάκι, ο Μέντερσον θέλει να δώσει παρευρισκόμενους κάποιες επιλογές.

Επίσης οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει ένα καθιστικό με σκακιέρες, όπου οι θεατές μπορούν να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια ή να αναπαραστήσουν τον ζωντανό αγώνα καθώς αυτός εξελίσσεται. Οι φίλαθλοι, οι οποίο θα βρίσκονται εκεί καθώς και όλοι μας μέσα από το διαδίκτυο θα μπορούμε να ακούσουμε τη ζωντανή μετάδοση με σχολιασμούς από ισχυρούς παίχτες.

 

Τι δήλωσε ο διοργανωτής;

 

“Βλέποντας ένα ζωντανό παιχνίδι σκάκι μπορούμε να δούμε τα πρόσωπα των παιχτών όταν κάνουν μια γκάφα. Αυτό είναι πραγματικά πολύ συναισθηματική και όμορφη εμπειρία, δηλαδή να παρακολουθεί κάποιος μια ζωντανή παρτίδα, έχοντας την ανάλυση από ισχυρούς παίχτες” όπως δήλωσε ο  Μέντερσον. “Μπορούμε να μάθουμε πώς σκέφτονται οι παίχτες”.

Επίσης αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία της εκδήλωσης θα είναι η ικανότητά να προσελκύει οπαδούς υψηλού επιπέδου. Ο Μέντερσον είπε ότι εργάζεται για να έχει πακέτα φιλοξενίας VIP καθώς και μια περιοχή όπου θα κινούνται αυτοί οι κορυφαίοι παίχτες. Είπε ότι αυτός ο αγώνας θα είναι ένα “test drive” για τη νέα VIP αγορά στο σκάκι.

 

Ποιος κάνει την πρώτη κίνηση;

 

Συνήθως οι μεγαλύτεροι αγώνες σκακιού στον κόσμο αρχίζουν όταν ένας αρχηγός κράτους πραγματοποιήσει την πρώτη κίνηση. Στο Σότσι, της Ρωσίας, όπου παίχτηκε το Παγκόσμιο Πρωταθλήματα του 2014, στο οποίο ο Κάρλσεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε αυτή την τιμητική πρώτη κίνηση. Στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, Μέντερσον ελπίζει να παρατάξει διασημότητες, πολιτικούς και τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων, ώστε ο καθένας ξεχωριστά από αυτούς να κάνει την πρώτη κίνηση σε κάθε μία από τις επιμέρους παρτίδες.

 

Λίγα λόγια για τους παίχτες

 

Ο Καριάκιν, ο δέκατος παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη, κέρδισε το τουρνουά των υποψηφίων το Μάρτιο, ένα τουρνουά διπλών συναντήσεων με σύστημα αγώνων round robin, στο οποίο συμμετείχαν οκτώ από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Έτσι λοιπόν κέρδισε το μαγικό εισητίριο για να παίξει με τον Κάρλσεν στη Νέα Υόρκη. Το 2002, σε ηλικία 12 ετών και 7 μηνών, ο Καριάκιν έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του γκραν μετρ.

Ο Κάρλσεν, ο ήδη δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής από την Νορβηγία, υπερασπίζεται το στέμμα του έπειτα από την κατατρόπωση του Βισβανάθαν Άναντ στη Ρωσία το 2014. Οι δύο γκραν μετρ θα ανταγωνιστούν επίσης για το χρηματικό έπαθλο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων 1.000.000 $.

Πάνω δεξιά στη σελίδα μας υπάρχει μια ψηφοφορία Εσείς τι πιστεύετε; Ποιος θα είναι ο επόμενος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Καριάκιν ή ο Κάρλσεν;

 

 

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη