Sinquefield Cup

73

Παίζουν τα λευκά

 

Σήμερα θα αναλύσουμε μερικά από τα παιχνίδια που παίχτηκαν στο κύπελλο Sinquefield. Οι αγώνες παίζονται στο Σαν Λούιζ και το πιο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι μπορούμε να δούμε μερικούς από τους καλύτερους παίχτες του κόσμου να αγωνίζονται σε αυτό. Ο παίχτες εκτώς από την κατάκτηση του κυπέλλου αγωνίζονται και για τα 300 . 000 δολάρια (!) σε ένα τουρνουά εννέα γύρων.

 

 

Οι παίχτες είναι Peter Svidler (2751), Ding Liren (2755), Veselin Topalov (2761), Anish Giri (2769), Viswanathan Anand (2770), Levon Aronian (2784) καθώς και ο Maxime Vachier-Lagrave (2819). Ο Μαχίν ή αλλιώς με το παρατσούκλι MVL είναι ο δεύτερος καλύτερος παίχτης μετά τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Κάρλσεν, σύμφωνα με τις βαθμολογίες ΕΛΟ. Όλοι αυτοί είναι οι λαμπεροί και εξαιρετικά ισχυροί γκραν μετρ οι οποίοι αγωνίζονται στο τουρνουά και γι’ αυτό οι παρτίδες τους είναι αξιωσημίωτες.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι αγωνίζονται οι τρεις καλύτεροι παίχτες της Αμερικής, δηλαδή ο Hikaru Nakamura (2791), Fabiano Caruana (2807) και ο Wesley So (2771). Αλήθεια εσείς τι πιστεύετε; Ποιος είναι καλύτερος Παίχτης της Αμερικής; Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο - ψήφο σας - κάτω από το άρθρο.

Ο Σο έχει μια εξαιρετική προετοιμασία και είναι πολύ καλός στα τακτικά, ο Καρουάνα είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και πολύ δημιουργικός παίχτης, ενώ ο Νακαμούρα είναι πολύ ευχάριστος να τον παρακολουθείς, διότι είναι πολύ πρωτότυπος παίχτης.

 

74

 

Έπειτα από το τέλος του 7ου γύρου και δύο γύρους πριν το τέλος του τουρνουά ο Σο φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας με 4,5 βαθμούς. Ακολουθεί ο Άναντ και ο Τοπάλοβ με 4.

 

Topalov,Veselin (2761) - Svidler,Peter (2751) [C88]

73

Παίζουν τα λευκά

 

Εδώ βρίσκετε η πρώτη ερώτηση για εσάς. Στη θέση του διαγράμματος ο Σβίντλερ με τα μαύρα κομμάτια έπαιξε την κίνηση 25… Πβ4. Ποιά είναι η γνώμη σας; Είναι καλή αυτή η κίνηση ή όχι;

Φαίνεται ότι τα μαύρα προσπαθούν να επιτεθούν στο δ4, αλλά ο ίππος στο γ6 δεν είναι τόσο καλά τοποθετημένος Μήπως υπάρχει κάποιο τακτικό χτύπημα;

 

PGN

 

 

Anand,Viswanathan (2770) - Caruana,Fabiano (2807) [C15]

75

Παίζουν τα μαύρα

 

Αυτό ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι ανάμεσα στο νεαρό Καρουάνα και τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανάντ. Τα λευκά δεν έπαιξαν και τόσο καλά στο άνοιγμα. Έδωσαν το ζεύγος των αξιωματικών για να περιπλέξουν τη θέση, προσπαθώντας να κερδίσουν την παρτίδα, όμως λίγο αργότερα εξαργύρωσαν την ενεργητικότητά τους για να κερδίσουν ένα πιόνι.

Αυτή τη στιγμή τα λευκά είναι ένα πιόνι πάνω και θέλουν να αλλάξουν βασίλισσες. Τι θα πρέπει να κάνουν να μαύρα; Εάν τα μαύρα δεν βρουν ένα ακριβή τρόπο και επιτρέψουν στα λευκά να αλλάξουν βασίλισσες, τότε τα λευκά θα έχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες νίκης. Τα μαύρα βρήκαν το σωστό συνδυασμό και έκαναν ισοπαλία, τι έπαιξαν;

 

PGN

 

 

Caruana,Fabiano (2807) - Topalov,Veselin (2761) [C84]

76

Παίζουν τα μαύρα

 

Τα λευκά δεν έπαιξαν τις καλύτερες κινήσεις με τα κομμάτια τους και έτσι τα μαύρα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα πολύ ισχυρό τακτικό χτύπημα. Παίζουν τα μαύρα και αποκτούν πλεονέκτημα!

 

PGN

 

 

Vachier Lagrave,Maxime (2819) - Anand,Viswanathan (2770)

77

Παίζουν τα λευκά

 

Το τελευταίο παιχνίδι είναι πραγματικά απίστευτο. Θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι είναι ένα εξαιρετικό αλλά και συνάμα διδακτικό παιχνίδι. Όταν αργοπορούμε στην ανάπτυξη, αυτό έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για τη θέση μας.

Στην κίνηση 30, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η θέση έχει πραγματικά ενδιαφέρον διότι τα λευκά έχουν πολλές επιλογές. Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή για τα λευκά. Τι θα πρέπει να παίξουν τα λευκά; Παρακαλώ να έχετε στο μυαλό σας το εξής ρητό: “ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός”! Έχοντας αυτό στο μυαλό σας προσέξτε ότι το πιο προφανές τακτικό κόλπο δεν είναι και το καλύτερο...

 

PGN

 

 

Ψηφίστε

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τώρα μπορείτε να ψηφίσετε, γράφοντας ένα σχόλιο, με το ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος Αμερικάνος παίχτης.


Ρεπερτόριο ανοιγμάτων 1. ε4 – ε5

 

Η Ισπανική είναι ένα από το πιο σταθερό και ένα από τα δημοφιλέστερα ανοίγματα στο σύγχρονο σκάκι. Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γι’ αυτό, τότε μπορείτε να διαβάσετε για το Ρεπερτόριο ανοιγμάτων 1. ε4 – ε5, πατώντας εδώ!

 

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη