Πρώτος ο Σω

 

82

 

Πρώτος με 5,5 βαθμούς τερμάτισε ο Wesley So στο Sinquefield Cup το 2016, το δυνατότερο τουρνουά σκάκι της Αμερικής και φυσικά ένα από τα δυνατότερα σε όλο τον κόσμο. Επτά από κορυφαίου σκακιστές, από τους δέκα καλύτερους στον κόσμο, πήραν μέρος σε ένα τουρνουά round-robin, δηλαδή όλοι έπαιξαν με όλους.

 

 

Το τουρνουά χρηματοδοτείται από το δισεκατομμυριούχο Rex Sinquefield. Μακάρι κι άλλοι δισεκατομμυριούχοι να ρίχνουν λεφτά στο σκάκι και να πάψουν να ασχολούνται με τις πολιτικές εξελίξεις των κρατών και με την επιρροή τους σε διάφορους πολέμους. Εντελώς τυχαία αναφέρομαι στον Σόρος, από τον οποίο χάκερ έκλεψαν απόρρητα έγγραφα που τον θέλουν να χώνει τη μύτη του παντού...

 

Vachier-Lagrave,Maxime (2819) - So,Wesley (2771)

 

83

 

Ο Γάλλος MVL (Vachier-Lagrave,Maxime), ο οποίος για κάποιον περίεργο λόγο φοράει 3 νούμερα μεγαλύτερο σακάκι από αυτό που θα έπρεπε να φοράει, στη κίνηση 22 έπαιξε τον πύργο του στο δ4, όπως βλέπετε στο διάγραμμα παραπάνω, το μοναδικό λάθος τετράγωνο. Έπειτα από την φυσιολογική κίνηση γ4 ο λευκός πύργος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη μοναδική ανοιχτή στήλη. Ο MVL προσπάθησε να σταματήσει τη διάσπαση θ4, αλλά θα μπορούσε να το είχε κάνει με κάποιον διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα να παίζοντας το βασιλιά του στο η2. Ο βασιλιάς στο φινάλε είναι ένα πανίσχυρο κομμάτι!

 

Στην κίνηση 31 ο Σω θα μπορούσε να φορσάρει την ισοπαλία με την κίνηση πύργος γ3, μιας και ο λευκός δεν έχει τίποτα καλύτερο από την κίνηση Πε3. Έπειτα τα μαύρα μπορούν να ξανακάνουν σαχ στο γ2 και η παρτίδα θα τελειώσει με επανάληψη κινήσεων.

 

Ο Αμερικάνος όμως παίχτης πίστεψε στις δυνάμεις του και το πάλεψε μέχρι το τέλος, κάνοντας σαφές ότι σε αυτό το κορυφαίο η ισοπαλία είναι μια άγνωστη λέξη...

 

PGN

 
 

Nakamura,Hikaru (2791) - Ding,Liren (2755)


84Παίζουν τα λευκά


Μπορεί πολλοί θεατές να πειστούν ότι ο τελευταίος γύρος του τουρνουά να μοιάζει ανιαρός όμως κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτό. Συμφωνώ ότι στα ανοιχτά πρωταθλήματα στα οποία μπορεί να παίξει ο καθένας οι τελευταίοι γύροι δεν έχουν τόση σημασία. Όμως όταν μιλάμε για ένα από τα κορυφαία τουρνουά του κόσμου οι παίχτες που αγωνίζονται εκεί δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο.


Ακόμη και ο τελευταίος γύρος, είναι μια τελευταία ευκαιρία να μαζέψουν βαθμούς στην κατάταξη του τουρνουά ή στην βαθμολογία. Στη θέση του διαγράμματος ο Νακαμούρα είχε θυσιάσει δύο πιόνια και τώρα έχει έρθει η ώρα να θυσιάσει τον ίππο στο δ5 με σκοπό να θυσιάσει έπειτα την βασίλισσα του στο γ8!
 

PGN

 
 

Αυτή ήταν μια εκπληκτική παρτίδα, ίσως να ήταν η Τζοκόντα του τουρνουά ίσως εάν αφήσετε αρκετά σχόλια κάτω από το άρθρο να φτιάξω σε βίντεο αυτή την εκπληκτική παρτίδα.


Οι σαραντάρηδες του τουρνουά δεν τα πήγαν και άσχημα αφού ήταν έτοιμοι να δώσουν ένα γερό μάθημα στους νεότερους σκακιστές και φυσικά διεκδικούσαν την πρώτη θέση έως και τους τελευταίους γύρους. Ο λόγος γίνετε για τον Ανάντ, Αρονιά και Τοπάλοβ.


Η τελική βαθμολογία


5.5 - So

5.0 - Anand, Aronian, Topalov, Caruana

4.5 - Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura

4.0 - Ding Liren

3.5 - Peter Svidler

3.0 - Anish Giri


Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση των προηγούμενων γύρων πατώντας εδώ.

 

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη