Τα λάθη

168

Υπάρχουν μερικά φαινομενικά ασήμαντα πράγματα τα οποία κάνουν συχνά...

...οι γονείς, τα οποία μπορεί να κρατήσουν πίσω τα παιδιά. Μπορεί να είναι ασήμαντα για τους ίδιους, όμως είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον του παιδιού τους. Φυσικά κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, όμως το το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να προσπαθούμε καθημερινά να αποφύγουμε τα πιο κοινά λάθη.

 

1. Όχι στα ρίσκα

 

Το πρώτο και το κυριότερο είναι η ασφάλεια των παιδιών. Αυτή είναι η πρώτη και λογική προτεραιότητα. Ως συνέπεια ο κάθε γονιός κάνει τα πάντα για να το προστατεύσει. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτή η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές απαγορεύσεις. Σύμφωνα με διάφορες διεθνής μελέτες, τα παιδιά που δεν τους επιτρέπεται να παίξουν σε εξωτερικό χώρο, γιατί μπορεί να χτυπήσουν, έχει ως συνέπεια να έχουν φοβίες και ανησυχίες όταν γίνουν ενήλικες.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέπονται τα πάντα. Παν μέτρων άριστων, έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες πρόγονοι μας. Επίσης έχει σημασία σε ποια περιοχή βρίσκεστε. Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο για κάποιον να αφήσει το παιδί του να παίξει στην Αθήνα, παρά στα Γιάννενα.

Ίσως θα μπορούσατε και εσείς ως ενήλικες να παίζετε μαζί τους. Όπως είπε και ο Oliver: «οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουνε».

Έτσι λοιπόν αφήστε τα να παίξουν, να πάρουν ρίσκα, να πέσουν να λερωθούν. Εάν ζήσουν το ρίσκο θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας τους.

Στο www.chessgames.gr θα το μαθαίνεις πάντα πρώτος.

 

2. Μην το σώζεις αμέσως

 

Πριν μιλήσαμε για την υπερπροστασία. Είναι αυτή που ωθεί ένα γονιό, και ειδικά τις μαμάδες, να βοηθήσει το παιδί της με την πρώτη δυσκολία ή με το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνετε ακόμα και αν δεν το ζητήσει το παιδί.

Ας σκεφτούμε όμως για μια στιγμή. Η ζωή δεν είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια; Άλλα είναι μικρά και άλλα είναι λίγο πιο μεγάλα. Όσο έμενα με τους γονείς μου δεν είχα βάλει ποτέ πλυντήριο ρούχων. Και για να πω την αλήθεια με εκνεύριζε που δεν ήξερα πως να το κάνω. Μπορεί να δυσκολεύτηκα λίγο τον πρώτο μήνα που έμεινα μόνος μου, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για κάποιον, ο οποίος κατάφερε να κάνει κάτι μόνος του. Έστω και εάν αυτό είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα στον κόσμο.

Βέβαια στα Γιάννενα έχουμε ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της βροχής. Εδώ βρέχει μια φορά το χρόνο. Ξεκινάει στις αρχές του Σεπτέμβρη και τελειώνει στο τέλος του Ιούλη...

 

3. Όχι συνέχεια μπράβο

 

Συνήθως ο γονιός βλέπει το παιδί του τέλειο ό,τι και αν κάνει. Όμως, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι εκείνα έχουν τις προτερήματα καθώς και τις αδυναμίες τους. Εάν κάποιος το επαινεί συνεχώς, ακόμα και όταν κάνουν λάθη, κάποια στιγμή καθώς το παιδί θα μεγαλώσει θα διαπιστώσει από μόνο του ότι μόνο οι γονείς του λένε συνεχώς μπράβο.

Το μπράβο, η επιβεβαίωση και το κοπλιμέντο είναι κάτι που αρέσει σε όλους τους ανθρώπους. Είναι υπέροχο να σου λέει ένας άλλος άνθρωπος μπράβο, τα κατάφερες, σε θαυμάζω , συγχαρητήρια κτλ. Όμως εάν αυτό γίνετε συνέχεια χάνει την πραγματική του αξία.

Εάν κάποιος δοκιμάσει να λέει συνέχεια καλά λόγια και κολακείες στο αφεντικό του, ίσως στην αρχή του αρέσει, όμως κάποια στιγμή αυτή η συμπεριφορά θα γυρίσει μπούμερανγκ.

 

4. Τηρείτε αυτά αυτά λέτε;

 

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, είναι να πούμε κάτι αλλά να μην το εφαρμόζουμε εμείς. Θυμάμαι ακόμη την γελοία συμβουλή του πατέρα μου που έλεγε να μην ξεκινήσω το κάπνισμα γιατί κάνει κακό. Φυσικά μου έδινε αυτή τη συμβουλή ενός κάπνιζε.

Από την άλλη μεριά ο θείος μου ο οποίος κάπνιζε παλιά αλλά το είχε κόψει μου είπε ότι: «μάγκας στη σημερινή εποχή είναι αυτός που δεν καπνίζει». Έτσι δεν ξεκίνησα ποτέ το τσιγάρο. Ευχαριστώ θειε! :)

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη