Εκ των έσω

190

Η 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ήταν για μένα...

Από την προσωπική ιστοσελίδα του Νίκου Ντίρλη στο Facebook.

...μια συγκλονιστική εμπειρία. Βρέθηκα ανάμεσα, συζήτησα, έκανα πλάκα και ανέλυσα παρέα με μερικούς από τους μεγαλύτερους σκακιστές στην ιστορία του παιχνιδιού, με αυτούς που ΕΙΝΑΙ το σύγχρονο σκάκι. Είδα την αγωνία τους, τις αλλαγές στην έκφραση του προσώπου τους όταν περνούσε μια ενδιαφέρουσα βαριάντα για δέκατα του δευτερολέπτου στο προσκήνιο της σκέψης τους, όταν γυρνούσαν το κεφάλι τους για να δουν την θέση του συμπαίχτη τους και το πως μετά εξέταζαν το πρόσωπό του για να μπορέσουν να καταλάβουν τι σκέφτεται. Πάει για νίκη; Νιώθει μήπως άβολα; Ο αρχηγός γιατί είναι ανήσυχος; Μήπως στην σκακιέρα παρακάτω χάνουμε;

Παρακολουθώντας μια Ολυμπιάδα από μέσα είναι τελείως διαφορετική εμπειρία από αυτή που έχεις καθισμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου με τις μηχανές ανάλυσης να τρέχουν από κάτω. Ακόμα πιο έντονη είναι η εμπειρία όταν είσαι μέλος μιας ισχυρής ομάδας με 5 GMs και περνάς το βράδυ σου αναλύοντας βαριάντες, αναλογιζόμενος πιθανά σενάρια που θα προκύψουν και πως θα τα αντιμετωπίσεις, ψάχνοντας να βρεις αδυναμίες στους αντιπάλους σου, αλλά και αναζητώντας τα πιο κατάλληλα λόγια που κάθε παίχτης της ομάδας σου πρέπει ή θέλει να ακούσει από εσένα το επόμενο πρωί για να πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στην παρτίδα του.

Για μένα, το ότι υπήρξα captain της Εθνικής Δανίας σε αυτή την Ολυμπιάδα, ήταν σίγουρα μια από τις πιο έντονες εμπειρίες στην ζωή μου. Με έκανε να εκτιμήσω και να αγαπήσω το παιχνίδι βαθύτερα και εντονότερα, αλλά κυρίως να δω, να ζήσω και να συμμετέχω σε μια από της πιο έντονες κοινωνικές του πτυχές.

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη