Πώς να παίξω με τους πύργους μου;

200

Το πιο μυστήριο κομμάτι στο πώς να το χρησιμοποιήσουμε είναι ο πύργος. Πολλοί παίκτες έχουν πραγματικά προβλήματα με τους πύργους. Δεν ξέρουν πώς ακριβώς να παίξουν με αυτούς.

 

 

Σήμερα, ο IM Vangjel Buli, μας παρουσιάζει ένα νέο μάθημα σε μορφή κειμένου για την RCA. Με μεγάλη μου χαρά μετέφρασα αυτό το άρθρο, ώστε να το μειραστώ μαζί σας. Το παράδειγμα είναι στον επιταχυνόμενο Δράκο στην Σικελική.

Υπάρχει ένας γνωστός ρωσικός κανόνας ο οποίος λέει σκέψου ποιον πύργο να τοποθετήσεις στην ανοιχτή στήλη και έπειτα τοποθέτησε τον άλλον!

Ας φανταστούμε ότι υπάρχουν δύο πύργοι, ο ένας είναι στο ζ1 και ο άλλος στο α1. Ας φανταστούμε ότι έχουμε μόνο μία ανοιχτή στήλη την “ε”. Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά και για ποιους λόγους θα πρέπει να βάλουμε τον ένα πύργο στο ε1. Αν για παράδειγμα αποφασίσουμε ότι πρέπει να βάλουμε τον πύργο από το ζ1 έπειτα θα πρέπει να μετακινήσουμε τον άλλο πύργο από το α1 στο ε1! Αυτός είναι ένας πάρα πολύ γνωστός Ρωσικός κανόνας και είναι πολύ χρήσιμος στην πράξη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι πύργοι κάνουν μερικές μυστήριες κινήσεις. Έπειτα από αυτό το μάθημα θα γνωρίζετε ξεκάθαρα πώς να παίξετε με τους πύργους.


Οι πύργοι πρέπει να πάνε σε ανοιχτές στήλες. Ελπίζω ότι αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο σε σας. Τι θα πρέπει να κάνουμε εάν δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή στήλη;

201

Τα λευκά έχουν τελειώσει το άνοιγμα και  έχουν αναπτύξει όλα τους τα κομμάτια. Πως θα πρέπει να συνεχίσουν τώρα; Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή για τα λευκά, διότι έχουν πάρα πολλές επιλογές. Θα πρέπει να παίξουμε ζ4, ίππο δ5, να φάμε στο γ6, να αναπτύξουμε τη βασίλισσα στο δ2 ή να παίξουμε κάτι άλλο ;

Η θέση είναι περίπου ισόπαλη και  δίνει καλές πιθανότητες και στους δύο παίκτες να συνεχίσουν το παιχνίδι. Παρακαλώ σκεφτείτε από 3 έως 5 λεπτά. Σκεφτείτε από την πλευρά του λευκού και προσπαθήστε να βρείτε την καλύτερη κίνηση για τα λευκά. Έπειτα πατήστε το κουμπί συνέχεια για να δείτε την απάντηση μόνοι σας.

V. Buli - H. Xhakoni [B35]

16.07.2016

[IMVangjelBuli ]

 

11.Re1!

 

Θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους πύργους ανοιχτές στήλες όταν υπάρχουν. Καθώς το παιχνίδι προχωρά είναι πιθανό να να να ανταλλάξουν μερικά πιόνια ή να ανταλλάξουμε μερικά κομμάτια. Εάν ανταλλάξουμε μερικά πιόνια έπειτα μπορούμε να έχουμε μια ανοιχτή στήλη. Από την άλλη πλευρά μπορούμε να ανταλλάξουμε μερικά κομμάτια και να δημιουργήσουμε μία ανοιχτή στήλη.

Συνήθως στον επιταχυνόμενο δράκο τα Λευκά κάνουν ροκέ στην πλευρά της βασίλισσας και έπειτα προετοιμάζουν την επίθεσή τους από την άλλη πλευρά. Στη συγκεκριμένη συνέχεια τα μαύρα ανάγκασαν τα λευκά  να κάνουμε μικρό ρόκε.  Τα λευκά δεν μπορούν να επιτεθούν στο μαύρο μονάρχη και έτσι που χρειάζεται να παίξουν στο κέντρο. Η πιο τυπική κίνηση για τα λευκά είναι να τοποθετήσουν τον ίππο στο δ5. Εάν τα μαύρα ανταλλάξουν αυτόν τον κεντρικό ίππο, τότε τα λευκά θα  θα φάνε με το “ε” πιόνι και θα έχουμε μία νέα ήμι - ανοιχτή στήλη, την “ε”.


Αυτό είναι το κλειδί σε αυτή τη θέση! Τα λευκά θέλουν να πιέσουν την ήμι ανοιχτή “ε” στήλη  και πιο συγκεκριμένα το καθυστερημένο πιόνι στο ε7.

Πριν τοποθετήσουν τον ίππο στο δ5, τα Λευκά προετοιμάζουν αυτό το σχέδιο με τη μυστηριακή κίνηση πύργος ε1. Αυτή η κίνηση είναι συνδεδεμένη με όλη τη δράση των κομματιών στο κέντρο. Τα λευκά έχουν σχεδιάσει αρκετές κινήσεις μπροστά και θέλουμε να κάνουν τα κομμάτια τους να συνεργάζονται, έτσι ώστε να αποκτήσουν ενεργητικότητα και πίεση πάνω στην “ε” στήλη.

11...Rac8 12.Qe2!?

 

Τα λευκά σχεδιάζουν να φέρουν τον πύργο στο δ1.

12...Nxd4 13.Bxd4 Bc6 14.Rad1 b5

 

Τα μαύρα δεν μπορού να φάνε στο ε4 το πιόνι, διότι πέφτει το δ6. Μπορείτε να δείτε τη χαρακτηριστική συνέχεια:

[14...e5? 15.Be3 Bxe4

(15...Nxe4?? 16.Nxe4 Bxe4 17.Bd2+- black loses the bishop)

 

16.Rxd6 Bc6 17.Red1. Τα λευκά έχουν αποκτήσει τον έλεχγο της «δ» στήλης και έχουν πιο ενεργητικά κομμάτια.

15.Nd5 Bxd5

 

Η ιδέα των μαύρων είναι να φάνε στο δ5 με τον αξιωματικό και έπειτα να ανταλλάξουν τους μαύρο – τετράγωνους αξιωματικούς. Στη συνέχια θέλουν να αποκτήσουν το πλεονέκτημα καλός ίππος ενάντια κακού αξιωματικού.

16.exd5

 

Εδώ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το στόχο των λευκών. Τα λευκά έχουν ισχυρή πίεση πάνω στο ε7, το ζεύγος τον αξιωματικών και πιο υποσχόμενη θέση.

 

16…Rfe8 17.c3 Nd7 18.Bxg7 Kxg7 19.Rd4!

 

Εάν συγκρίνουμε τους πύργους των λευκών και των μαύρων έπειτα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα λευκά βαριά κομμάτια είναι πολύ πιο ενεργητικά. Τα μαύρα κομμάτια, η βασίλισσα και οι πύργοι, δε στέκονται πολύ καλά, δεν έχουν ενεργητικότητα και πρέπει να αμύνονται παθητικά πάνω στο πιόνι ε7.

Από την άλλη πλευρά τα λευκά βαριά κομμάτια είναι πάρα πολύ ενεργητικά, ελέγχουν πάρα πολύ χώρο και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την επίθεση στον αντίπαλο βασιλιά.


Ο βασιλιάς των μαύρων δεν προστατεύεται πολύ καλά. Τα μαύρα ναι μεν κατάφεραν να ανταλλάξουν τους μαύρο τετράγωνους αξιωματικούς, ώστε να αποκτήσουν καλό άλογο εναντίον κακού αξιωματικού στο β3, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα. Τα μαύρα τετράγωνα γύρω από το φιανκέτο είναι αδύναμα τα λευκά έχουν σημαντικό ποζίσιονελ πλεονέκτημα. Θέλουν να μεταφέρουν τα βαριά κομμάτια στον αντίπαλο βασιλιά και σχεδιάζουν να παίξουν τη βασίλισσα στο δ2 και τον πύργο στο θ4.

 

19...Nf6 20.Qd2 Rc7 21.Rh4! h5 22.g4!

 

Τοποθετούμε τους πύργους στις ανοιχτές στήλες ή προετοιμάζουμε το άνοιγμα μιας στήλης για τους πύργους. Με την τελευταία τους κίνηση τα λευκά προετοιμάζουν το άνοιγμα των γραμμών ενάντια στον αντίπαλο βασιλιά. Τα λευκά θέλουν να ανταλλάξουν μερικά πιόνια και να ανοίξουν οι γραμμές για τον πύργο στο θ4.

 

22…Rh8 23.g5 Nh7 24.Qd4+! f6 25.gxf6+ Nxf6 26.Rhe4!

 

Τα τακτικά υπηρετούν τη στρατηγική. Το άλογο των μαύρων είναι καρφωμένο και έτσι τα λευκά εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός για να μεταφέρουν τον πύργο στην ήμι ανοιχτή “ε” στήλη πιέζοντας το καθυστερημένο πιόνι στο ε7.

 

26…Kf7 27.Re6 Qb6 28.Qf4 Qb8 29.Bc2 Rg8 30.Qg5 Rg7 31.R1e3 1-0

 

Τα λευκά χρησιμοποιούν την τεχνική ο πύργος του Κασπάροφ. Αυτή είναι μία ακόμη πολύ τυπική τεχνική, ώστε να μεταφέρουμε τους πύργους μας μπροστά από τα πιόνια μας.  

Μπορούμε να μεταφέρουμε τον πύργο από την πρώτη στην τρίτη οριζόντια γραμμή. Μπορούμε να δούμε τώρα ότι ο πύργος στο ε3 είναι πάρα πολύ ενεργητικός και είναι έτοιμος να μεταφερθεί στο ζ3, καρφώνοντας τον ίππο στο ζ6 ή στο η3, πιέζοντας το η6 πιόνι. Τα μαύρα εγκατέλειψαν .

 

Συμπεράσματα

 

  • Μπορείς να τοποθετήσεις τους πύργους τους στις ανοιχτές στήλες.
  • Μπορείς να τοποθετήσεις τον πύργο πίσω από ένα πιόνι μόνο όταν πρόκειται να ανοίξει μία στήλη.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πύργο του Κασπάροφ για να μεταφέρει στον πύργο  μπροστά από τα πιόνια σου.


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο τότε παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο. Παρακαλώ κάντε share στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook ή σε άλλες πηγές. Εάν σας αρέσει αυτό το μάθημα, τότε είναι πιθανό να αρέσει και στους φίλους σου. :)

 

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη