Παιχνίδι 1

209

Ένας «έξυπνος» δημοσιογράφος ρώτησε τον Κάρλσεν, στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου, ποιόν θεωρεί τον καλύτερο παίχτη στον κόσμο. Ο Κάρλσεν χαμογέλασε και είπε...

ότι αυτός είναι ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο. Ο Νορβηγός, είναι μεν ένα πολύ προσγειωμένο παιδί αλλά έχει αρκετή αυτοπεποίθηση. Και πώς να μην το πιστεύει άλλωστε, μιας και έχει σαρώσει όλα τα κορυφαία σκακιστικά τουρνουά, βγαίνοντας σχεδόν πάντα πρώτος. Επίσης έχει ανοίξει την βαθμολογική ψαλίδα από τους άλλους ανταγωνιστές του, έχει δηλαδή το υψηλότερο ΕΛΟ. Τέλος είναι ο αδιαμφισβήτητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι.

Φυσικά σε λίγες μέρες, προς το τέλος Νοεμβρίου, θα ξέρουμε ποιος είναι ο καλύτερος παίχτης στον κόσμο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μπορείτε να διαβάζετε ανάλυση για τις παρτίδες σε μορφή κειμένου. Έτσι λοιπόν μπορείτε να στο www.chessgames.gr για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού 2016 Κάρλσεν – Καριάκιν. Επίσης μπορείτε να βλέπετε ζωντανά τους αγώνες πατώντας εδώ.

Σας εύχομαι να απολαύσετε τις παρτίδες και τις μάχες μεταξύ των δύο κορυφαίων παιχτών του κόσμου.

 

Magnus Carlsen - Sergey Karjakin [A45]

Carlsen - Karjakin World Chess Champions New York NY USA (1), 11.11.2016

 

Στο πρώτο παιχνίδι ο Μάγνους παίζει με τα λευκά και ο Σέργκει με τα μαύρα. Η πρώτη μεγάλη έκπληξη ήρθε νωρίς, στην δεύτερη κιόλας κίνηση!

1.d4 Nf6 2.Bg5

 

Διάγραμμα 1

210

Παίζουν τα μαύρα

 

Πρώτα απ’ όλα ο Μάγκνους προσπαθεί γενικά να αποφύγει τις μεγάλες θεωρητικές διαμάχες, έτσι λοιπόν δεν παίζει τις πιο κρίσιμες γραμμές στο άνοιγμα και στη θεωρία, προσπαθώντας να είναι δημιουργικός, να παίζει ανοίγματα που δεν είναι αναγκαστικά και να βάζει τον αντίπαλό του σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά.

Προσωπικά μου αρέσει αυτό το στιλ, όμως είμαι σίγουρος ότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι επιλογών. Μερικοί προτιμούν τις πατάτες ενώ άλλοι τα μακαρόνια, έτσι δεν είναι; :D

Η έκπληξη λοιπόν σε αυτόν τον πρώτο αγώνα ήταν η επιλογή του ανοίγματος, μιας και ο Κάρλσεν επέλεξε να παίξει την άμυνα Trompovsky (1.d4-Nf6, 2.Bg5). Αυτή είναι μια σπάνια συνέχεια στα παιχνίδια των γκρανμαίτρ.

Εάν δεν κάνω λάθος το έχουμε ξαναδεί αυτό το σύστημα μόνο μια φορά σε παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και πιο συγκεκριμένα στην παρτίδα Anand – Karpov για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIDE, το 1998. Σε εκείνη την παρτίδα ο Ανάντ είχε τα λευκά και κατάφερε να κερδίσει. Έτσι λοιπόν υποθέτω ότι ο Κάρλσεν θέλει να βγάλει τον αντίπαλό του από την σημαντική θεωρητική προετοιμασία βάζοντάς των να σκεφτεί από τις πρώτες κι όλας κινήσεις.

2…d5 3.e3 c5 4.Bxf6 gxf6 5.dxc5 Nc6 6.Bb5 e6 7.c4 dxc4 8.Nd2 Bxc5 9.Ngf3 0–0 10.0–0 Na5 11.Rc1 Be7 12.Qc2

 

Διάγραμμα 2

211

Παίζουν τα μαύρα

 

Σε αυτή τη θέση τα μαύρα μπορούν να παίξουν πολλές κινήσεις, όπως βασίλισσα β6 ή γ7 ή να παίξουν α6. Πολύ σοφά, η πρώτη προτεραιότητα του Καριάκιν ήταν να αναπτύξει τον υπόλοιπο στρατό του.

Φαίνεται ότι τα μαύρα έχουν ένα επιπλέον πιόνι και το ζεύγος των αξιωματικών, αλλά τα λευκά έχουν πολύ ενεργητικά κομμάτια και απειλούν να παίξουν τον πύργο από το ζ1 στο δ1. Τα μαύρα κομμάτια νιώθουν περιορισμένα και έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα λευκά έχουν αντάλλαγμα για το πιόνι που έχουν θυσιάσει. Έτσι λοιπόν τα μαύρα βιάζονται ώστε να περιορίσουν την ενεργητικότητα των λευκών κομματιών και δεν ενδιαφέρονται στο να κρατήσουν, ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να κρατήσουν το γ4.

12...Bd7 13.Bxd7 Qxd7 14.Qc3 Qd5 15.Nxc4 Nxc4 16.Qxc4 Qxc4 17.Rxc4 Rfc8 18.Rfc1 Rxc4 19.Rxc4 Rd8 20.g3

 

Διάγραμμα 3

212

Παίζουν τα μαύρα

 

Έπειτα από τις αναγκαστικές αλλαγές στο γ4, τα λευκά κατάφεραν να πάρουν πίσω το πιόνι τους. Τα μαύρα έχουν έναν καλύτερο συνδυασμό κομματιών, δηλαδή αξιωματικό και πύργο ενάντια σε ίππο και πύργο.

Παρεμπιπτόντως αυτός ήταν και ο αγαπημένος συνδυασμός κομματιών του Φίσερ, δηλαδή αξιωματικός και πύργος. Πράγματι τα μαύρα κομμάτια έχουν περισσότερες δυνατότητες να συνεργαστούν καλύτερα, όμως η δομή των πιονιών στην πτέρυγα του βασιλιά δεν είναι καλή και το πιόνι θ7 είναι αδύναμο.

Το ιδανικό σενάριο για τα λευκά θα ήταν να αλλάξουν όλα τα κομμάτια και να τοποθετήσουν το βασιλιά τους στο θ6, όμως αυτό μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και φυσικά τα μαύρα δεν είναι καθόλου πρόθυμα να συνεργαστούν. :-)

Τα λευκά θέλουν να παίξουν τον πύργο τους στην 7η γραμμή όμως τα μαύρα έπαιξαν τον δικό τους πύργο στο δ8, απειλώντας ματ στο δ1. Έτσι λοιπόν τα μαύρα χρησιμοποίησαν τακτικές απειλές για να κάνουν άμυνα.

Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι σε μια παρτίδα σκάκι υπάρχουν πολλά μικρά στοιχεία, τακτικά ή στρατηγικά, κρυμμένα πίσω από τις κινήσεις. Οι κορυφαίοι γκρανμαίτρ είναι σε θέση να τα αντιλαμβάνονται πολύ καλά και έτσι οι παρτίδες τους είναι τόσο διδακτικές, όμορφες και πολλές φορές θεαματικές.

20...Rd7 21.Kf1 f5 22.Ke2 Bf6 23.b3 Kf8 24.h3 h6 25.Ne1 Ke7 26.Nd3 Kd8 27.f4 h5 28.a4 Rd5 29.Nc5 b6 30.Na6 Be7 31.Nb8 a5 32.Nc6+ Ke8 33.Ne5 Bc5 34.Rc3 Ke7

 

Διάγραμμα 4

213

Παίζουν τα λευκά

 

Εδώ τα μαύρα έχουν δημιουργήσει ένα φρούριο εφόσον έχουν μπλοκάρει την πτέρυγα της βασίλισσας και έτσι δεν υπάρχει κάποια προοπτική για τα λευκά ώστε να συνεχίσουν να πιέζουν στο παιχνίδι. Γι’ αυτό το λόγο ο Μάγκνους αποφάσισε να ανταλλάξει τους πύργους, προσφέροντας με έναν έμμεσο τρόπο ισοπαλία. Όντος η παρτίδα έληξε ισόπαλη έπειτα από μερικές κινήσεις.

35.Rd3 Rxd3 36.Kxd3 f6 37.Nc6+ Kd6 38.Nd4 Kd5 39.Nb5 Kc6 40.Nd4+ Kd6 41.Nb5+ Kd7 42.Nd4 Kd6 ½–½

Αλήθεια γιατί ο Μάγκνους έπαιξε την άμυνα Tr"u"mpowsky στο πρώτο παιχνίδι; Μήπως αυτή του η επιλογή έχει κάποια σχέση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής; Εσείς τι πιστεύετε;

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη