Ο καλύτερος

219

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι η κορυφαία δραστηριότητα στο σκάκι, η οποία...

... μαγνητίζει τα βλέμματα όλης της σκακιστικής κοινότητας. Τους αγώνες  μπορεί να παρακολουθήσει ένας παίκτης που έμαθε τις κινήσεις σήμερα, αλλά και οι κορυφαίοι αθλητές.

Ο Μάγκνους Κάρλσεν, από τη νορβηγία, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκάκι για πρώτη φορά το 2013 νικώντας τον Ινδό Ανάντ.

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, κάθε ένα ή δύο χρόνια, υπάρχει ένας διεκδικητής οποίος θέλει να κλέψει το στέμμα και τη λάμψη του καλύτερου παίκτη στον κόσμο. Σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Ρώσος Σεργκέι Καριάκιν διεκδικεί αυτή τη θέση.

Ο Σεργκέι Κέρδισε το δικαίωμα να αγωνιστεί με τον παγκόσμιο πρωταθλητή διότι κατάφερε να κερδίσει το τουρνουά των υποψηφίων σε αυτό το τουρνουά αγωνίζονταν ισχυρότερη παίκτες του κόσμου όπως ο Ανάντ, Αρονιάν, Νακαμούρα και άλλοι. Το πιο σημαντικό κατόρθωμα του Σεργκέι ήταν ότι κατάφερε να αφήσει εκτός μάχης τον βασικότερο, πολύ ισχυρό και ίσως τον πιο φορμαρισμένο Καρουάνα. Ο Ιταλός Καρουάνα είναι σίγουρα ένας ακόμη υποψήφιος για το Παγκόσμιο σκακιστικό στέμμα.

Ήδη έχουν παιχτεί δύο παρτίδες, οι οποίες έληξαν ισοπαλία, και απομένουν άλλες 10.  Παίζονται δύο παρτίδες και στη συνέχεια οι παίκτες έχουν μία μέρα ρεπό, ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να προετοιμαστούν για τα επόμενα παιχνίδια.

 

Το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

  • Παιχνίδι 3 * 14 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 4 * 15 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 5 * 17 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 6 * 18 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 7 * 20 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 8 * 21 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 9 * 23 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 10 * 24 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 11 * 26 Νοεμβρίου
  • Παιχνίδι 12 * 28 Νοεμβρίου

 

Ρίσκα

 

 220

Είναι φυσιολογικό που οι δύο πρώτες παρτίδες έληξαν ισοπαλία,  διότι οι παίκτες προσπαθούν να παίξουμε σταθερά και να μην κάνουμε κάποιο λάθος. Η κάθε ξεχωριστή παρτίδα κρατάει 5 - 6 ώρες και γίνονται περίπου 40 κίνησης σε κάθε μια. Έτσι λοιπόν η κάθε παρτίδα έχει ένταση και ο κάθε ένας παίκτης μπορεί να κάνει λάθος σε οποιαδήποτε κίνηση, ανά πάσα στιγμή.

Συνήθως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κρίνεται στη μία η στις δύο νίκες, έτσι λοιπόν εάν ένας παίκτης κάνει ένα λάθος και βρεθεί πίσω στο σκορ, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

Ένας αρχάριος σκακιστής μπορεί να κάνει λάθος ανά δύο κινήσεις ή σχεδόν σε κάθε κίνηση. Όμως οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου κάνουμε πολύ δύσκολα λάθη και δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε κάθε κίνησή τους ξεχωριστά. Έτσι λοιπόν, μετράει πιο πολύ η ασφάλεια σε αυτούς και είναι φυσιολογικό στα δύο πρώτα παιχνίδια να μην θέλει κάποιος από τους δύο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο.

 

Ο καλύτερος όλων των εποχών!!

 

221

Μπορεί ο Γκάρι Κασπάροφ να είναι ο πιο διάσημος σκακιστής, όμως δεν έχει τις καλύτερες επιδόσεις ως παγκόσμιος πρωταθλητής. Αν και κατάφερε να κερδίσει 6 φορές το Παγκόσμια Πρωταθλήματα και να παραμείνει στο θρόνο για 15 ολόκληρα χρόνια, ένας άλλος φοβερός παίχτης, ο Αλεξάντερ Αλιέχιν κέρδισε 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και κατάφερε να μείνει στο θρόνο για 17 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να διασπάσει κανένας ή να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στο σκάκι.

Κανένας από αυτούς τους δύο δεν ήταν ο μακροβιότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ο Εμμανουήλ Λάσκερ κατέκτησε 6 φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και παρέμεινε ο καλύτερος όλων για 27 ολόκληρα χρόνια!! Αυτό είναι ένα μοναδικό ρεκόρ που ίσως δεν θα καταφέρει κανείς να σπάσει ποτέ. Νομίζω ότι είναι ένα ρεκόρ το οποίο όχι μόνο κάποιος σκακιστής δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει, αλλά κανένας άλλος άνθρωπος σε κάποιο άλλο άθλημα στον κόσμο δεν θα καταφέρει να κλονίσει.

Όπως είπαμε και στην αρχή, ο Μάγκους έχει κατακτήσει 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και είναι στην κορυφή για τρία χρόνια. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Θα το μάθουμε σε μερικές ημέρες από τις παρτίδες που θα ακολουθήσουν

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι μπορείτε να παρακολουθείτε τα παιχνίδια ζωντανά μέσα από το www.chessgames.gr πατώντας εδώ.

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη