Όχι αυτή τη φορά κ. Κάρλσεν

340

Παραλίγο ο Μάγκνους να χάσει όλους τους τίτλους από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα σκάκι το 2016. Ο Ρώσος Σέρκει Καριάκιν...

....είναι ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι, αφήνοντας πίσω του τον Νορβηγό Κάρλσεν. Ο Ουκρανός Ιβαντσούκ κατέκτησε την πρώτη θέση στο γρήγορο σκάκι σε μια συναρπαστική πενταπλή ισοβαθμία!

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Κατάρ. Το ράπιντ κράτησε τρεις μέρες και ο χρόνος σκέψης ήταν 15 λεπτά + 10 δευτερόλεπτα για την κάθε κίνηση. Τα συνολικά έπαθλα ήταν 200.000 δολάρια και ο νικητής έπαιρνε τα 40.000 από αυτά. Έτσι ο Ιβαντσούκ κατάφερε να επικρατήσει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπου μετά τη λήξη του τελευταίου γύρου πέντε παίκτες βρίσκονται στην κορυφή με 10 βαθμούς. Σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας η τελική κατάταξη ήταν η εξής:

 

Τελική κατάταξη στο ραπίντ

 

1. Ιβαντσούκ

2. Γκρίσουκ

3. Μαμεντιάροφ

4. Νεπομνιάτσκι

5. Κάρλσεν

 

341

 

Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο γρήγορο σκάκι, μιας και ο Βασίλι Ιβαντσούκ κατάφερε να κατατροπώσει τον Μάγκνους στη μεταξύ τους παρτίδα. Το ίδιο έκανε και στο πολύ γρήγορο σκάκι, το μπριτζ, αλλά τελικά δεν κατάφερε να βρεθεί στις πρώτες θέσεις.

 

Η πιο ωραία στιγμή στο μπλιτς ήταν όταν ο Καριάκιν κατάφερε να κερδίσει τον Κάρλσεν. Το πρόσωπο του Ρώσου παίκτη έλαμψε και ένα τεράστιο χαμόγελο το οποίο έφτανε μέχρι τα αυτιά ζωγραφίστηκε πάνω του για αρκετή ώρα. Ο Καριάκιν ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά τους αγώνες στο γρήγορο σκάκι κάνοντας ένα φοβερό σερί έξι στα έξι η απόδοσή του ήταν πάρα πολύ καλή και την πρώτη αλλά και τη δεύτερη μέρα και αυτό το εξασφάλισε την πρώτη θέση.

Την δεύτερη μέραο Κάρλσεν προηγούνταν για μισό βαθμό αν και είχε χάσει στη μεταξύ τους παρτίδα αλλά στον τελευταίο γύρο έκανε ισοπαλία με τον πάρα πολύ σταθερό Λέκο. Ο δε Καριάκιν κατάφερε να κάμψει την άμυνα του Τσομπάβα, ισοβαθμόντας με τον Κάρλσεν στην κορυφή της βαθμολογίας. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:

 

Τελική κατάταξη στο μπλιτς

 

  1. Καριάκιν
  2. Κάρλσεν
  3. Ντούμποβ

 

342

 

Συγχαρητήρια στους δύο Έλληνες παίκτες!

 

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και οι δύο Έλληνες ισχυροί παίκτες, ο Χαλκιάς και ο Μπανίκας. Το επίπεδο στο πρωτάθλημα ήταν πάρα πολύ ισχυρό και έτσι δεν κατάφεραν να βρεθούν στις πρώτες θέσεις βαθμολογίας.  συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους και για τις όμορφες νίκες που πέτυχαν. Για εμάς τους Έλληνες θα ήταν ναι πάρα πολύ όμορφο εάν τους βλέπαμε να παίζουμε πιο συχνά σε τέτοιου είδους πρωταθλήματα.

 

Η τελετή λήξης

 

Η τελετή λήξης ήτανε πάρα πολύ ωραία όπου όλοι οι παίκτες ανέβηκαν σε ένα βάθρο  και ξαφνικά άρχισαν να πετάγονται κομμένα μικρά χαρτάκια, όπως ακριβώς γίνεται και στον τελικό του Champions League. Ο Κάρλσεν δεν άντεξε  το γεγονός ότι βρίσκονταν στη δεύτερη θέση και έτσι με τη γνωστή του πια χειρονομία, σηκώνοντας επιδεικτικά  το αριστερό του χέρι, αποχώρησε τρέχοντας από την απονομή. Θα πρέπει να δώσουμε ένα μπράβο στον νεαρό Κάρλσεν  διότι η περσινή του συμπεριφορά ήταν πολύ χειρότερη. Όταν έχανε τις παρτίδες blitz πέταγε με δύναμη το στυλό στο τραπέζι και χτυπά τη μια γροθιά του μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.

 

 

Ναι είναι αλήθεια ότι το σκάκι χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, όμως ο Μάγκνους το παράκανε. Όταν τελείωνε ο γύρος του πήγαινε να δει τον μπαμπά του. Επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος, ανάμεσα στις παρτίδες, έρχονταν τρέχοντας στην επιστροφή. Στην πιο πάνω φωτογραφία τον βλέπουμε να κάνει ένα άλμα για να προλάβει την έναρξη του γύρου. Αυτή τη φορά δεν έχασε κάποια παρτίδα γιατί δεν βρέθηκε εκεί στο ξεκίνημά της, αλλά ήταν πολύ κοντά. Μήπως όμως είναι ακόμα ένα μικρό παιδάκι το οποίο δεν έχει ωριμάσει;

 

343

 

Οι αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράπιντ και μπλιτζ  είναι εκπληκτική και πάρα πολύ διασκεδαστικοί  την δεύτερη ημέρα μόνο στην  επίσημη σελίδα των αγώνων ήταν συνδεδεμένοι περισσότεροι από 20.000 θεατές. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το σκάκι έχει ένα ευρύ κοινό και είναι πάρα πολύ αξιόλογο όπου προβάλλονται οι αγώνες σε ζωντανή κάλυψη τηλεοπτικά καθώς και ότι υπάρχουν σχολιαστές.

Θεωρώ ότι οι θαυμαστές θα αυξηθούν και όλο και περισσότερο ο κόσμος θα παρακολουθεί τις παρτίδες στο διαδίκτυο.


Μπορείτε να δείτε τα τελικά αποτελέσματα από εδώ.

 

Ανάλυση των παρτίδων

 

Σας έχω ετοιμάσει ένα σύντομο βιντεάκι με μερικές  από τις καλύτερες παρτίδες των πρώτων γύρων στο ραπίντ. Δεν θα πρέπει να το χάσετε.

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη