Άμυνα

334

Έίμαστε όλοι άνθρωποι και κάνουμε λάθη αυτό είναι φυσιολογικό όμως υπάρχουν μερικές τυπικές περιπτώσεις όπου...

...οι σκακιστές κάνουν κάποια κοινά λάθη ξανά και ξανά σε αυτό το άρθρο θα οργανώσουμε και θα καταλάβουμε ποια είναι αυτά τα λάθη αυτό το άρθρο είναι σχετικό με την άμυνα το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτά τα λάθη και έτσι θα μπορείτε να κερδίσετε πολύ περισσότερες παρτίδες και να πετάτε στον έβδομο ουρανό.

 

Τα 4 πιο τυπικά λάθη στην άμυνα.

 

Λάθος νούμερο #1

 

334

 

Υποτίμηση των απειλών του αντιπάλου

Όταν παίζουν μία παρτίδα σκάκι ο αντίπαλος μας κάθεται εκεί απέναντι από μας και θέλει να κερδίσει όσο και εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και αυτός παίζει και έχει είσαι ευτυχισμένος έτσι λοιπόν θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή στις απειλές του και να ρωτάμε από μέσα μας τι θέλει να κάνει τι έχει στο μυαλό του;


Ο Τοπάλοβ  όποιος παίζει με τα λευκά κομμάτια στο διάγραμμα 1 έπαιξε την κίνηση ίππος δ2. Αυτό είναι το αποφασιστικό λάθος διότι έπειτα από την κίνηση δχγ3, τα λευκά έχουν τεράστιο πρόβλημα. Τα δύο ενωμένα ελεύθερα πιόνια του μαύρου είναι πάρα πολύ δυνατά και τελικά ο μαύρος κατάφερε να κερδίσει το παιχνίδι στο τέλος. Το παιχνίδι συνεχίστηκε: 36.Nc4 Re8 37.Rxb7+ Qxb7 38.Qxe8 Qb1+ [38...Qb1+ 39.Qe1 c2–+  0–1

 

Λάθος νούμερο #2

 Στήσιμο

 

335

 

Το στήσιμο είναι μία πάρα πολύ άσχημη στιγμή για τους σκακιστές. Ακόμα και οι κορυφαίοι γκρανμέτρ μερικές φορές κάνουν απίστευτα λάθη. Είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να κάνουμε. Είναι απλά ένα λάθος. Έπειτα από αυτό το λάθος η θέση μας καταρρέει.


Ο Άνταμς, ο όποιος παίζει με τα μαύρα κομμάτια, είναι υποχρεωμένος να μετακινήσει τον βασιλιά του διότι αυτός απειλείται. Η σωστή απάντηση είναι να πάει το βασιλιά στο α7, ώστε να προστατεύει τον ίππο στο β6. Αντί γι’ αυτό, έπαιξε τον βασιλιά στο α8 και έτσι έχασε ένα κομμάτι έπειτα από την αναγκαστική συνέχεια 33.Qxe5+ Ka8 [33...Ka7] 34.Rxd8+ Rxd8 35.Qf6

 

336

 

Λάθος νούμερο #3

Βασιζόμαστε στο ότι ο αντίπαλός μας θα παίξει λάθος

 

337

 

Στο διάγραμμα 4 ο Νακαμούρα έπαιξε την κίνηση ίππος ε2 πάρα πολύ γρήγορα. Ίσως μπέρδεψε την θεωρητική του προετοιμασία ή απλά ήθελε να μπερδέψει αντίπαλό του. Σίγουρα ο Νάκα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στο πολύ γρήγορο σκάκι. Δυστυχώς όμως το πολύ γρήγορο σκάκι είναι τελείως διαφορετικό από το κλασικό σκάκι. Έπειτα από την αναγκαστική συνέχεια: 13...Nxe4 14.Bxd8 Nxd2 15.Be7 Rf7 16.Bxc5 Nxf1 17.Rxf1 b6 18.Bb4 Ba6 φτάσαμε στη θέση του διαγράμματος 5.

 

338

 


Τα λευκά έχουνε στρατηγικά χαμένη θέση διότι το πιο “γ” πιόνι είναι πάρα πολύ αδύνατο. Τα μαύρα έχουν ένα πολύ εύκολο σχέδιο ώστε να το πιέσουν. Τα μαύρα θα διπλώσουν τους πύργους τους στην “γ” κολόνα και το πιόνι είναι καταδικασμένο Τα μαύρα κέρδισαν εύκολα.

 

Λάθος νούμερο #4

Παίζουμε χωρίς ροκέ

 

339

 

Η πιο επικίνδυνη στρατηγική είναι να αφήσουμε τον βασιλιά στο κέντρο της σκακιέρας, διότι το κέντρο συνήθως ανοίγει πάρα πολύ εύκολα. Έτσι λοιπόν η συμβουλή μου είναι να κάνετε το ροκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Έπειτα από το ροκέ θα πρέπει να κρατήσουμε τα πιόνια μπροστά από το βασιλιά δηλαδή το ζ2, η2 και θ2, στην αρχική τους θέση, έτσι ώστε να τον προστατεύουν.

Πάρα πολλοί παίχτες αφήνουν τον βασιλιά στο κέντρο και αυτό είναι η αιτία να χάσουν πάρα πολλά παιχνίδια. Ελπίζω ότι εσείς δεν θα κάνετε αυτό το λάθος.


Καλή επιτυχία στις παρτίδες σας!

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη