FIDE Grand Prix

32

Ο νέος κύκλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος FIDE Grand Prix ξεκίνησε! Οι  πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στην Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά...

...4 τουρνουά στα οποία οι παίκτες θα αγωνιστούν με το σύστημα round-robins, δηλαδή όλοι θα παίξουν με όλους,  θα αγωνιστούν συνολικά 24 παίκτες,  όμως μόνο 18 μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε κάθε ξεχωριστό event.  Δηλαδή ο κάθε παίχτης θα μπορεί να συμμετάσχει μόνο στα τρία από τα τέσσερα τουρνουά.

Όπως προαναφέρθηκε οι αγώνες ξεκίνησαν ήδη στην Sharjah, στις 18 Φεβρουαρίου και θα τελειώσουν στις 27.  Να σημειώσουμε ότι στις 23 οι παίκτες θα έχουν ρεπό από τα αγωνιστικά τους καθήκοντα.  το έπαθλο του πρώτου νικητή είναι 20.000 ευρώ και τα συνολικά έπαθλα είναι 130.000 ευρώ.

Η λίστα με τους 24 συμμετέχοντες είναι εντυπωσιακή. Μπορείτε να δείτε το όνομα του παίχτη και την βαθμολογία του ΕΛΟ:

 

33

 

Maxime Vachier-Lagrave - 2796

Levon Aronian - 2785

Hikaru Nakamura - 2785

Anish Giri - 2769

Shakhriyar Mamedyarov - 2766

Ding Liren - 2760

Pavel Eljanov - 2759

Pentala Harikrishna - 2758

Michael Adams - 2751

Ian Nepomniachtchi - 2749

Peter Svidler - 2748

Alexander Grischuk - 2742

Ernesto Inarkiev - 2723

Boris Gelfand - 2721

Li Chao - 2720

Evgeny Tomashevsky - 2711

Teimour Radjabov - 2710

Dmitry Jakovenko - 2709

Francisco Vallejo Pons - 2709

Richard Rapport - 2692

Alexander Riazantsev - 2671

Salem Saleh - 2656

Hou Yifan - 2651

Jon Ludvig Hammer - 2628

 

Στον πρώτο γύρο του τουρνουά με τρία αποφασιστικά αποτελέσματα. Ο Maxime Vachier-Lagrave νίκησε τον Li Chao, ο Richard Rapport κέρδισε με τα μαύρα τον Ding Liren και τέλος ο Michael Adams επικράτησε επί του Salem Saleh.

Και στον δεύτερο γύρο είχαμε άλλα τρία αποφασιστικά αποτελέσματα στα οποία Maxime Vachier-Lagrave ( ή αλλιώςMVL) κέρδισε τον Richard Rapport με τα μαύρα κομμάτια, ο Shakhriyar Mamedyarov κέρδισε τον Evgeny Tomashevsky και τέλος ο Ding Liren κάλυψε το χαμένο έδαφος, έπειτα από την ήττα του στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας τον Salem Saleh.

Ο AGON, η εταιρεία η οποία καλύπτει τους αγώνες  προσφέρει ζωντανός σχολιασμός αλλά μόνο εάν κάποιος αγοράσει εισιτήριο το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 30 δολάρια.


Η επίσημη σελίδα των αγώνων βρίσκετε εδώ.

 

 34

 

Στη θέση του διαγράμματος Adams πραγματοποίησε έναν εκπληκτικό συνδυασμό, κερδίζοντας τη βασίλισσα του αντιπάλου. Μπορείτε να βρείτε τι έπαιξε;

 

35

 

Στη θέση του διαγράμματος ο Ρώσος σκακιστής, Grischuk, φαίνεται να έχει πρόβλημα διότι ο αξιωματικός στο δ5 απειλείται και δεν έχει να πάει πουθενά. Αυτή η θέση μου κέντρισε το ενδιαφέρον διότι με την Remote Chess Academy  φτιάχνουμε μία σειρά μαθημάτων πάνω στην άμυνα Grunfeld.

Η Grunfeld Είναι ένα αρκετά δυναμικό άνοιγμα με το οποίο τα μαύρα παίζουν για νίκη.  συνήθως γίνεται μία έντονη μάχη για το κέντρο και στη συγκεκριμένη θέση τα μαύρα βρήκαν μία σειρά δυνατών κινήσεων ώστε να εκμεταλλευτούν την θέση του λευκού βασιλιά στο ε1. Εσείς τι θα παίζεται εδώ με τα μαύρα;

 

36

 

Αυτή είναι μία περίεργη θέση. Τα μαύρα ξεκίνησαν με την άμυνα των δύο ίππων δείχνοντας ότι θέλουν να κερδίσουν την παρτίδα.  τα λευκά προσπάθησε να ταμπουρωθεί όμως ο δημιουργικός νεαρός σκακιστής Ding έδειξε ότι μπορεί να χειριστεί πολύ καλά την επίθεση.

Όταν κάποιος επιτίθεται σε μία πτέρυγα πρέπει να κάνουμε αντεπίθεση στο κέντρο όμως τα λευκά κομμάτια είναι τόσο κλεισμένα και  αναδιοργάνωτα,  έτσι ώστε δεν μπορούν να δημιουργήσουν μία πραγματική αντεπίθεση.


Ο λευκός έδωσε κάποια στιγμή τη διαφορά,  δηλαδή άφησε το μαύρο να φάει τον πύργο του με τον αξιωματικό,  όμως αυτό δεν σταμάτησε την επίθεση και τελικά τα μαύρα κέρδισαν.

 

PGN

 

PGN

 

PGN

 

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη