Βαρδάρης

41

Ένα τετραήμερο γεμάτο σκάκι απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη ώστε να συμμετέχουν στο 3ο διεθνές σκακιστικό τουρνουά, Βαρδάρης 2017.

Τουρνουά ήταν χωρισμένο σε δύο γκρουπ δυναμικότητας. Στο πρώτο συμμετείχαν 73 σκακιστές ενώ στο δεύτερο 175! Έτσι λοιπόν 248 αθλητές έλαβαν μέρος σε αυτό το τουρνουά. Το τουρνουά διοργανώθηκε από τον Σκακιστικός Όμιλος «ΣΑΧ» Θεσσαλονίκης και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αλλοστρόπος» σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ο. και την Ε.Σ.Σ.Θ.-Χ. Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ο τελευταίος την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Το σύστημα αγώνων ήταν ελβετικό με 7 γύρους. Ο χρόνος σκέψης ήταν 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και δεκαπέντε λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδα, συν τριάντα δευτερόλεπτα ανά κίνηση, από την πρώτη κίνηση.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι πάντα απαραίτητα σε ένα τουρνουά, διότι σε αρκετές περιπτώσεις δύο ή περισσότεροι αθλητές μπορεί να έχουν τους ίδιου βαθμούς. Έτσι λοιπόν αυτά ήταν:

 

 • α) Άθροισμα βαθμών των αντιπάλων (Μπούχολτζ)
 • β) Άθροισμα βαθμών των αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα (Σόννεμπορν-Μπέργκερ)
 • γ) Περισσότερες νίκες
 • δ) Περισσότερα μαύρα
 • ε) Κλήρωση

 

Τα συνολικά έπαθλα ήταν αρκετά δελεαστικά, τα οποία έφταναν τα 2700 ευρώ. Έτσι λοιπόν ήταν λογικό να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συμμετείχαν πολλοί Κερκυραίοι.

Αίσθηση προκαλεί το “ξεφούσκωμα” ενός ακόμη Κερκυραίου πρώην 2200αρη, του Νίκου Σκιαδόπουλου. Αν και ξεκίνησε δυνατά το τουρνουά με μια νίκη, στη συνέχεια κατάφερε να κάνει μόνο δύο ισοπαλίες, χάνοντας συνολικά 63 βαθμούς, κάνοντας τελικά απόδοση 1720.

Από την αντίθετη πλευρά μπορούμε να δούμε έναν ταλαντούχο και ανερχόμενο σκακιστή, τον Μακρή Σπύρο, ο οποίος κατατρόπωσε αρκετούς “θεωρητικά” ισχυρότερους αντιπάλους του! Με απόδοση 2020 ΕΛΟ και κέρδος περισσότερον από 70 μονάδων, πρέπει να νοιώθει πραγματικά ευτηχισμένος.

Τέλος, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Γιαννιώτες σκακιστές, βρίσκετε στον Κουτσογούλα Γιώργο. Μπορεί να τελείωσε το τουρνουά αήττητος και με κέρδος 32 μονάδων, όμως παραμένουν σημαντικά ερωτήματα για τους δύο τελευταίους γύρους του. Πότε επιτέλους ο Γιώργος θα σταματήσει να παίζει στις μικρές κατηγορίες και πότε θα πάρει την γενναία απόφαση να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία; Γιώργο σε περιμένουμε πίσω να δείξεις παρτίδες...

 

Στο Β γκρουπ επικράτησαν οι:

 

 1. Θεμελής Γιώργος (1902) 6,5 βαθμοί
 2. Παυλίδης Παύλος )1697) 6 βαθμοί
 3. Καρούνης Ιωάννης (1441) 6 βαθμοί

 

Στο Α γκρουπ επικράτησαν οι:

 

 1. Λαδόπουλος Δημήτρης (2075) 5,5 βαθμοί
 2. Τριμίτζιος Πέτρος (2099) 5,5 βαθμοί
 3. Παπαδόπουλος Παναγιώτης (2109) 5,5 βαθμοί


Οι τιτλούχοι παίχτες, FM, IM ακόμη και GM, έμειναν αρκετά πιο πίσω χωρίς να καταφέρνουν κάτι ουσιαστικό. Ήταν πραγματικά ένα σκληρό τουρνουά.

Η επίσημη σελίδα του τουρνουά βρίσκετε εδώ.

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη