Σκάκι 2017

50

Με επιτυχία διεξάχθηκε χθες 11 Μαρτίου το σχολικό ομαδικό μαθητικό πρωτάθλημα για το νομό Ιωαννίνων. Συμμετείχαν οκτώ ομάδες από δημοτικά σχολεία της πόλης μας και σύντομα θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Σήμερα,  στο ατομικό σχολικό μαθητικό πρωτάθλημα, αναμένονται περισσότερα από 160 άτομα. Παρότι θα συμμετέχουν τόσοι πολλοί μαθητές, είμαστε πανέτοιμοι να προσφέρουμε τις ιδανικές συνθήκες με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε ο κάθε αθλητής ξεχωριστά να ευχαριστηθεί τις παρτίδες σκάκι.

Μπορεί να οργανώθηκαν όλα τις τελευταίες 15 - 20 μέρες, όμως στα Γιάννενα υπάρχει σκακιστικό κοινό και αρκετή εμπειρία στις διοργανώσεις. Το πρωτάθλημα είναι μια συν-διοργάνωση του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών (Σ.Ι.Σ), της Περιφέρεια Ηπείρου και του Δήμο με την στήριξη του υπό σύσταση Συλλόγου μας Πύρρος της Ηπείρου. Εάν δεν προλάβαμε να κανονίσουμε να γραφτεί αυτό και στην προκήρυξη, ο Σ.Ι.Σ.  μας στήριξε και βγάλαμε μία κοινή αφίσα. Μπορείτε να διαβάσετε την προκήρηξη εδώ.

Πριν από 3 χρόνια περίπου τα είχα σπάσει πάρα πολύ άσχημα με το Σ.Ι.Σ. και μέχρι πριν από λίγο καιρό τίποτα δεν ήταν 100% ξεκάθαρο. Πριν από περίπου ένα μήνα έκαναν μία ριζική αναδιοργάνωση στο διοικητικό τους συμβούλιο, η οποία θεωρώ ότι θα βοηθήσει το Σύλλογο και τις μεταξύ μας σχέσεις. Ήδη διοργανώνουμε μαζί αυτό το σχολικό πρωτάθλημα και υπάρχει ένα κλίμα πολύ καλής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα πράγματα στο μέλλον προσωπικά δηλώνω ότι θα στηρίξω το φίλο Γιάννη στις προσπάθειές του.

 

Μυστικά για να παίζετε καλύτερα

 

51

 

Ως διαιτητής στο πρωτάθλημα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πρώτο χέρι μερικές παρτίδες.  μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που έπαιζε μία κοπέλα φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζετε την παραπάνω εικόνα, δηλαδή το Ναπολεόντειο.

 

PGN

 

Πώς να κάνετε Ναπολεόντειο με τα μαύρα!

 

52

 

Φυσικά μπορείτε να κάνετε αυτό το ρουά ματ ακόμη και αν έχετε τα μαύρα κομμάτια. Μπορεί ο καθένας να ξέρει πώς να διδάξει το παιδί του  να κάνει το ναπολεόντειο ματ με τα άσπρα κομμάτια όμως αυτό μπορεί να γίνει και με τα μαύρα κομμάτια! Στη θέση του διαγράμματος παραπάνω βλέπουμε ότι ο λευκός έχει παίξει φυσιολογικά και αρμονικά τα κομμάτια του. Είναι έτοιμος να κάνει το μικρό του ρόκε.  ωστόσο ο μαύρος έχει παίξει πάρα πολύ επιθετικά και αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος να απειλήσει τον ίππο στο κουτάκι ζ3 με την κίνηση η4. Προσωπικά μου φαίνεται  πολύ περίεργη στρατηγική του μαύρου και θα το χαρακτήριζα ως σκάκι του δρόμου, ωστόσο αυτή η στρατηγική φαίνεται ότι δουλεύει και είδα αρκετές παρτίδες όπου τα μαύρα κατάφεραν με επιτυχία να διώξουν τον ίππο από το ζ3 και να κάνουν ρουά ματ στο ζ2 με τη βασίλισσα. Έτσι λοιπόν, προσπαθώ να σας δώσω μία καλή ιδέα την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε για να κερδίζετε γρήγορα.

 

Save

PGN

 

Κανε σαχ, μπορεί να είναι και ματ

53


Μπορεί στη θέση του διαγράμματος ο λευκός να έχει αποδεκατίσει τον μαύρο, γιατί του έχει φάει όλα τα κομμάτια, όμως ο μαύρος έκανε μία εκπληκτική κίνηση η οποία τελειώνει την παρτίδα αμέσως. Τα μαύρα έφαγαν με τον ίππο στο ζ3 και έκαναν το ματς του Blackburn.

 

Ο πιο γενναίος βασιλιάς

54

 

Δυστυχώς ο μαύρος κάποια στιγμή στην παρτίδα έχασε τη βασίλισσα του, όμως αυτός που έπαιζε με τα μαύρα ήταν αρκετά γενναίος και μαχητικός. Στη θέση του διαγράμματος παίζουν τα μαύρα και πραγματοποιούν μία διπλή επίθεση με τον βασιλιά τους!

Ο βασιλιάς πηγαίνει στο η2 τετράγωνο και από εκεί απειλεί τον απροστάτευτο πύργο στο θ1 καθώς και τον ίππο στο ζ3. Ήταν μία θέση την οποία δεν θα μπορούσα να ξεχάσω και σίγουρα θα παρακολουθήσω και άλλες παρτίδες του παίκτη με τα μαύρα καθώς φαίνεται να παίζει αρκετά δημιουργικά.


Η συγκεκριμένη παρτίδα εξελίχθηκε ως ένα θρίλερ καθώς τα  λευκά έφαγαν τον αξιωματικό στο γ8 και για κάποιον ανεξήγητο λόγο πήγαν τη βασίλισσά τους στο δ7, όπου φαγώθηκε από τον ίππο β8! Τελικά τα μαύρα κάνω και δεύτερη αντικανονική κίνηση και έχασαν την παρτίδα...

 

Παγίδα στο άνοιγμα

 

55

 

Στη θέση του διαγράμματος παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε μία κίνηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον φίλο κύριο Δημήτρη  ο οποίος συνέχεια φέρνει στο μάθημα έξυπνα κόλπα και παγίδες στο άνοιγμα. Η συγκεκριμένη παγίδα είναι δουλεμένη στην προπόνηση και εύχομαι στο γιο του να την πραγματοποιήσει σε κάποια πραγματική παρτίδα είτε στο σχολικό πρωτάθλημα σήμερα είτε κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

PGN

 
 

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη