Λάθη...

70

Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε πώς να αποφύγουμε τα λάθη στο σκάκι. Το λάθος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χάσει ένας σκακιστής την παρτίδα του. Όσο πιο αρχάριος είναι τόσο πιο συχνά κάνει λάθη, έτσι δεν είναι; Δεν σου έχει τύχη και εσένα κάτι παρόμοιο;

Όμως ακόμη και πιο προχωρημένοι παίχτες κάνουν λάθη και μάλιστα πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι! Έτσι λοιπόν ετοίμασα αυτό το σύντομο μάθημα με μερικά κόλπα – συμβουλές, τις οποίες εάν τις εφαρμόζεις συνέχεια στο παιχνίδι σου, τότε θα αυξηθεί η δυναμικότητά σου και θα πετυχαίνεις πολύ πολύ περισσότερες νίκες!

 

Συμβουλή 1

Ρώτα τι απειλεί ο αντίπαλος

 

Σίγουρα αυτό το έχεις ξανακούσει εκατοντάδες φορές είτε από κάποιον καλύτερο παίχτη, είτε κάποιο βίντεό από το κανάλι μου στο YouTube. https://www.youtube.com/user/greko917

Όμως θα ήθελα να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Εφαρμόζεις αυτή την απλή συμβουλή έπειτα από κάθε κίνηση του αντιπάλου σου; Εάν όχι, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις σιγά – σιγά.

 

Παράδειγμα

72

 

Ο γνωστός στο σκακιστικό κοινό Μάγκνους Κάρλσεν, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι, παίζοντας μια παρτίδα γρήγορου σκακιού κατάφερε να κερδίσει ένα επιπλέον πιόνι, και να πιέσει ασφυκτικά τον αντίπαλό του. Στην 65η κίνηση της παρτίδας έπαιξε το πιόνι του στο ε5 προσπαθώντας να το προάγει σε μια νέα βασίλισσα. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν ο αντίπαλός του έπαιξε την κίνηση πύργος γ1 κάνοντάς τον ματ στη σκακιέρα!

 

Συμβουλή 2

Βρες ένα λόγο για να παίξεις κάπου ένα κομμάτι

 

Υπάρχει και ένας ακόμη πολύ τυπικός τρόπος με τον οποίο οι σκακιστές χάνουμε τα κομμάτια μας. Αυτός είναι όταν πηγαίνουμε ένα κομμάτι μας σε κάποιο τετράγωνο που τρώγεται από άλλο κομμάτι.

Εάν έχετε δει αγώνες από νεαρούς παίχτες, θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν σε κάθε κίνηση μπορεί να φαγωθεί ένα κομμάτι και συνήθως αυτό μπορεί να φαγωθεί δωρεάν...

Όμως μη νομίζεις ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε νεαρούς παίχτες ή αρχάριους. Μπορεί να συμβεί ακόμη και στους καλύτερους παίχτες. Μπορεί να συμβεί με τη μορφή ενός πολύ απλού τακτικού χτυπήματος, για παράδειγμα μιας διπλής απειλής.

 

Παράδειγμα

73

 

Ο Ανατόλι Κάρποφ, ο θρυλικός Ρώσος σκακιστής, γνωστός για τα ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον Γκάρι Κασπάροβ, έπαιξε στη θέση του διαγράμματος τον αξιωματικό του στο δ6. Έπειτα ο Christiansen έπαιξε την βασίλισσά του στο δ1 και από εκεί η βασίλισσα απειλεί τον απροστάτευτο αξιωματικό στο δ6 αλλά και τον ίππο στο θ5.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο για να παίξουμε σε ένα τετράγωνο ένα κομμάτι. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι απροστάτευτα τα κομμάτια μας. Πολλοί παίχτες, είτε είναι μικροί σε ηλικία είτε μεγάλοι, θέλουν να παίξουν πολύ επιθετικά από το πρώτο στάδιο της παρτίδας, το άνοιγμα, και έτσι απλά πηγαίνουν τα κομμάτια τους εμπρός χωρίς να τους νοιάζει και πολύ. Εάν απομονώσουμε μόνοι μας τα κομμάτια μας από τον υπόλοιπο στρατό, τότε είναι πολύ πιθανό να τα χάσουμε, έτσι δεν είναι;

 

Συμβουλή 3

Μην εγκαταλείπεις γρήγορα

 

84

 

Όταν αντιμετωπίζεις έναν καλύτερο θεωρητικά αντίπαλο από εσένα, τότε τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα. Ο καλός παίχτης κάνει καλές κινήσεις, είναι συγκεντρωμένος και πιθανός θα γνωρίζει περισσότερα πράγματα.

Επίσης ο καλός παίχτης δημιουργεί προβλήματα στον αντίπαλό του και τον πιέζει συνεχώς. Έτσι λοιπόν είναι πολλές φορές όπου μπορεί να εγκαταλείψεις πρόωρα την παρτίδα. Αυτό ακριβώς συνέβη και στον Thomas ο οποίος έπαιζε με τον εξαιρετικό Καπαμπλάνκα.

Στην θέση του παραπάνω διαγράμματος όλα δείχνουν ότι τα λευκά απειλούν να φάνε τον πύργο στο ε8. Εάν τα μαύρα φάνε πρώτα τον πύργο στο β8, τότε ο άλλος πύργος, από το β1, θα φάει στο β8 και θα χαθεί η μαύρη βασίλισσα. Έτσι σκέφτηκαν τα μαύρα και αποφάσισαν να «πετάξουν την πετσέτα», δηλαδή να εγκαταλείψουν. Όμως υπήρχε μια άμυνα η οποία μπορούσε να τους σώσει! Μπορείς να βρεις την καλύτερη κίνηση για τα μαύρα;

 

Capablanca,Jose Raul - Thomas,George Alan [C66]

Hastings Victory Congress Hastings (4), 1919

29.Qa8 Rxa2! 30.Rxe8 [30.Qxa2 Rxb8; 30.Qb7 c5³] 30...Rxa8 31.Rxf8+ Rxf8 1–0

 

Συμβουλή 4

Να είσαι φρέσκος – κοιμήσου καλά

 

85

 

Ο εγκέφαλος είναι όπως ακριβώς ένας μυς ο οποίος χρειάζεται ξεκούραση. Έτσι λοιπόν εάν τον έχεις «κάψει» όλη μέρα δουλεύοντας ή παίζοντας γρήγορο σκάκι, τότε μην περιμένεις να αποδώσει στο μέγιστο τον δυνατοτήτων του.

Θα πρέπει να έχεις κοιμηθεί καλά, να έχεις φάει πριν 2-3 ώρες, ώστε να έχεις χωνέψει και τότε μπορείς να αποδώσεις στο μέγιστο. Εάν δεν ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή, τότε θα είσαι σαν τον μίστερ μπιν ο οποίος με το ζόρι κρατάει τα μάτια του ανοιχτά... :)

 

Συμβουλή 5

Η βασίλισσα

 

86

 

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό κομμάτι, κάνει πάρα πολλές κινήσεις και απειλές, και τέλος εάν συνεργαστεί με ένα ακόμη κομμάτι τότε θα μπορέσει να κάνει ματ τον αντίπαλο βασιλιά! Είναι πανίσχυρη, έτσι δεν είναι;

Από την άλλη μεριά όμως, η βασίλισσα είναι και το πιο ευαίσθητο κομμάτι. Είναι κάτι σαν ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό βάζο το οποίο θα πρέπει να προσέχουμε μην πέσει κάτω και σπάσει.

Η πολυτιμότητα της βασίλισσας κάνει τους περισσότερους παίχτες να πιστεύουν ότι όταν απειληθεί τότε πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθεί ή να οπισθοχωρήσει. Αυτό όμως απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Φυσικά και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποχωρήσουμε με την βασίλισσα σε κάθε απειλή. Αντί αυτού θα πρέπει να ψάχνουμε για αντιχτυπήματα!

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη