5 τρόποι

89

Γνωρίζω πολύ καλά την έμμονη ερώτηση που έχεις στο μυαλό σου «πώς θα βελτιωθώ το σκάκι;» Αυτή είναι μια πολύ λογική ερώτηση και σήμερα...

...θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μερικές πληροφορίες για το πώς να βελτιωθείς στο σκάκι. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που απασχολεί τον κάθε σκακιστή κι αυτό είναι το πώς θα γίνει καλύτερος παίχτης, έτσι δεν είναι;

 

Φυσικά ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και έχει το δικό του ρυθμό στην εκμάθηση. Ωστόσο, εάν μείνεις αντικειμενικός στο στόχο σου, να γίνεις καλύτερος στο σκάκι, τότε σιγά – σιγά θα μπορέσεις να το πετύχεις! Ίσως δεν μπορείς να παίζεις σαν γκρανμέτρ εάν είσαι αρχάριος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείς να βάλεις ένα αντικειμενικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα βασίζεται στο χρόνο που μπορείς να διαθέσεις στο σκάκι.

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους 5 κορυφαίες συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου. Η κύρια ιδέα είναι να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές και να τις εναλλάξεις στην προπόνησή σου. Έτσι λοιπόν χωρίς καμία καθυστέρηση ας ξεκινήσουμε!

 

1. Τακτικό παιχνίδι

 

Τα τακτικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο σκάκι. Έπειτα από έναν τακτικό συνδυασμό μπορεί να έχεις κομμάτι πάνω ή κομμάτι κάτω! Αυτό μπορεί να σημαίνει αυτόματα ότι κερδίζεις ή χάνεις την παρτίδα. Η συμβουλή μου είναι να λύνεις τακτικά παζλ με συγκεκριμένο χρόνο. Περίπου 1 με 3 λεπτά για το κάθε παζλ είναι εντάξει.

 

2. Βάλε σχέδιο

 

Όπως συζητήσαμε και στην αρχή χρειάζεται να έχουμε ένα σχέδιο. Το στρατηγικό μας σχέδιο είναι να βελτιωθούμε στο σκάκι. Ακριβώς η ίδια κατάσταση συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Στην αρχή του παιχνιδιού θα πρέπει να αναπτύξεις τα κομμάτια σου. Έπειτα θα πρέπει να βάλεις τα κομμάτια σου απέναντι από τον αντίπαλο βασιλιά, ώστε να του επιτεθείς! Απλό δεν είναι;

 

Ωστόσο, σε μια παρτίδα σκάκι τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Μερικές φορές θα πρέπει να προσαρμόσεις το σχέδιό σου ανάλογα με την εκάστοτε θέση. Για παράδειγμα μερικές φορές θα πρέπει να επικεντρώσεις τις δυνάμεις σου σε ένα αδύναμο πιόνι.

 

Η συμβουλή μου είναι να δώσεις ένα νόημα, ένα σκοπό σε κάθε κομμάτι σου ξεχωριστά και όλα μαζί να προσπαθούν να πετύχουν έναν κοινό σκοπό. Βόηθα τα κομμάτια σου και αυτά θα σε ανταμείψουν με τον καλύτερο τρόπο!

 

3. Φινάλε

 

Ναι, το γνωρίζω πολύ καλά, μισείς τα φινάλε... Σου αρέσει το ρητό του Ταλ «στο φινάλε θα είμαι είτε κομμάτι πάνω, είτε κομμάτι κάτω, οπότε δεν έχει νόημα να το μελετήσω»! Κι όμως εάν γνωρίζεις τα βασικά για τα φινάλε, τότε ολόκληρο το παιχνίδι σου μπορεί να βελτιωθεί και να γίνει πολύ καλύτερο και πιο πλούσιο. Θα γνωρίζεις εκ των προτέρων πότε να μπεις και πότε όχι σε ένα φινάλε.

 

Η συμβουλή μου είναι να αρχίσεις να μελετάς τα βασικά φινάλε πρώτα απ’ όλα. Εάν κάποιος μελετάει φινάλε είναι σαν να «κλέβει» στο σκάκι. Τα φινάλε δεν αλλάζουν ποτέ!

 

4. Ανέλυσε τα παιχνίδια σου

 

Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός παίχτης εκεί έξω ο οποίος δεν μελετάει συστηματικά τα παιχνίδια του. Βασικά είναι ένα παιχνίδι που το έπαιξες εσύ! Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχει πολύ περισσότερη σημασία για σένα να το μελετήσεις, να βρεις τα λάθη και τις χρυσές χαμένες ευκαιρίες σου...

 

Η συμβουλή μου είναι να μελετάς πολύ καλά τα παιχνίδια σου. Να τα μελετάς με τον αντίπαλό σου μετά τον αγώνα, με τους φίλους σου και με τη βοήθεια του υπολογιστή. Ο υπολογιστής είναι αυτός που θα σε κρατήσει αντικειμενικό και οι φίλοι σου αυτοί που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τη φαντασία σου και να βλέπεις πολλές ιδέες!

 

5. Άνοιγμα

 

Τη σήμερον ημέρα υπάρχουν τεράστιες βάσεις δεδομένων με παιχνίδια και ανοίγματα. Η συμβουλή μου είναι να τους αφιερώσεις χρόνο. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι δελεαστική η ιδέα να τα γνωρίζεις όλα από το σπίτι;

 

Η τελευταία αλλά εξίσου σημαντική συμβουλή είναι να είσαι κινητοποιημένος. Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι, δεν είναι μια αναγκαστική και δύσκολη εργασία 8 ωρών. Αυτά τα 64 άσπρα και μαύρα τετράγωνα είναι η διέξοδός σου από την καθημερινή ρουτίνα. Αυτά τα 64 τετράγωνα είναι η είσοδος σε έναν νέο μαγικό και ονειρικό κόσμο μέσα από τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την φαντασία καθώς και την εξυπνάδα σου ώστε να κατατροπώσεις τους αντιπάλους σου και να κερδίσεις πολλά κύπελλα.

 

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είσαι ενθουσιασμένος και κινητοποιημένος για να βελτιωθείς στο σκάκι. Να σου αρέσει το παιχνίδι. Νομίζω ότι η παραπάνω παράγραφος είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, ώστε να σου αρέσει και να διασκεδάζεις με το σκάκι, όσο το διασκεδάζω κι εγώ. Αυτό το πάθος είναι που μπορεί να σε βοηθήσει να διαβάσεις, να κάνεις προπόνηση αλλά και να παίζεις καλύτερα!

 

Ελπίζω να σου άρεσαν αυτές οι συμβουλές και φυσικά είσαι ευπρόσδεκτος να γράψεις τα σχόλιά σου και να προτείνεις τους δικούς σου τρόπους βελτίωσης. Ευχαριστώ για το ενεργητικό διάβασμα!

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη