Χρόνος

165

Στο σημερινό μάθημα θα μάθουμε τέσσερις απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα χρόνου. Αρκετοί μαθητές έχουνε προβλήματα πίεσης χρόνου, οπότε αυτά τα βασικά κόλπα και οι τεχνικές θα σε βοηθήσουν να παίζεις πολύ καλύτερα πάνω στη σκακιέρα.

 

Το σημερινό μάθημα απευθύνεται σε παίκτες οι οποίοι παίζουν αγωνιστικό σκάκι και έχουν κάποια εμπειρία με τους αγώνες.  Επίσης απευθύνεται και σε όσους δεν παίζουν αγωνιστικό σκάκι, αλλά βρίσκουν μεγάλη δυσκολία τις κινήσεις τους,  δηλαδή χρειάζονται 5 με 10 λεπτά για να παίξουμε μία κίνηση.

 

Όταν ένας παίχτης καταναλώνει πολύ χρόνο για να βρίσκει τις κινήσεις του ή για να παίξει μία παρτίδα, αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο του δεν είναι καλό. Απλά κάνει μερικά χαρακτηριστικά λάθη στον τρόπο που σκέφτεται και παίζει σαν αρχάριος.  Αυτό συμβαίνει σε παίκτες που έχουν συνήθως βαθμολογία κάτω από το 1700. Από κει και πάνω οι παίκτες σκέφτονται κάτι πολύ συγκεκριμένο και συνήθως δεν αργούν σε όλες τις κινήσεις τους.

 

Πιστεύω ότι θα σου έχει τύχει μία παρόμοια κατάσταση στην οποία ένας παίκτης έχει μία πάρα πολύ καλή θέση, είχε το πλεονέκτημα αλλά βρίσκονταν σε πίεση χρόνου. Υπό αυτή την πίεση χρόνου έκανε κάποιο λάθος και στο τέλος έχασε την παρτίδα!

 

1. Mην Αμφιβάλλεις

 

 166

 

Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κανόνας είναι η διαφορά ανάμεσα στο σκέφτομαι και στο έχω αμφιβολίες. Συνήθως ένας παίκτης σκέφτεται μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών, από 3 έως 5 λεπτά,  δηλαδή αμέσως μετά την κίνηση του αντιπάλου και στη συνέχεια αυτός επαναλαμβάνει τις βαριάντες ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό του. Επαναλαμβάνοντας τις βαριάντες συνήθως αμφιβάλει για την τελική εκδοχή τους και έτσι προσπαθεί να ξανασκεφτεί τη συνέχεια από την αρχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χάνει πολύτιμο χρόνο και βρίσκεται συνήθως σε πίεση χρόνου προς τη μέση της παρτίδας.

 

Τι θα πρέπει να κάνεις;

 

Μην υπολογίζεις μία συνέχεια δύο φορές

Να δείχνεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις κινήσεις σου

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς το σκάκι ένα δύσκολο παιχνίδι. Για να μάθουμε να παίζουμε καλά χρειάζεται αρκετός χρόνος. Επίσης χρειάζεται καθημερινή προπόνηση. Εάν δεν κάνεις καθημερινή προπόνηση τότε πως απαιτείς από τον εαυτό σου να παίζει σε ένα υψηλό επίπεδο;

 

Ας υποθέσουμε ότι ένα αυτοκίνητο θέλει να φτάσει τα 100 χιλιόμετρα. Ένα καλό αυτοκίνητο θα τα φτάσει σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα. Ένα μέτριο αυτοκίνητο θα τα φτάσει κάποια στιγμή, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Ένα αυτοκίνητο με σκασμένο λάστιχο δεν μπορεί να πιάσει ποτέ τα 100 χιλιόμετρα. Οπότε λοιπόν μην ζορίζεις πάρα πολύ τον εαυτό σου όταν παίζεις. Απλά επικεντρώσου στη σωστή προπόνηση. Μάθε πώς να υπολογίζεις συνέχειας με ακρίβεια και μην προσπαθείς με μόνο μία κίνηση να ανατρέψει το παιχνίδι, αυτό δεν γίνετε.

 

2. Χρησιμοποίησε το ένστικτο

 

167

 

Ακόμη και τα πιο ισχυρά σκακιστικά προγράμματα δεν μπορούν να μετρήσουν, να υπολογίσουν, όλες τις κινήσεις στο σκάκι. Πώς είναι δυνατόν ένας ερασιτέχνης παίκτης, όπως είσαι εσύ, μπορεί να μετρήσει αρκετές κίνηση μπροστά με ακρίβεια; Είναι λογικό να γίνονται λάθη.

 

Τι να κάνεις

 

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ένστικτό μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να υπολογίζουμε την κίνηση η οποία έρχεται πρώτη στο μυαλό μας. Αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική και πρακτική συμβουλή· η οποία θα σε βοηθήσει να παίζεις πολύ πιο γρήγορα. Απλά παίξε την πρώτη κίνηση που έρχεται στο μυαλό σου.

 

3. Κάνε λογικές κινήσεις

 

168

 

Τα παιχνίδια των ερασιτεχνών, δηλαδή των παικτών που έχουν κάτω από 2000 ΕΛΟ,  κρίνονται από κάποιο λάθος. Και όταν λέω λάθος ενώ κάποιο αποφασιστικό λάθος το οποίο κρίνει αμέσως την παρτίδα.

 

Τι να κάνεις

 

Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να επικεντρωθείς στο να κάνεις 100% τέλειες κινήσεις, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στο να μη κάνεις κάποιο σοβαρό λάθος! Όπως συμφωνήσαμε λίγο πριν, μία κίνηση δεν μπορεί να αλλάξει την έκβαση της παρτίδας· χρειάζεται ένα καλό πλάνο και μία σειρά από καλές κινήσεις.

 

Ο Farnk Marshall είχε πει ότι ένα κακό σχέδιο είναι καλύτερο από το να μην έχεις καθόλου σχέδιο!

 

Ναι αυτό ισχύει 100% στο σκάκι. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι απλές και να έχουμε μία συνοχή. Θα πρέπει να έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο και οι κινήσεις μας θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. Οι απλές και λογικές κινήσεις είναι τις περισσότερες φορές ικανοποιητικές για συνέργεια να συνεχίσουμε το παιχνίδι.

 

4. Αποφάσισε και δράση σε!

 

169

 

Εάν έχεις προβλήματα στο σκάκι με την πίεση χρόνου, τότε θα έχεις προβλήματα και στη ζωή! Αυτό βασίζετε στην κακιά συνήθεια του να μην παίρνεις αποφάσεις γρήγορα. Με απλά λόγια λέγεται αναποφασιστικότητα.

 

Τι να κάνεις

 

Απλά θα πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να παίρνεις αποφάσεις. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αν πάρεις μία απόφαση αυτό είναι καλύτερο από το να μην πάρεις καμία! Όταν παίρνουμε μία απόφαση αυτό μας πηγαίνει μπροστά, μας κάνει να προχωρήσουμε, να βελτιωθούμε, να δράσουμε! Δράσε και πάρε πρωτοβουλίες έτσι θα καταπολεμήσεις την αναποφασιστικότητα.

 

Εάν σου αρέσει αυτό το μάθημα μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου ευχαριστώ για το χρόνο σου.

 

 

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη