Rapid & Blitz

60

Έπαιξα πολύ καλές κλασικές παρτίδες, άσχημα στο rapid και φανταστικά στο blitz. Αυτή ήταν η μικρή αναφορά μου από τις τελευταίες 20 μέρες…

Αυτά δήλωσε ο Ρώσος Σέρκει Καριάκιν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Βασικά έπαιξε πολύ καλά και είχε καλά αποτελέσματα, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση. Θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος όμως από τη γενικότερη απόδοσή του.

 

Έπειτα από πάρα πολλές μέρες αυτό το κορυφαίο τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική έφτασε στο τέλος του και ο νικητής του Rapid & Blitz ήταν ο Λεβόν Αρονιάν. Κατάφερε να επικρατήσει με τρεις πόντους περισσότερους από τους πιο κοντινός του αντίπαλος, το Σέρκει Καριάκιν και το Χικάρο Νακαμούρα.  Επίσης έγινε πλουσιότερος κατά $37,500 και 13 πόντους στο grand chess tour.

 

61

 

Ο Γιώργος Μπόκας είναι ο πιο τυχερός ο Έλληνας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να επισκεφτεί το χώρο των αγώνων. Μπράβο Γιώργο και σε ευχαριστούμε πολύ για τη φωτογραφία.

 

Η τελική βαθμολογία έπειτα από εννέα γύρους -  Rapid

 

1

GM

Aronian Levon

2794

ARM

*

1

½

0

1

0

1

1

1

½

6,0

2

GM

Caruana Fabiano

2700

USA

0

*

½

½

1

0

1

1

½

1

5,5

3

GM

Nakamura Hikaru

2822

USA

½

½

*

1

½

0

½

1

1

½

5,5

4

GM

Nepomniachtchi Ian

2810

RUS

1

½

0

*

½

½

½

½

½

1

5,0

5

GM

Dominguez Perez Leinier

2803

CUB

0

0

½

½

*

1

½

1

½

½

4,5

6

GM

Le Quang Liem

2761

VIE

1

1

1

½

0

*

0

0

½

0

4,0

7

GM

Karjakin Sergey

2765

RUS

0

0

½

½

½

1

*

0

1

½

4,0

8

GM

Navara David

2737

CZE

0

0

0

½

0

1

1

*

0

1

3,5

9

GM

Anand Viswanathan

2778

IND

0

½

0

½

½

½

0

1

*

½

3,5

 

GM

Kasparov Garry

2812

RUS

½

0

½

0

½

1

½

0

½

*

3,5

 

Γνωρίζετε ότι πριν από μερικά χρόνια ο Γκάρι Κασπάροφ προπονούσε τον Χικάρο Νακαμούρα; Επίσης θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο Γκάρι προπονούσε τον Κάρλσεν. Και οι δύο αυτοί παίκτες κατάφερε να σπάσουν το φράγμα του 2800 ΕΛΟ έπειτα από τις προπονήσεις.

 

62

 

Κατά τη διάρκεια του κορυφαίου τουρνουά στο Λονδίνο το 2011  ο παρουσιαστής Ντάνιελ Κινγκ ρώτησε τον Χικάρο εάν αυτή η συνεργασία αποφέρει καρπούς. Τότε προς έκπληξη όλων Ο Αμερικανός παίκτης απάντησε ότι ο Κασπάροφ είναι χρήσιμος μόνο για τα ανοίγματα και τίποτα άλλο. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλοι παίκτες οι οποίοι είναι πολύ πιο ισχυροί στο μέσο καθώς και στο φινάλε.

 

Όπως φαντάζεστε αυτή η συνεργασία δεν έληξε με πολύ ευχάριστο τρόπο…

 

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που προσφέρεται κρύο. Και έτσι λοιπόν αυτό συνέβει έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια. Στη θέση του διαγράμματος παρακάτω παίζουν τα λευκά. Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κίνηση;

 

63

 

Ο Κασπάροβ βρήκε πολύ εύκολα την κίνηση που κερδίζει. Κατάφερε να μπλοκάρει τελείως τα πιόνια του μαύρου στη μεριά του βασιλιά και έπειτα δημιούργησε ένα ελεύθερο πιόνι με την πλειονότητα που είχε στη μεριά της βασίλισσας. Έτσι λοιπόν κατάφερε να κερδίσει το παιχνίδι εύκολα.

 

 

Επίσης ο Νάκα είχε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου ότι θα ήθελε να κερδίσει πολύ άσχημα τον Κασπάροφ· όμως από δω και στο εξής θα προσέχει λίγο περισσότερο με τις δηλώσεις του... Λοιπόν Χικάρο, πώς βαθμολογείς τώρα το φινάλε του Κασπάροφ; :)

 

64

 

Η επιστροφή του Κασπάροφ στο αγωνιστικό σκάκι ήταν κάτι το οποίο συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Κασπάροβ είναι ο πιο διάσημος σκακιστής και πολλές φορές οι κινήσεις του συζητιούνται και εκτός του σκακιστικού χώρου. Ίσως περισσότερο το πίεσαν να παίξει και υποθέτω ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για το αγωνιστικό σκάκι. Κάθε χρόνο που βρίσκεται στο Σάν Λούιζ ως αναλυτής ή επίσημος καλεσμένος τον πιέζουν να ξαναπαίξει.

 

Επίσης και την προηγούμενη χρονιά που έπαιξε μερικές φιλικές παρτίδες σε ένα εορταστικό κλίμα, όλα έδειχναν ότι δεν είναι ένα ξεχασμένο χαρτί. Ακόμη και σήμερα, έπειτα από την πολύχρονη απουσία του από το αγωνιστικό σκάκι, μπορεί να κοιτάξει τους κορυφαίους παίκτες στα μάτια και τους κερδίσει.

 

Προσωπικά είχα ξεκινήσει να βλέπω παρτίδες σκάκι όταν ο Κασπάροφ είχε σταματήσει να παίζει. Πραγματικά ήταν μία πάρα πολύ μεγάλη απογοήτευση μίας και είχα διαβάσει τόσα πράγματα για αυτόν και είχα δει τόσες παρτίδες του. Ένιωσα πολύ άτυχος που δεν είχα προλάβει το μεγάλο Γκάρι να παίζει. Είναι τελείως διαφορετικό να βλέπεις μία παρτίδα η οποία έχει παιχθεί στο παρελθόν και αλλιώς να τη βλέπεις ζωντανά. Φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο νιώθανε και πολλοί ακόμη θαυμαστές του σκακιού. Ο Κασπάροφ είναι εδώ, ψιλο ασχολείται με το σκάκι αλλά δεν παίζει.

 

Ακόμα και από τη συνέντευξη τύπου φάνηκε πολύ προσγειωμένος και να ξέρει ακριβώς τι θέλει. Είπε ότι θα είμαι η πιο πολύτιμη λεία, μιας και όλοι θα θέλουν να με κερδίσουν. Επίσης είπε ότι “εγώ παίζω επιθετικά γιατί απλά διασκεδάζω, δεν είμαι επαγγελματίας”. Κοιτώντας πίσω ολόκληρη την διοργάνωση, αυτές τις τελευταίες πέντε μέρες, νομίζω ότι περισσότερα έδωσε στον κόσμο από αυτά που πήρε.

 

65

 

Το λέω αυτό γιατί στην αρχή τα πήγε χάλια στο Rapid. Η επίδοση του εκεί ήταν φυσιολογική διότι είχε να παίξει αγωνιστικό σκάκι πάρα μα πάρα πολλά χρόνια και είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να είναι συγκεντρωμένος για μία ολόκληρη ώρα πάνω στην παρτίδα του. Επίσης γίνονταν τρεις αγώνες σήμερα, κι έτσι λοιπόν θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένος για τρεις ολόκληρες ώρες, παίζοντας με τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου.

 

Για όλους εμάς τους θαυμαστές του, ήταν πολύ οδυνηρό να τον βλέπουμε να τα πάει άσχημα και πιο άσχημα… Όμως είναι κατανοητό ότι η αγωνιστική του απουσία καθώς η ηλικία του συνέβαλαν σε αυτή του την επίδοση.

 

Εκτός αυτού ήταν και πάρα πολύ αγχωμένος τις πρώτες μέρες διότι δεν ήταν σίγουρος για τον εαυτό του και αυτό επίσης συνέβαλε στα μη σταθερά αποτελέσματα.

 

Η κατάσταση όμως άλλαξε στο Blitz και ειδικότερα τη δεύτερη μέρα του Blitz. Έτσι λοιπόν κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση. Αυτή είναι μία φανταστική επίδοση και φυσικά μπορεί να τα καταφέρει ακόμα καλύτερα και στο μέλλον. Προβλέπω ότι θα θέσει υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Blitz και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει, αν όχι την πρώτη θέση, σίγουρα τις πρώτες από αυτές.

 

Η τελική βαθμολογία έπειτα από 18 γύρους -   blitz

 

1

7

GM

Karjakin Sergey

RUS

2807

 

13,5

2

10

GM

Aronian Levon

ARM

2794

 

12,5

3

1

GM

Nakamura Hikaru

USA

2868

 

10,5

4

8

GM

Nepomniachtchi Ian

RUS

2787

 

10,0

5

4

GM

Kasparov Garry

RUS

2812

 

9,0

6

2

GM

Le Quang Liem

VIE

2747

 

8,5

7

5

GM

Dominguez Perez Leinier

CUB

2796

 

7,5

8

3

GM

Anand Viswanathan

IND

2756

 

7,0

9

6

GM

Navara David

CZE

2748

 

6,0

10

9

GM

Caruana Fabiano

USA

2806

 

5,5

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα των αγώνων εδώ.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη