Σχολικό

26

Το σχολικό πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 24 και 25 Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα...

... το Σάββατο θα γίνει το ατομικό για τα νήπια, πρώτη, δευτέρα και τρίτη δημοτικού στις 10:30. Θα ακολουθήσει το ομαδικό πρωτάθλημα στις 17:00 το απόγευμα και την επόμενη μέρα το πρωί, πάλι στις 10:30 θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες τάξεις. Ακολουθεί αναλυτικά η προκήρυξη.

 

 1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:

 

Η Τοπική Επιτροπή  Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας προκηρύσσει σύμφωνα με την Αριθ. Πρωτ.: 99381/26-01-2018 προκήρυξη της ΕΣΟ τα Πρωταθλήματα Μαθητών Μαθητριών για το 2018, που θα διεξαχθούν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου (ΑΤΟΜΙΚΟ: ΝΗΠΙΑ, Α’, Β’, Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 10:30, ΟΜΑΔΙΚΟ: 17:00) και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου (ΑΤΟΜΙΚΟ: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ 10:30). Τα Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν στο Εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ. στο Νέο Λιμάνι (δίπλα σε café Sette Venti) με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας και την Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.).

 

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

 

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων.

1ος όμιλος: Δημοτικά, 2ος όμιλος: Γυμνάσια, 3ος όμιλος: Λύκεια.

Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει συγχώνευση ομίλων (όπου θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν στις εξής 11 κατηγορίες:

1 Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων

2 Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

3 Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

4 Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

5 Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

6 Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

7 Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

8 Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου

9 Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου

10 Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου

11 Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

Με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων, το σύστημα αγώνων καθορίζεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

3-4 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων

5-6 Κυκλικό σύστημα (πουλ)

7-20 Ελβετικό 5 γύρων

≥20 Ελβετικό 6 γύρων

Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει τον αριθμό των γύρων και το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών και τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2018 (με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής-τρια έχει ΕΛΟ μεγαλύτερο ή ίσο του 1040, αλλιώς αλφαβητικά).

 

 1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

 

Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη –ως 2 αναπληρωματικοί), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον

επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

 

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:

 

Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 10 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη τρία δευτερόλεπτα (3”) χρόνου σκέψης. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα χρονομέτρων και με απόφαση Διευθυντή αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή στις μικρότερες ταξεις τα χρονόμετρα θα χρησιμοποιούνται σταδιακα.

 1. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

 

Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.

(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ.

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:

Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)

(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).

 

 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των νομών που ανήκουν στην δικαιοδοσία της Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.. Ειδικά για τους μαθητές των Δημοτικών του Ν. Κερκύρας δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι προκριθέντες στον τελικό του σχολικού Πρωταθλήματος Κέρκυρας 2018 (σε περίπτωση που δεν έχει διεξαχθεί ακόμη Πρωτάθλημα ισχύει η πρόκριση στον τελικό του 2017) καθώς και οι σκακιστές που ανήκουν στον ΣΠΖΚ και τον Θινάλιο Σ.Ο.

Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών που ανήκουν στην δικαιοδοσία της Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε., με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και περισσοτέρων της μίας ομάδας από το ίδιο σχολείο.

 

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ :

 

Διευθυντής Αγώνων(ΔΑ) ορίσθηκε ο Μάνος Ναθαναήλ και οι Διαιτητές θα ορισθούν από την ΤΕΔ της Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

 

 1. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:

 

Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Στην Τελική Φάση προκρίνονται τα τρία πρώτα Δημοτικά, τα δύο πρώτα Γυμνάσια και το 1ο Λύκειο.

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα: Για την τελική φάση προκρίνονται οι τρεις  πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας (11 κατηγορίες ),καθώς επίσης  και το πρώτο κορίτσι ανά κατηγορία. Επίσης θα διατεθούν 33 επιπλέον θέσεις πρόκρισης, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε κατηγορία, μετά από απόφαση της Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

Για τους προκρινόμενους, ισχύει το σύστημα επιλαχόντων (εάν δεν πάει ο πρώτος αναπληρώνεται από τον δεύτερο κ.ο.κ.) τόσο στο ομαδικό όσο και στο ατομικό πρωτάθλημα.

Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά ομαδικά, προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους και έλαβαν μέρος στο 16ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα. Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα.

 1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

 

Στο Ομαδικό πρωτάθλημα, κύπελλο θα πάρει η πρώτη ομάδα κάθε κατηγορίας και μετάλλια οι συμμετέχοντες σε αυτήν.

Στο Ατομικό πρωτάθλημα, κύπελλο θα πάρει ο πρώτος της κατάταξης, μετάλλια θα πάρουν οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας όπως και το 1ο κορίτσι κάθε κατηγορίας. Σε όσες κατηγορίες υπάρχουν 8 ή περισσότερες συμμετοχές κοριτσιών, θα πάρουν μετάλλια τα τρία πρώτα κορίτσια. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν.

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 20:00.

Υπεύθυνοι : Σπυριδούλα Γατσούλη, Φώντας Μακρής, Μάνος Ναθαναήλ

Τηλ. : 6977768205, 6975500204, 6944641750

Email: manosnat@gmail.com

Στις δηλώσεις συμμετοχής αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η κατηγορία - τάξη (π.χ. Β’ Δημοτικού) και το σχολείο φοίτησης καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η επιβεβαίωση των συμμετοχών για το ατομικό θα γίνει τo Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 από τις 09:00 έως τις 10:00 στο χώρο των αγώνων (Νήπια, Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού) και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, 09:00 έως τις 10:00 στο χώρο των αγώνων ( Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

Όσοι μαθητές κάνουν επιβεβαίωση μετά τις 10:00 θα αγωνιστούν στον 2ο γύρο.

Η επιβεβαίωση των συμμετοχών για το ομαδικό θα γίνεται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 16:30.

Όσες ομάδες κάνουν επιβεβαίωση μετά τις 16:30 θα αγωνιστούν στον 2ο γύρο.

Για όσους προκριθούν στην τελική φάση οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέχρι την Τετάρτη 07/03/2018 στο email της ΤΕΣΣΔΕ, manosnat@gmail.com. Σε περίπτωση μη δήλωσης η ΤΕΣΣΔΕ θα προχωρά σε πρόκριση των επιλαχόντων.

 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ:

 

Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την επιτροπή ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων. Το παράβολο ορίζεται στα 50 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στο διαιτητή των αγώνων.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν αρχηγό ομάδας καθώς και έναν αναπληρωτή. Αρχηγός ομάδας μπορεί να ορισθεί μόνο ένας από τους μαθητές που έχουν δηλωθεί στη σύνθεσή της (6άδα). Για τις αρμοδιότητες των αρχηγών ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ.

Απαγορεύεται η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου προπονητών, γονέων, παραγόντων, συνοδών κλπ.

Συνίσταται να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η απομάκρυνση των αγωνιζομένων από τον αγωνιστικό χώρο.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα έχει επιτρέψει ο διαιτητής, απαγορεύεται επί ποινή μηδενισμού,  σε όλους τους αγωνιζόμενους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας στις εγκαταστάσεις των αγώνων και σε οποιαδήποτε παρακείμενη περιοχή καθορισμένη από τον διαιτητή

Ο ΔΑ έχει το δικαίωμα να αποβάλλει συμμετέχοντες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση και που δεν θα τηρούν τους κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας.

 

 1. ΓΕΝΙΚΑ:

Διευκρινίζεται ρητά ότι, ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess), και το άρθρο Α.4 με την εξής  διαφοροποίηση στο A.4.b: ποινή μηδενισμού για αντικανονική κίνηση επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 2 αντικανονικές κινήσεις (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 20/12/2014).

Αθλητές και συνοδοί από περιοχές εκτός Κερκύρας που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στην πόλη μπορούν να έρθουν έγκαιρα σε επικοινωνία με τους διοργανωτές για την εξυπηρέτησή τους.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ενημέρωση για τους αγώνες θα υπάρχει στην σελίδα της ΤΕΣΣΔΕ και στη σελίδα του Συλλόγου Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας στο facebook : Σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Κέρκυρας.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη