Βίκτορ ο τρομερός

2.10.1

Εάν κέρδισε το παιχνίδι ήταν πολύ ευγενικός και χαρούμενος να αναλύσει το παιχνίδι μαζί σου. Εάν έχανε... έσερνε βίαια την καρέκλα προς τα πίσω και έφευγε γρήγορα από την αίθουσα νευριασμένος!

Ήταν τέσσερις πρωταθλητής της ΕΣΣΔ, δηλαδή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 10 φορές διεκδικητής στα τουρνουά υποψηφίων και έπαιξε δύο φορές για σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σκάκι. Σε ηλικία 75 χρονών ήταν μέσα στους 100 καλύτερους παίχτες του κόσμου και κέρδισε τον Καρουάνα στα 79 του!

Άγνωστες ιστορίες από τον Βίκτορ τον τρομερό

2.10.2

Ακόμη και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 2012 δεν κατάφερε να τον σταματήσει να παίζει αγωνιστικό σκάκι. Δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μιας και ηττήθηκε και τις δύο φορές από τον Ανατόλι Κάρποβ.

Ο Κορτσνόι γεννήθηκε το 1931, στο Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης και πήρε το παρατσούκλι «Βίκτορ ο τρομερός» από το θρυλικά μαχητικό του πνεύμα. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία και χιλιάδες άρθρα γι’ αυτό τον εξαιρετικό και σπουδαίο γκρανμαίτρ Βίκτορ Κορτσνόι, αλλά ας κάνουμε μια μικρή περίληψη.

Έμαθε να παίζει σκάκι από τον πατέρα του σε ηλικία 5 χρονών. Είχε την ικανότητα να αμύνεται σθεναρά ακόμη και στις πιο δύσκολες θέσεις, ενώ ήταν πάντα έτοιμος να εξαπολύσει μια θανατηφόρα αντεπίθεση.

J'adoube!

Ήταν πραγματικά ένα πολύ έξυπνο άτομο. Όλοι γνωρίζουν ότι εάν πιάσεις ένα κομμάτι τότε είσαι υποχρεωμένος να το μετακινήσεις Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στους καλύτερους παίκτες όπως για παράδειγμα στον Κασπάροφ, το οποίο έγινε δύο φορές, μια στον αγώνα του εναντίον της Τ. Πόλγκαρ το 1994 και μια με τον Νακαμούρα το 2016. Έτσι λοιπόν συνέβη και στον Βίκτρο.

2.10.3

Ενώ παιζόταν ο αγώνας αυτός άρπαξε τη βασίλισσα του και προσπάθησαν τη μετακίνηση σε ένα τετράγωνο. Ξαφνικά διαπίστωσε ότι αυτή η κίνηση είναι πολύ μεγάλος λάθος. Τι θα έπρεπε να κάνει; Είχε ήδη τη βασίλισσα στο χέρι του…

Ενστικτωδώς ο έξυπνος Βίκτορ βούτηξε τη βασίλισσα μέσα στο τσάι του και άρχισε να το ανακατεύει. Έπειτα δικαιολογήθηκε ότι την μπέρδεψε με το κουταλάκι του τσαγιού! Έτσι λοιπόν κατάφερε να σωθεί από ένα πολύ μεγάλο λάθος.

 

Αποστασία

2.10.4

Το 1974 η Σοβιετική Ένωση άρχισε μία καμπάνια προώθησης υπέρ του Κάρποβ και εναντίον στον Κορτσνόι. Οι αρχές απαγόρευσαν στον Κορτσνόι να παίξει σε διεθνή τουρνουά ακόμη και στην Εσθονία η οποία ήταν μέρος της σοβιετικής ένωσης.

Ο Τ. Πετροσιάν έκανε μία δημόσια δήλωση στον τύπο λέγοντας ότι η γενιά τους, δηλαδή και ο Κορτσνόι, η οποία είχε ηττηθεί από τον Φίσερ, δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει Αυτός συμφωνούσε με τη Σοβιετική Ομοσπονδία η οποία ήθελε να προωθήσει νεότερους παίκτες, όπως τον Κάρποβ. Ο Κορτσνόι φυσικά είχε αντίθετη γνώμη και πολύ μεγάλη αγάπη για το σκάκι, έτσι είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τι διαφυγή του.

Η Σοβιετική ένωση του επέτρεψε να παίξει σε έναν δυνατό και δύσκολο τουρνουά με 16 παίχτες σε διπλές συναντήσεις ώστε να αποδείξει ότι δεν ήταν τόσο ισχυρός.

Ο Κορτσνόι σκόραρε 9.5 βαθμούς σε 15 αγώνες και έτσι μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον Τ. Μίλες. Στο τέλος του τουρνουά ζήτησε από τον Μίλες να ζητήσει πολιτικό άσυλο από γι’ αυτόν. Έτσι λοιπόν αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του τη γυναίκα και τον γιο του.

Έτσι λοιπόν το 1976 λιποτάκτησε από την Σοβιετική ένωση, εγκαταστάθηκε και πήρε υπηκοότητα στην Ελβετία. Έτσι συνέχισε να είναι ενεργός στο σκάκι. Αμέσως μετά την αποστασία ανακηρύχθηκε ως κακοποιός. Όλες οι εφημερίες καθώς και η τηλεόραση τον κατηγορούσαν θα το θανάσιμο αμάρτημα, την προδοσία της πατρίδας του.

Ο Βίκτορ και η Ινδική Άμυνα του Βασιλιά

2.10.5

Στο τουρνουά σκάκι 9ο Γιβραλτάρ και στον 9ο γύρο έπαιξε ενάντια στον Wohl Aleksandar. Ο Βίκτορ κέρδισε ένα υπέροχο παιχνίδι και έπειτα από αυτό λέει στα Γερμανικά στον αντίπαλό του: «Είμαι από τους ανθρώπους που δεν μπορείς να παίζεις την Ινδική άμυνα του Βασιλιά». Ο Wohl ήταν ήδη χαρούμενος που αντιμετόπιζε τον Κορτσνόι σε μια κανονική επίσημη παρτίδα, έτσι δεν τον ένοιαζε τόσο το αποτέλεσμα και αποκρίθικε εντάξει ευχαριστώ για την παρτίδα.

Λίγη ώρα μετά την παρτίδα ξαναπλησιάζει τον Wohl, του χαμογελάει και του λέει στα Αγγλικά αυτή τη φορά: «Νόμιζα ότι μιλάς Γερμανικά, είναι αλήθεια αυτό;» , ο Wohl  αποκρίνετε θετικά και ο Βίκτρο συνεχίζει στα Αγγλικά: «Είμαι από τους ανθρώπους που δεν μπορείς να παίζεις την Ινδική άμυνα του Βασιλιά. Απλά ήθελα να είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβες.»

Έτοιμος να δώσει ένα μάθημα

2.10.6

Ο Βίκτορ ήταν πάντα χαρούμενος να δώσει ένα «μάθημα» ειδικά στους νεότερους παίχτες. Του άρεσε να τους κερδίζει πάνω στη σκακιέρα και να τους μαθαίνει κανόνες συμπεριφοράς εκτώς της σκακιέρας.

Μια μέρα ένας νεαρός αντίπαλός του άργισε να έρθει περίπου δέκα λεπτά στην παρτίδα τους. Τελικά έφτασε, έκατσε στην καρέκλα, έδωσε το χέρι του στον Βίκτορ και έπαιξε την πρώτη του κίνηση. Ο Βίκτορ με πολύ σοβαρό ύφος του είπε ότι θα έπρεπε να απολογιθεί για την συμπεριφορά του και ότι δεν είναι καθόλου ευγενικό να αργεί στις παρτίδες του. Επίσης τον συμβούλεψε να μην το ξανακάνει ποτέ αυτό.

 

Ο χαρακτήρας του

2.10.7

Ο Κορτσνόι ήταν ένας καλός άνθρωπος με την αίσθηση του χιούμορ, όμως μερικές φορές ήταν καυστικός στα σχόλιά του και αγενής στους τρόπους του. Εάν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τη ζωή του, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ότι έζησε αρκετές δύσκολες στιγμές. Ομοίως μπορούμε να διακρίνουμε τη μεγάλη αγάπη και το πάθος του για το σκάκι. Αυτό το πάθος του δημηουργούσε αυτές τις περίεργες συμπεριφορές, ειδικά όταν έχανε ένα παιχνίδι.

Εάν έχανε ένα παιχνίδι

2.10.8

Προς το τέλος του 2003, ο 18χρονος Ντάιβιτ Ναβάρα αντιμετόπισε για πρώτη φορά τον Κορτσνόι σε ένα ματς δύο παρτίδων. Η πρώτη παρτίδα ήταν δύσκολη αλλά τελικά κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία. Στην δεύτερη παρτίδα θυσίασε ένα πιόνι στο θ6, ώστε να αποκτήσει ισχυρή επίθεση και τελικά κατάφερε να κερδίσει την παρτίδα. Φυσικά ο Κορτσνόι ΄θύμωσε και έφυγε βιαστικά από την αίθουσα.

Έπειτα ο Ντέιβιτ άρχισε να δείχνει βαριάντες στους θαυμαστές. Ο Βίκτρο επέστρεψε και πρότεινε μια βελτίωση για τη θέση του, έπειτα από τι θυσία πιονιού. Ο Ντέιβιτ είπε ότι η θέση είναι ασαφής για να πάρει την άμεση απάντηση του Βίκτορ: «Μόνο για σένα!»

2.10.9

Πέθανε στις 6 Ιουνίου του 2016 έτσι βύθισε την σκακιστική κοινότητα στο πένθος. Αυτός ήταν ο Βίκτορ ο τρομερός, ένας αληθινός σκακιστής, ένας θρύλος.

Τι είπαν διάφοροι για τον Βίκτορ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ανάντ: Ο σκακιστικός κόσμος έχασε έναν πραγματικό μαχιτικό παίχτη, έναν πολεμιστή. Ξεκουράσου με ειρήνη Βίκροτ Κορτσνόι. Κάθε φορά που έχω ένα φινάλε πύργων στη σκακιέρα, έρχετε στο μαυλό μου ο Βίκτορ και αναρωτιέμαι, τι θα έπαιζε αυτός εάν ήταν στη θέση μου;

Σόρτ:  Αντίο Βίκτορ. Ήταν ένας εριστικός ξεμοραμένος γέρος αλλά πραγματικά πολύ μεγάλος παίχτης παρόλαυτά. Σε ευχαριστώ Βίκτορ για τις μάχες μας για περισσότερα από 40 χρόνια.

 

Δείτε τους καλύτερους συνδυασμούς του Βίκτορ πατώντας εδώ.

Δείτε τις καλύτερες παρτίδες του Βίκτορ πατώντας εδώ.

Δείτε βίντεο με τον Βίκτορ πατώντας εδώ.

 

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη