Υπαρξιακό άγχος

25Υπάρχουν πολλές αγωνίες και ψυχοπιεστικές καταστάσεις τις οποίες βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτή την πίεση έρχεται να βάλει η έντονη κοινωνική αλλά και οικονομική κρίση.

 

Παρόλα αυτά όμως μια ιδιαίτερη θέση σε όλα αυτά κατέχει το υπαρξιακό άγχος, το οποίο έχει πολύπλευρες επιδράσεις στην ψυχοσωματική ισορροπία.

 

Ο Paul Tillich προσπάθησε να το προσδιορίσει με βάση την έννοια και να του δώσει ένα πιο σαφές περιεχόμενο. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια μορφή νεύρωσης η οποία συνδέεται με τρεις άξονες.

 

Η πρώτη είναι η τύχη-θάνατος, έπειτα το νόημα-κενό και τέλος η ενοχή-καταδίκη.

 

Συμφωνούσε με τον Otto Rank, ότι η αναπόληση, δηλαδή το να θυμηθεί κάποιος τη ζωή του με τις όμορφες αναμνήσεις του σε αντίθεση με την βεβαιότητα ενός αναπόφευκτου θανάτου, μιας και δεν θα ζήσουμε για πάντα σε αυτή τη γή, αυτός ο συνδυασμός είναι που προκαλεί το φόβο, δηλαδή το υπαρξιακό άγχος.

 

Έτσι λοιπόν το άγχος του θανάτου είναι αυτό που προκαλεί απειλή για τη ζωή και την προσωπική ευτυχία του κάθε ανθρώπου. Αυτός είναι ο πρώτος άξονας.

 

Ο δεύτερος άξονας έχει σχέση με το πως αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος την ίδια τη ζωή.

Τέλος, ο τρίτος άξονας έχει σχέση με την ηθική συμπεριφορά και την ηθική ταυτότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Υποστηρίζετε ότι το άγχος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που συνδέεται με το θάνατο. Ο φόβος μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα στην ανάπτυξη της κατάθλιψης, σε αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο τον άνθρωπο, το μέλλον και τον κόσμο γενικότερα.

 

Εάν κάποιος δεν έχει ένα σαφή στόχο και μια αποτελεσματική δράση, με σκοπό να πετύχει το στόχο του, τότε αρχίζει να έχει υπερβολικό άγχος. Δυστυχώς το μακροχρόνιο και το έντονο υπαρξιακό άγχος ίσως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ψυχωτικές καταστάσεις.

Για τον λόγο αυτό, χρειάζεσαι μια ομάδα η οποία να ενθαρρύνει τα συναισθήματά σου και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχεις μια καλύτερη και πιο αντικειμενική αντίληψη της ύπαρξής σου καθώς και του κόσμου γενικότερα.

 

Ο May, θεωρεί ότι η σημαντική συμβολή της ψυχοθεραπείας βοηθάει στη διαχείριση του υπαρξιακού άγχους, όμως υπάρχει πιο απλή λύση. Το υπαρξιακό άγχος καταπολεμάτε εάν κάνουμε κάτι σημαντικό. Κάτι για το οποίο οι άλλοι άνθρωποι θα μας θαυμάζουν και κάτι το οποίο θα μείνει έπειτα από τον αναπόφευκτο θάνατό μας.

 

Υπάρχουν δύο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Η πρώτη είναι αναμφισβήτητα όταν γεννιόμαστε Η δεύτερη, και ίσως πιο σημαντική, είναι όταν ανακαλύπτουμε το λόγο για τον οποίο γεννηθήκαμε.

 

Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά. Μέσα από την αυτοεκτίμηση, δηλαδή αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του και τις άσχημες πτυχές του χαρακτήρα του μπορεί να βελτιωθεί, σταδιακά, και βοηθάει τους ανθρώπους γύρο του αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

 

Έτσι λοιπόν μην αφήσεις το υπαρξιακό άγχος, το οποίο υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους λίγο ή πολύ, να σε κυριεύσει και να χαλιναγωγήσει το ισχυρό σου πνεύμα. Μάθε ποιος είσαι, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και γέμισε συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης!

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη