Αρχική τοποθέτηση

Το αρχικό στήσιμο του Κατάν χρειάζεται κάποιο χρόνο προετοιμασίας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει ένα μόνιμο τραπέζι όπου να είναι στημένο. :-)

Το περίγραμμα / πλαίσιο

 

Catan pic 6.4.6.2.1

 

Υπάρχουν έξι κομμάτια πλαισίου, με μπλε χρώμα. Αυτά έχουν δύο όψεις. Η πρώτη όψη είναι ζωγραφισμένα κάποια λιμάνια, ενώ η δεύτερη όψη είναι σκέτη θάλασσα. Για το βασικό Κατάν θα χρειαστεί να φτιάξουμε το περίγραμμα με τα ζωγραφισμένα λιμάνια.

Εάν προσέξεις καλύτερα αυτές τις εικόνες θα δεις πάνω δεξιά και πάνω αριστερά κάποιος μικρούς αριθμούς. Είναι με λίγο πιο έντονο μπλε χρώμα και γι’ αυτό δεν ξεχωρίζουν καλά. Αυτοί οι αριθμοί θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το περίγραμμα.

Το πλαίσιο 1 έχει τον αριθμό 1 (αριστερά) και 6 (δεξιά). Έχει πάνω του το λιμάνι 3 προς 1.

Το πλαίσιο 2 έχει τον αριθμό 2 (αριστερά) και 1 (δεξιά). Έχει πάνω του το λιμάνι 3 προς 1 και το λιμάνι με το πρόβατο 2 προς 1.

Το πλαίσιο 3 έχει τον αριθμό 3 (αριστερά) και 2 (δεξιά). Έχει πάνω του το λιμάνι 2 προς 1 με την πέτρα.

Το πλαίσιο 4 έχει τον αριθμό 4 (αριστερά) και 3 (δεξιά). Έχει πάνω του το λιμάνι 3 προς 1 και το λιμάνι με το στάχυ 2 προς 1.

Το πλαίσιο 5 έχει τον αριθμό 5 (αριστερά) και 4 (δεξιά). Έχει πάνω του το λιμάνι 2 προς 1 με το ξύλο.

Και τέλος, το πλαίσιο 6 έχει τον αριθμό 6 (αριστερά) και 5 (δεξιά). Έχει πάνω του το λιμάνι 3 προς 1 και το λιμάνι με τον πηλό 2 προς 1. Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να συναρμολογήσετε το πλαίσιο ενώνοντας τους ίδιος μικρούς σκούρος μπλε αριθμούς.

 

Τα εξάγωνα

 

Catan pic 6.4.6.2.2

 

Υπάρχουν συνολικά 19 εξάγωνα γης. Κάθε εξάγωνο παράγει ένα διαφορετικό υλικό, εκτός από το εξάγωνο της ερήμου το οποίο δεν παράγει καμία πρώτη ύλη μιας και είναι το σπίτι του ληστή. Αυτά τα εξάγωνα είναι:

Τούβλο ή πηλός με το πορτοκαλί χρώμα. Αυτό το εξάγωνο υπάρχει 3 φορές.

Πέτρα ή μέταλλο με το άσπρο χρώμα. Αυτό το εξάγωνο υπάρχει 3 φορές.

Ξύλο με το σκούρο πράσινο χρώμα. Αυτό το εξάγωνο υπάρχει 4 φορές.

Πρόβατο με το πράσινο ανοιχτό χρώμα. Αυτό το εξάγωνο υπάρχει 4 φορές.

Στάχυ με το κίτρινο χρώμα. Αυτό το εξάγωνο υπάρχει 4 φορές.

Από μόνο του αυτό το δεδομένο μας δίνει ήδη μια σημαντική πληροφορία. Ο πηλός και η πέτρα βρίσκονται 3 φορές στο παιχνίδι, άρα είναι πιο σπάνια υλικά σε σχέση με τα άλλα. Είναι δηλαδή σαν τους ανθρώπους με τα πράσινα μάτια, δεν τα βλέπουμε σε κάθε άνθρωπο, οπότε όταν τα συναντάμε αυθόρμητα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

 

Κάρτες υλικών

 

Όπως είπαμε το κάθε εξάγωνο δίνει την δική του πρώτη ύλη. Έτσι λοιπόν υπάρχουν:

19 κάρτες πηλού

19 κάρτες πέτρας

19 κάρτες ξύλου

19 κάρτες στάχυ

19 κάρτες πρόβατο

Είναι σχεδόν απαραίτητο να πάρετε τα μικρά πλαστικά προσθετικά σακουλάκια, ώστε να διατηρήσετε σε πολύ καλή κατάσταση τις κάρτες του παιχνιδιού.

 

Οι αριθμοί

 

Catan pic 6.4.6.2.3

 

Υπάρχουν 18 στρόγγυλοι αριθμημένοι δείκτες από το 2 έως το 12. Το βασικό παιχνίδι παίζετε με δύο ζάρια οπότε μετράμε το άθροισμα των ζαριών. Έτσι αυτό είναι από 2 έως 12.

Στο πίσω μέρος τους οι αριθμημένοι δείκτες έχουν από ένα γράμμα της άλφα-βήτας. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε το ταμπλό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Όλοι οι αριθμοί είναι διπλή, εκτός από το 2 και το 12. Επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει στους αριθμημένους δείκτες το 7. Όταν έρθει το 7 στα ζάρια, τότε μετακινείτε ο ληστής.

Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για τα ζάρια και τους πιθανούς συνδυασμούς πατώντας εδώ.

Αρχική τοποθέτηση

 

Catan pic 6.4.6.2.4

 

Αρχικά τοποθετήστε τα 6 κομμάτια πλαισίου, όπως είπαμε παραπάνω. Έπειτα θα πρέπει να τοποθετηθούν τα 19 εξάγωνα. Μπορούν να τοποθετηθούν όπως στην εικόνα παραπάνω ή να τα γυρίσουμε ανάποδα, να τα ανακατέψουμε και έπειτα να τα τοποθετήσουμε.

Τέλος θα πρέπει να βάλουμε τους αριθμημένους δείκτες. Εάν φτιάξουμε το αρχικό Κατάν όπως η βασική εικόνα, τότε τα πράγματα είναι απλά. Εάν όμως θέλουμε να φτιάξουμε μια τυχαία παραλλαγή, τότε θα πρέπει να γυρίσουμε ανάποδα τους αριθμούς και να τους τοποθετήσουμε με αλφαβητική σειρά.

Σημείωση: Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια γωνία και έπειτα να συνεχίσουμε δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε να βάλουμε δίπλα – δίπλα τους αριθμούς 6 και 8, οι οποίοι έρχονται πιο συχνά από τους υπόλοιπους.

Σημείωση 2: Η έρημος δεν πρέπει να έχει αριθμό, διότι δεν παράγει πρώτες ύλες.

 

Τοποθέτηση οικισμών

 

Catan pic 6.4.6.2.5

 

Ο κάθε παίχτης στην αρχή του παιχνιδιού πρέπει να έχει από δύο οικισμούς και από έναν δρόμο δίπλα τους. Εάν ξεκινήσεις με την αρχική εικόνα, αυτή που δίνει το παιχνίδι για αρχάριους, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Εάν όμως τα εξάγωνα και οι αριθμοί μπουν τυχαία, τότε θα πρέπει ο κάθε παίχτης να τοποθετήσει από μόνος τους τους οικισμούς του.

Ανάλογα με τις δύο βασικές στρατηγικές, που θα εξηγήσουμε παρακάτω, θα πρέπει οι οικισμοί να βρίσκονται σε εξάγωνα πηλού και ξύλου ή πέτρας και σταχυού, ανάλογα με την στρατηγική του κάθε παίχτη.

Οι οικισμοί τοποθετούνται στις γωνίες των εξάγωνων. Οι δρόμοι τοποθετούνται στις πλευρές των εξάγωνων. Όταν τοποθετηθεί ένας οικισμός σε μια γωνία των εξάγωνων, τότε κανένας άλλος οικισμός ή πόλη δεν επιτρέπετε να τοποθετηθεί σε γειτονική διασταύρωση.

Σημείωση: Εάν σε ένα εξάγωνο χτιστούν δύο οικισμοί αντιδιαμετρικά τότε δεν μπορεί να χτιστεί άλλος οικισμός σε αυτό το εξάγωνο.

Σημείωση: Μπορούν να φτιαχτούν έως και 3 οικισμοί, ή πόλης, σε κάθε ένα ξεχωριστό εξάγωνο. Όμως δεν μπορούν να φτιαχτούν περισσότεροι.

 

Ποιος ξεκινάει;

 

Στον οδηγό παιχνιδιού, στην δεύτερη σελίδα, στην κατηγορία «το παιχνίδι με μια ματιά» γράφει ότι ξεκινάει ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης. Όμως για να είναι πιο δίκαιο το παιχνίδι μπορούν όλοι οι παίχτες να ρίξουν τα ζάρια και αυτός που θα φέρει την μεγαλύτερη ζαριά να ξεκινήσει το στήσιμο τον οικισμών του ή το παιχνίδι.

Οι παίχτες θα πρέπει να έχουν καθίσει στο τραπέζι με μια σειρά. Δεν έχει σημασία ποιος θα ρίξει πρώτος ή τελευταίος τα ζάρια. Οι παίχτες ρίχνουν τα 2 ζάρια. Όποιος φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό, αυτός ξεκινάει πρώτος. Έπειτα η σειρά είναι δεξιόστροφη, άσχετα με τον αριθμό που έφεραν οι άλλοι δύο παίχτες.

Ο παίχτης που θα ξεκινήσει πρώτος θα τοποθετήσει στο ταμπλό έναν οικισμό και έναν δρόμο. Έπειτα θα τοποθετήσει ένα οικισμό και έναν δρόμο ο δεύτερος παίχτης και έπειτα ο τρίτος. Ο τελευταίος παίχτης θα τοποθετήσει 2 οικισμούς.

Από τον δεύτερο οικισμό που θα τοποθετήσει θα πάρει ένα υλικό από τα τετράγωνα με τα οποία εφάπτεται ο οικισμός του.

Έπειτα η σειρά τοποθέτησης θα είναι αντίστροφη· δηλαδή ο τρίτος παίχτης θα τοποθετήσει τον δεύτερο οικισμό του και θα πάρει κι αυτός τα ανάλογα υλικά. Έπειτα θα ακολουθήσει ο δεύτερος παίχτης και τον τελευταίο οικισμό στο παιχνίδι θα τον τοποθετήσει ο πρώτος παίχτης.

Ο παίχτης που είχε ρίξει την μεγαλύτερη ζαριά, δηλαδή ο πρώτος, θα ξαναρίξει πρώτος και το παιχνίδι θα ξεκινήσει.

 

Ο ληστής

 

Catan pic 6.4.6.2.6

 

Υπάρχει ένα εξάγωνο πάνω στο οποίο δεν υπάρχει κάποιο υλικό, αλλά μια έρημος. Σε αυτό το εξάγωνο τοποθετείτε ο ληστής. Ο ληστής είναι ένα μέσο για να κρατήσει πίσω τους αντιπάλους σας. Ο ληστής ενεργοποιείτε όταν έρθει ο αριθμός 7. Εάν φέρεις εσύ το 7, τότε μπορείς να μετακινήσεις το ληστή σε ένα τετράγωνο και να πάρεις μια κάρτα από έναν παίχτη που έχει οικισμό σε αυτό το τετράγωνο.

Εάν ένα τετράγωνο έχει πάνω του το ληστή, τότε αυτό το τετράγωνο δεν παράγει πρώτες ύλες. Αυτού λεχθέντος θα πρέπει να τοποθετήσετε τον ληστή στο 5,6,8 ή 9· δεδομένου ότι θα στερήσεις από τους αντιπάλους σου τους περισσότερους πόρους.

Εάν ανταγωνίζεσαι με κάποιον για ένα σημείο, δηλαδή θέλεις να χτίσεις έναν οικισμό, τότε πάρτου μια πολύτιμα κάρτα με το ληστή.

Τοποθέτησε τον ληστή σε κάποιο σπάνιο πόρο ή ένα που βγάζει μεγάλη ποσότητα ενός συγκεκριμένου πόρου. Αυτό ο πόρος θα πρέπει να είναι κάτι που ο αντίπαλό σου χρειάζεται. Για παράδειγμα τοποθέτησε τον ληστή πάνω σε μια πόλη αντί για οικισμό.

Βλάψε όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους. Για παράδειγμα βάλε τον ληστή σε ένα τούβλο όπου 2 ή τρεις αντίπαλοι έχουν πόλεις / οικισμούς.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Hot news

English read more

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sqarbgzh-CNfrdehiitjakoptrorusrestr

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη