Η δύναμη του πανίσχυρου βασιλιά

 

3.1.1 main pic

 

Ο βασιλιάς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, διότι εάν χάσουμε τον βασιλιά μας, τότε χάνουμε αυτόματα και την παρτίδα. Σε ποια στάδια της παρτίδας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουμε ρουά ματ; Μα φυσικά υπάρχει κίνδυνος το άνοιγμα και στο μέσο της παρτίδας. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα διότι σε αυτά τα δύο στάδια υπάρχει η βασίλισσα, το πιο δυνατό κομμάτι στο σκάκι, η οποία μπορεί να δώσει πολλές φορές τη χαριστική βολή στον αντίπαλο βασιλιά.

Τα πράγματα στο φινάλε είναι διαφορετικά διότι οι βασίλισσες, συνήθως, έχουν αλλαχθεί και έτσι λοιπόν ο βασιλιάς δεν είναι αναγκασμένος να μείνει  προφυλαγμένος στην κρυψώνα του, αλλά μπορεί και πρέπει να πάρει έναν ενεργητικό ρόλο στη μάχη.

 

Που βρίσκεται συνήθως ο βασιλιάς

 

Ελπίζω να ακολουθήσει το γνωστό ρητό το οποίο λέει «όποιος το ροκέ του κάνει, την παρτίδα δεν τη χάνει» ! Για αυτό συνήθως ο βασιλιάς μετά το άνοιγμα θα έχει κάνει το ροκέ του. Έτσι λοιπόν ο βασιλιάς μας θα είναι σε κάποια γωνιά της σκακιέρας, είτε στην πλευρά του βασιλιά, είτε της βασίλισσας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε τον βασιλιά μας στο τέλος του παιχνιδιού.

 

Η αξία του βασιλιά

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια αξία στον βασιλιά διότι αν τον χάσουμε, τότε χάνουμε την παρτίδα αυτόματα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζαν όλοι οι προγραμματιστές υπολογιστών όταν ξεκίνησαν να φτιάχνουν προγράμματα τα οποία παίζουν σκάκι.

Όταν γράφεις ένα πρόγραμμα  πρέπει να δώσεις μία συγκεκριμένη αξία, μία τιμή, στο κάθε κομμάτι. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η αξία του βασιλιά είναι περίπου τρεισήμισι πιόνια, στο άνοιγμα και στο μέσο της παρτίδας· ενώ η δύναμη του αυξάνει στο φινάλε και είναι περίπου 5 πιόνια.

 

Ο πανίσχυρος βασιλιάς

 

Κάποια στιγμή έδειχνα τις κινήσεις των κομματιών στο σκάκι σε δύο παιδιά και η μαμάδες τους ήταν μπροστά. Φυσικά πάντα παροτρύνω και τους γονείς να κάθονται στα μαθήματα, διότι γνωρίζω ότι θα βοηθήσουν αργότερα τα παιδιά τους και έτσι αυτά θα βελτιωθούν πιο γρήγορα. Καθώς λοιπόν τους είχα εξηγήσει πώς μετακινείτε η βασίλισσα φτάσαμε στο βασιλιά. Αμέσως μόλις είπα για τις κινήσεις του βασιλιά, γυρίζει η μια και λέει στην άλλη: “Βλέπεις, ακόμη και στο σκάκι άχρηστοι είναι οι άντρες!” Η άλλη μαμά φυσικά συμφώνησε. Εντάξει κορίτσι δεν είναι πάντα τόσο άχρηστοι οι άντρες και κατ’ επέκταση οι βασιλιάδες, μιας και μπορούν να προσθέσουν τη δική τους πινελιά και να βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο βασιλιάς το φινάλε του παιχνιδιού αποδεικνύεται ένα πανίσχυρο κομμάτι και πολλές φορές είναι αρκετό να ενεργοποιήσουμε τον βασιλιά μας και να κερδίσουμε την παρτίδα. Στα επόμενα πέντε παραδείγματα μπορείτε να δείτε πως ο βασιλιάς κατάφερε να αλλάξει την ισορροπία στη σκακιέρα.

 

Παράδειγμα 1

 3.1.1

Παίζουν τα λευκά


Έπαιξα τη βασίλισσα μου στο ζ2 διότι θέλω να με φάει ο μαύρος και να ενεργοποιήσω γρήγορα τον βασιλιά μου. Ο στόχος είναι να βάλω τον βασιλιά στο δ4 τετράγωνα. Βλέπετε αμέσως μόλις φύγουν οι βασίλισσες από το παιχνίδι, ο βασιλιάς μπορεί και πρέπει να αποκτήσει έναν πάρα πολύ ενεργητικό ρόλο.

 

PGN

 

Παράδειγμα 2

3.1.2

Παίζουν τα μαύρα

 

Ο βασιλιάς των μαύρων πέρασε από χίλια κύματα αλλά τώρα οι βασίλισσες έχουν φύγει από το παιχνίδι. Η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσα να παίξω εδώ είναι το δ5, όμως και το αξιωματικός δ5 δεν είναι τόσο κακή κίνηση. Η ιδέα παραμένει η ίδια. Ο βασιλιάς των μαύρων πρέπει να ενεργοποιηθεί και να φτάσει ως το ζ5 τετράγωνο. Τα κομμάτια του μαύρου, δηλαδή ο αξιωματικός και ο πύργος, είναι πολύ πιο καλά τοποθετημένα και είναι έτοιμα να επιτεθούν, έπειτα από τις κατάλληλες προπαρασκευαστικές κινήσεις, στο η2 πιόνι.

 

PGN

 
 

Παράδειγμα 3

3.1.3

Παίζουν τα λευκά

 

Όσοι δεν είναι πολύ καλή στο σκάκι χαρίζουν τα πιόνια τους λες και είναι κάτι το οποίο το βρίσκει κανείς κάθε μέρα στο δρόμο! Έτσι λοιπόν εδώ τα μαύρα έχουμε 3 πιόνια λιγότερα. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κερδίσουν τα λευκά, αλλά σίγουρα αυτό που πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να ανοίξουμε ένα παραθυράκι, δηλαδή να δώσουν λίγο “αέρα” στον βασιλιά μας, με την κίνηση η3, ώστε να μην γινόμαστε ρουά ματ στην πρώτη γραμμή.


Έπειτα θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε περαιτέρω τα κομμάτια μας. Κατά τη διάρκεια της παρτίδας ο βασιλιάς του λευκού κατάφερε να κάνει ένα μακρινό δρόμο και να βρεθεί απέναντι από τον μαύρο βασιλιά. Με τα κομμάτια που έμειναν στα λευκά και με τη βοήθεια του βασιλιά μπορούμε να δούμε μία όμορφη τελική εικόνα μας. Παρακαλώ απολαύστε.

 

PGN

 
 

Παράδειγμα 4

3.1.4

Παίζουν τα λευκά

 

Ένας φίλος, ο Κώστας,  ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να κάνει τρομερή βελτίωση στο σκάκι, χρησιμοποιώντας το πλούσιο ταλέντο του στα τακτικά κόλπα, με κατηγορούσε συχνά ότι το έκανα συνδυασμούς για να το φάω ένα πιόνι. Έπειτα δυστυχώς για αυτόν κατάφερνα να κερδίσω την παρτίδα. Αυτό ήταν ένα τυπικό σενάριο γρήγορες παρτίδες που παίζαμε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να  δημιουργούμε πυροτεχνήματα με τα κομμάτια μας, διότι όπως είχε πει ο Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα: ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες στο κέντρο σε νοσοκομείο σημαίνει ότι θα κερδίσουμε το παιχνίδι στο φινάλε.


Το σχέδιο των λευκών είναι αρκετά απλό. Στην αρχή θα διώξουμε τον έναν ενεργητικό ίππο από το ζ4, έπειτα θα τοποθετήσουν τον βασιλιά στο δ4 και τέλος θα προσπαθήσουν να σπρώξουν το πιόνι στο γ5, δημιουργώντας ένα ελεύθερο πιόνι. Τα μαύρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτό το σχέδιο και τελικά έχασαν την παρτίδα.

 

PGN

 

Παράδειγμα 5

3.1.5

Παίζουν τα μαύρα

 

Τα λευκά θυσίασαν έναν αξιωματικό για να επιτεθούν στο βασιλιά του μαύρου. Πώς σας φαίνεται αυτή η θυσία; Τα λευκά απειλούν τον ίππο καθώς και τον βασιλιά. Τι θα πρέπει να παίξουν τα μαύρα;

Αυτή τη θυσία δεν είναι καλή, διότι ναι μεν τα λευκά θα πάρουν πίσω το κομμάτι τους όμως δε θα υποχρεωθούν να αλλάξουμε βασίλισσες. Όπως μάθαμε στο φινάλε ο βασιλιάς μπορεί να γίνει ένα ενεργητικό κομμάτι και έτσι τα λευκά έχουν βοηθήσει τα μαύρα τοποθετήσουν τον βασιλιά του σε καλό σημείο.

Τα μαύρα έχουν το ζεύγος των αξιωματικών και θα αποκτήσουν πάρα πολύ ισχυρή θέση στο κέντρο. Τα μαύρα χρησιμοποίησαν αυτά τα χαρακτηριστικά και  απέκτησαν σημαντικό πλεονέκτημα. Έπειτα ενεργοποίησαν τον βασιλιά τους, ο όποιος πραγματικά καθάρισε τη μάχη. Παρακαλώ απολαύστε τη συνέχεια της παρτίδας.

 

PGN

 
 

Εάν σας αρέσουν τα μαθήματα σε βίντεο τότε παρακαλώ επισκεφτείτε το άρθρο “Το αθάνατο παιχνίδι του Λάσκερ”. Εκεί μπορείτε να δείτε ,σε βίντεο - μάθημα, μία από τις καλύτερες παρτίδες του Λάσκερ. Παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη