Μάθε τι είναι το zugzwang μέσα από πέντε απλά παραδείγματα

 

 

Το Zugzwang  Είναι μία Γερμανική λέξη,  η οποία εμφανίστηκε στο σκάκι το 1858. Ο πρώτος ο οποίος χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο στα αγγλικά ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εμμανουήλ Λάσκερ, το 1905. Από εκεί τι στιγμή και έπειτα την χρησιμοποιούμε διεθνώς στο σκάκι.

Το Zugzwang σημαίνει αναγκαστική κίνηση. Όπως γνωρίζουμε σε μία παρτίδα σκακιού μία φορά παίζει ο ένας  παίκτης και μία φορά παίζει ο άλλος. Αυτό είναι πολύτιμο δικαίωμα που έχουν οι παίκτες, το οποίο κάνει το παιχνίδι πιο δίκαιο. Σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις το δικαίωμα που έχουμε να παίξουμε γυρίζει μπούμερανγκ. Δηλαδή υπάρχουν μερικές θέσεις όπου θα θέλαμε να χαρίσουμε την κίνησή μας στον αντίπαλο, όμως αυτό πραγματικά δεν γίνεται. Συναντάμε το Zugzwang στο φινάλε, όταν έχουν φύγει τα περισσότερα κομμάτια από τη σκακιέρα.

 

Τι είναι το Το Zugzwang

 

Όταν είναι η σειρά ενός παίκτη να παίξει και οποιαδήποτε κίνηση κι αν κάνει θα Χειροτερέψει τη θέση του, τότε βρίσκεται σε θέση Zugzwang.  δηλαδή ο παίκτης που κάνει άμυνα θα προτιμούσε  να χαρίσει τη σειρά του στον αντίπαλό του.

 

Παράδειγμα 1

3.2.1

 Παίζουν τα λευκά

 

Στη θέση του διαγράμματος τα λευκά έχουν έναν αξιωματικό περισσότερο. Η ευκολότερη κίνηση για να κερδίσουν τα λευκά είναι να τοποθετήσουν τον αξιωματικό τους στο α1. Τώρα τα μαύρα είναι υποχρεωμένα να φάνε αυτόν τον αξιωματικό και έπειτα από την κίνηση βασιλιάς γ2, τα μαύρα είναι σε θέση Zugzwang.


Τα μαύρα λοιπόν θα πρέπει να μετακινήσουν αναγκαστικά το β πιόνι τους, το οποίο  θα ήθελα να το αφήσουμε στην αρχική του  θέση. Μόλις το β πιόνι μετακινηθεί τα λευκά κερδίζουν εύκολα. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα παρακάτω.

 

PGN

 

Παράδειγμα 2

3.2.2

 Παίζουν τα λευκά


Στο δεύτερο παράδειγμα βλέπουμε μία σπουδή από τον Stoichev, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1982. Τα λευκά έχουν ένα πύργο λιγότερο, όμως ο πύργος των μαύρων είναι καρφωμένος. Τα λευκά δεν μπορούν να φάνε αμέσως τον πύργο στο δ7 γιατί τον υποστηρίζει ο ίππος. Έτσι λοιπόν τα λευκά χρειάζεται να κάνουν μία άλλη κίνηση ώστε να κάνουν Zugzwang τα μαύρα. Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κίνηση που έπαιξαν τα λευκά; Έπειτα μπορείτε να δείτε το παράδειγμα παρακάτω.

 

PGN

 

Παράδειγμα 3

3.2.3

 Παίζουν τα μαύρα

 

Εδώ μπορείτε να δείτε μία παρτίδα από το διαδίκτυο. Αν και η παρτίδα παίζοντας σε γρήγορο χρόνο σκέψης, δηλαδή ο κάθε παίκτης για τρία λεπτά για την ολοκλήρωση όλων των κινήσεων, η παρτίδα έχει να μας δώσει κάτι διδακτικό. Έχω ένα πιόνι παραπάνω και αυτό είναι αρκετό ώστε να κερδίσουμε την παρτίδα. Το επιπλέον πιόνι, και ειδικά στο φινάλε πιονιών, θα μετατραπεί σε μία νέα βασίλισσα. Το ερώτημα για σας είναι, πώς ακριβώς θα πρέπει να παίξουν τα μαύρα ώστε να κάνουν Zugzwang  τα  λευκά;


Στην παρτίδα βρήκα την καλύτερη κίνηση, κάνοντας Zugzwang  τα λευκά. Δηλαδή ανάγκασα τα λευκά να παίξουν τις κινήσεις που ήθελα και έπειτα κατάφερα να προάγω πολύ εύκολα το γ πιόνι σε βασίλισσα. Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κίνηση; Έπειτα κοίταξε την παρτίδα παρακάτω.

 

PGN

 

Παράδειγμα 4

3.2.4

Παίζουν τα μαύρα

 

Πολλές φορές τα κομμάτια στη σκακιέρα είναι ίσα, όμως η θέση κερδίζει για τον έναν ή τον άλλον παίκτη. Γιατί γίνεται αυτό; Αυτό γίνεται γιατί ένας από τους δύο παίκτες έχει τοποθετήσει καλύτερα τα κομμάτια του, δηλαδή έχει ποζίσιονελ πλεονέκτημα, έχει πλεονέκτημα θέσης. Μπορούμε να δούμε ότι τα μαύρα έχουν τοποθετήσει καλύτερα τα κομμάτια τους, μιας και τα λευκά δεν μπορούν να μετακινήσουν τίποτα. Ό,τι και εάν μετακινήσουν θα αδυνατίσουν τι θέση τους.

Εάν ήταν η σειρά του λευκού να παίξει, θα έπρεπε αναγκαστικά να μετακινήσει τον αξιωματικό του από το γ2, για παράδειγμα θα τον πήγαινε στο ε4, και έπειτα από την κίνηση αξιωματικός β3 τα μαύρα τα κατάφεραν να σπρώξουν το πιόνι τους στο γ2. Τέλος τα λευκά θα έπρεπε να φάνε στο γ2, δίνοντας τον αξιωματικό τους για το πιόνι. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι ισχυροί παίκτες έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μία τεχνική υπεροχή, δηλαδή τα κομμάτια τους να φαίνονται περισσότερα, ακόμη και όταν το υλικό στη σκακιέρα είναι ισόπαλο.

Το πρόβλημα είναι ότι παίζουν τα μαύρα. Άρα λοιπόν τα μαύρα θα πρέπει να βρούμε μία καλή κίνηση, αναγκάζοντας τα λευκά να αφήσουν τις καλές θέσεις άμυνας που κατέχουν αυτή τη στιγμή. Και πράγματι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εμμανουήλ Λάσκερ κατάφερε να βρει την καλύτερη κίνηση και να κερδίσει την παρτίδα.


Παίζουν τα μαύρα. Εσείς τι θα παίζεται σε αυτή τη θέση εάν είχατε τα μαύρα; Στη συνέχεια δείτε την παρτίδα παρακάτω .

 

PGN

 

Παράδειγμα 5

3.2.5

Παίζουν τα λευκά

 

Αυτή είναι μία παρτίδα η οποία παίχτηκε από δύο άγνωστους του 1936. Οι παρτίδες που έχουν ΝΝ, έχουν παιχθεί από παίκτες οι οποίοι δεν είναι γνωστοί ή από παίκτες που ο συγγραφές, αρθρογράφος, παρουσιαστής δεν θέλησε να παρουσιάσει για να μην τους χάσει από αναγνώστες ή από πελάτες.

Τα λευκά έχουν ένα πιόνι λιγότερο όμως έχουμε πολύ καλύτερα τοποθετημένο το βασιλιά τους. Ο βασιλιάς των μαύρων είναι άσχημα τοποθετημένος στη γωνιά και έτσι δεν μπορεί να κάνει κινήσεις. Τα λευκά βρήκανε μία σειρά κινήσεων η οποία αναγκάζει τα μαύρα να παίξουν υπέρ των λευκών. Τα λευκά κατάφερε να κάνουν πολλές φορές Zugzwang  τα μαύρα, μέσα στο ίδιο παράδειγμα και τελικά πραγματοποίησαν μία πολύ όμορφη τελική εικόνα ρουά ματ.


Παίζουν τα λευκά και κάνουμε ρουά ματ με αναγκαστικό τρόπο σε 7 κινήσεις. Μπορείτε να τις βρείτε; Έπειτα διαβάστε το παράδειγμα παρακάτω.

 

PGN

 
 

Save

Save

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη