ΑΒΓ - οι κανόνες του σκακιού

 3.1.1

Το σκάκι, αν και είναι ήδη πολύ διαδεδομένο, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα στον οποίο έχουμε διοργανώσεις επισήμων πρωταθλημάτων. Οι εφημερίδες ασχολούνται ταχτικά με το παιχνίδι, γραμματόσημα τυπώνονται με θέμα το σκάκι, η σύγχρονη μορφή των σκακιστικών πεσσών προτείνεται και βιβλία μελετούν σε βάθος την θεωρία του παιχνιδιού.

Με την εξέλιξη των υπολογιστών οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να παίξουν σκάκι. Οι μηχανές ήδη στα τέλη του 21ου αιώνα είναι πια υπολογίσιμοι αντίπαλοι ακόμα και για τους ισχυρότερους παίκτες.

Όταν θέλει κανείς να αναφερθεί σε κάποια ιστορικά στοιχεία για τη γέννηση και την προέλευση του σκακιού, συνήθως ξεκινάει από τον χαρακτηριστικό εκείνο και πολύ γνωστό μύθο που έχει διασώσει η παράδοση. Στην αρχαία Ινδία ένας βασιλιάς που υπέφερε από πλήξη και ανία, ζήτησε από έναν αυλικό του τον Σίσα, να κατασκευάσει ένα νέο παιγνίδι που να απαιτεί ευστροφία, ορθή κρίση και να είναι και διασκεδαστικό. Όταν ο Σίσα παρουσίασε στον ηγεμόνα του την επινόησή του, αυτός ενθουσιάστηκε και του ζήτησε να επιλέξει μόνος του την αμοιβή του.

 

3.1.2

 

Τότε, σύμφωνα με το μύθο, ο δημιουργός του σκακιού ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού και συγκεκριμένα τόσοι όσοι θα περιλαμβάνονταν στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας, αν τοποθετούσαν στο 1ο τετράγωνο ένα κόκκο, στο 2ο τετράγωνο 2 κόκκους, στο 3ο τετράγωνο 4, στο 4ο τετράγωνο 8 κ.ο.κ. μέχρι και το 64ο τετράγωνο. Ο βασιλιάς έκρινε στην αρχή το αίτημα ασήμαντο. O Σίσα όμως επέμεινε, και ο θησαυροφύλακας ανέλαβε τον υπολογισμό των κόκκων. Ο ιλιγγιώδης αριθμός με τα 20 νούμερα που προέκυψε δε διαβάζεται, και, για να παραχθεί αυτή η ποσότητα σιταριού, θα έπρεπε να σπείρουν 76 φορές όλες τις χερσαίες εκτάσεις της γης.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμηριώνουν την άποψη πως η πιο συγγενική με το σκάκι μορφή παιγνιδιού γεννήθηκε στην Ινδία και γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ασία.

 

Τι είναι το σκάκι;

 

3.1.3 

 

Κάποιοι λένε ότι το σκάκι είναι τέχνη. Άλλοι λένε ότι είναι επιστήμη. Πάνω από όλα όμως το σκάκι είναι παιχνίδι. Όπως όλα τα παιχνίδια, το σκάκι προσφέρει συναισθήματα χαράς, διασκέδασης, ευγενούς άμιλλας και δημιουργικότητας. Η βασική όμως διαφορά με όλα τα άλλα δημοφιλή αθλήματα είναι ότι εξασκεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη σκέψη.

 

Το σκάκι είναι ο βασιλιάς των παιχνιδιών

 

3.1.4 

 

Δικαίως θεωρείται έτσι μιας και εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν αυτό το παιχνίδι.

 

Το σκάκι είναι άθλημα

 

3.1.5 

 

Είναι ένα πνευματικό άθλημα αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία και ισότιμο με όλα τα άλλα αθλήματα όπως το Ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ. Επίσης η ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) συμμετέχει με κορυφαίους Έλληνες παίκτες και με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς αγώνες όπως οι Σκακιστικές Ολυμπιάδες, τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νέων και Νεανίδων κ.τ.λ.· μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες. Επιπλέον, για να μπορέσει κάποιος να διακριθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού, στο σκάκι, χρειάζεται εκτός από το φυσικό ταλέντο να προπονείται συστηματικά από προπονητές αλλά και μόνος του. Να αφιερώσει έναν πολύ σημαντικό κομμάτι από τον χρόνο του στο παιχνίδι και να στερηθεί άλλες απολαύσεις τις ζωής. Επίσης είναι το πιο οικονομικό άθλημα, μιας και μία μόνο σκακιέρα με τα  κομμάτια  αρκούν για να ξεκινήσουν δύο φίλοι μία παρτίδα.

 

Το σκάκι είναι επιστήμη και τέχνη

 

3.1.6 

 

Αν και παίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει αποδειχτεί ως ένα ευφυές, ανεξάντλητο σε ιδέες, δύσκολο στρατηγικό και τακτικό παιχνίδι. Ακόμη και κορυφαίοι σκακιστές της εποχής μας δεν μπορούν να αποφύγουν τα λάθη στις παρτίδες τους. Εντούτοις οι παρτίδες τους χαρακτηρίζονται από την λογική, τη δημιουργική σκέψη, την πρωτοτυπία και την ακρίβεια στις κινήσεις. Ορισμένες είναι τόσο καλό-παιγμένες, εκθαμβωτικά πρωτοπόρες και αψεγάδιαστες που δικαίως θεωρούνται από το σκακιστικό κοινό ως έργα τέχνης.

 

Το Σκάκι είναι Πολιτισμός

 

3.1.7 

 

Η μεγαλύτερη ομορφιά του παιχνιδιού αυτού είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από την σωματική τους διάπλαση, ενώ φέρνει κοντά ανθρώπους από κάθε οικονομική ή κοινωνική τάξη. Στον κόσμο της σκακιέρας επικρατεί δικαιοσύνη. Η τύχη δεν έχει καμία θέση στο παιχνίδι αυτό. Οι παίκτες ξεκινούν με τις ίδιες δυνάμεις και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από την πνευματική προσπάθεια των δύο αντιπάλων.

 

Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρά παιδιά

 

3.1.8 

 

Διάφορες διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει σημαντικά πλεονεκτήματα του σκακιού, τα οποία ωθούν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην ενασχόληση με το σκάκι· καθώς μέσα από το παιχνίδι καλλιεργούν ικανότητες που θα τους χρειαστούν για να επιτύχουν στην ανταγωνιστική σημερινή κοινωνία.

 

Η σκακιέρα

 

3.1.9

 

Η σκακιέρα είναι η βάση στην οποία τοποθετούνται τα κομμάτια. Είναι ένα μεγάλο τετράγωνο σχήμα το οποίο χωρίζεται σε μικρότερα τετραγωνάκια. Αυτά τα τετράγωνα έχουν χρώμα άσπρο και μαύρο εναλλάξ.

Τα τετράγωνα της σκακιέρας δεν είναι ανάγκη να είναι λευκά και μαύρα, αλλά θα πρέπει να έχει ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα τετράγωνα. Τα ανοιχτόχρωμα τετράγωνα ονομάζονται παραδοσιακά λευκά και τα σκουρόχρωμα ονομάζονται μαύρα.

Στο κάτω μέρος της σκακιέρας βρίσκονται γράμματα ενώ στα πλάγια αριθμοί.

 

Οριζόντιος

 

Στη σκακιέρα μπούμε να παρατηρήσουμε οριζόντιες γραμμές, δηλαδή το σύνολο των τετραγώνων που είναι στην ίδια οριζόντιο γραμμή και έχουν το ίδιο χρώμα.

 

3.1.10

 

Για παράδειγμα στη φωτογραφία βλέπετε την τέταρτη οριζόντιο, η οποία έχει έντονο πράσινο χρώμα. Ξεκινάμε να μετράμε από την κάτω επιφάνεια, δηλαδή εκεί που είναι τοποθετημένος ο λευκός βασιλιάς, προς τα επάνω, δηλαδή εκεί που είναι τοποθετημένος ο μαύρος βασιλιάς.

 

Κάθετη

 

Μπορούμε να παρατηρήσουμε κάθετες γραμμές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το σύνολο των τετραγώνων στην ίδια ευθεία και έχουν το ίδιο όνομα.

 

3.1.11

 

Για παράδειγμα στη φωτογραφία αριστερά βλέπετε την «δ» κάθετη, η οποία έχει έντονο πράσινο χρώμα. Ξεκινάμε να μετράμε από την αριστερή μεριά, δηλαδή εκεί που είναι τοποθετημένος ο λευκός βασιλιάς, προς τα δεξιά, δηλαδή εκεί που είναι τοποθετημένος ο μαύρος βασιλιάς.

 

Διαγώνιος

 

Και τέλος μπορούμε να βρούμε τις διαγώνιες γραμμές. Διαγώνιος ονομάζεται η γραμμή που σχηματίζεται από τετράγωνα τα οποία έχουν το ίδιο χρώμα. Παίρνουν το όνομά τους από το αρχικό και το τελικό τετράγωνό τους.

 

3.1.12

 

Για παράδειγμα στη φωτογραφία αριστερά βλέπετε τη διαγώνιο α1-θ8, η οποία έχει έντονο πράσινο χρώμα. Ξεκινάμε να μετράμε από το τετράγωνο το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στη μεριά του λευκού, δηλαδή εκεί που είναι τοποθετημένος ο λευκός βασιλιάς, προς τα επάνω, δηλαδή εκεί που είναι τοποθετημένος ο μαύρος βασιλιάς.

 

Ονομασία

 

Έτσι λοιπόν η σκακιέρα είναι χωρισμένη σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές, δημιουργώντας 64 τετράγωνα. Σε μια σκακιέρα μπορούμε να δούμε οκτώ κάθετες γραμμές και οχτώ οριζόντιες γραμμές. Η κάθε γραμμή ή στήλη έχει το δικό της όνομα, δηλαδή α, β, γ κτλ. Η κάθε οριζόντια έχει επίσης την δική της ονομασία. 1η, 2η, 3η κτλ. Καθώς ενώνονται μεταξύ τους οι γραμμές και οι οριζόντιες δημιουργούνται τα τετράγωνα. Το κάθε τετράγωνο έχει το δικό του όνομα που ορίζεται από τις συντεταγμένες του.

 

3.1.13

 

Δηλαδή παίρνει το όνομά του από την στήλη και την οριζόντια στην οποία βρίσκεται. Στη φωτογραφία αριστερά βλέπετε το τετράγωνο ε4.

Όλες οι κίνησεις των κομματιών είναι χωρισμένες σε τρια βασικά μαθήματα:

 

Όλα οσα πρέπει να ξέρεις για το σκάκι - μέρος 1

Όλα οσα πρέπει να ξέρεις για το σκάκι - μέρος 2

Όλα οσα πρέπει να ξέρεις για το σκάκι - μέρος 3

 

 

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη