Τι είναι η ιστοσελίδα;

 

2.1.1

 

Καθημερινά ακούμε λέξεις όπως ιστοσελίδα, blog, αρχική σελίδα, web 2.0, άρθρα στο διαδίκτυο κ.α. Εάν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι αυτές οι λέξεις, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε ή να θεωρείτε ότι είσαστε κατώτεροι από τους άλλους ανθρώπους.

Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Καθώς προχωράμε στη ζωή μας, συναναστρεφόμαστε με νέους ανθρώπους και αναζητώντας την αλήθεια μαθαίνουμε διαρκώς νέα και ενδιαφέροντα πράγματα, έτσι δεν είναι;

 

Η ιστοσελίδα είναι μια συλλογή από σελίδες που είναι ενωμένες μαζί τους. Η σελίδες είναι γραμμένες σε υπερκείμενο ή γλώσσα μηχανής, δηλαδή μια γλώσσα που την αναγνωρίζουν οι υπολογιστές. Για να της διαβάζουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα φιλλομετρητή (browser) όπως ο firefox ή ο internet explorer.

Αυτά είναι προγράμματα υπολογιστών τα οποία θα διαβάζουν την γλώσσα της μηχανής και θα την μεταφράσουν σε εμάς.

 

Γιατί είναι δύσκολο να βρω καλές ιστοσελίδες;

 

Το πρόβλημα σε αυτή την διαρκή μας αναζήτηση είναι ότι εκτός από την πολύσημη γνώση διαρκώς γύρω μας βρίσκονται πάρα πολλά σκουπίδια και άριστες πληροφορίες. Μπορεί αυτές οι πληροφορίες να μην είναι άχρηστες για κάποιον άλλον ή γι’ αυτόν που γράφει το κείμενο, όμως ψάχνοντας στο διαδίκτυο για αρκετά χρόνια έχω ανακαλύψει ότι περίπου το 10%, είναι καλές πληροφορίες. Για παράδειγμα εάν ψάχνουμε ένα άρθρο για την υγεία ή τον αθλητισμό, θα πρέπει να διαβάσουμε τουλάχιστον 10 άρθρα και μόνο το ένα από αυτά θα είναι αξιόλογο.

Ίσως το πρόβλημα με εμάς τους Έλληνες είναι ότι θέλουμε διαρκώς να λέμε το δικό μας, χωρίς να ακούμε αυτό που θέλει να πει ο συνάνθρωπος μας. Σίγουρα έχεις γνωρίσει κι εσύ τουλάχιστον έναν τέτοιον τύπο, ο οποίος υποστηρίζει τυφλά την «αποψάρα του», χωρίς να τη στηρίζει σε επιχειρήματα, έτσι δεν είναι;

 

Ένα ακόμη λόγος για το οποίο υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι ότι  δίνετε πλέον η δυνατότητα στον καθένα να γράψει κάτι καθώς και να εκφραστεί. Φυσικά αυτό είναι πολύ όμορφο, δημηουργικό και μια από τις πολυτέλειες της δημοκρατίας. Το αρνητικό σε αυτό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν γράφουν κάτι, δεν το ελέγχουν πολύ καλά, δεν το μελετάνε και δεν το διαασταυρώνουν, έτσι λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ποιοτικό, όσο θα μπορούσε να είναι. Και πράγματι είναι κρίμα, όταν υπάρχουν τόσοι εκεί έξω με μεγάλο ταλέντο σε διάφορους τομείς και πτυχές τις ζωής οι οποίοι παρουσιάζουν μια επιφανιακή ή επιπόλαιη δουλειά. Δυστηχώς αυτό ρίχνει αυτόματα την αξία τους και γεμίζει το διαδίκτυο με άχρηστες πληροφορίες.

 

Τι είναι το web 2;

 

 

2.1.2 

Παρεπιπτόντος η δυνατότητα των ανθρώπων να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και άμεσα ονομάζετε web 2. Δηλαδή είναι το διαδίκτυο της δεύτερης γενιάς, στο οποίος μπορεί να αναρτήσει άμεσα τις απόψεις του. Για παράδειγμα το Facebook είναι μια εύκολη λύση. Με ένα email και έναν κωδικό ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύει οτηδήποτε.

 

Μάρκετινγ VS Πραγματικές ανάγκες

 

 

2.1.3 

Όλοι πουλάνε υπολογιστές, αλλά κανένας δεν μπένει στον κόπο να σου πει, μέσα σε μια δύο παραγράφους, τη είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, έπειτα να σου παραθέσει μια σειρά από εργασίες τις οποίες μπορείς να εκτελέσεις με αυτόν και να σου πρωτείνει το κατάλληλο μηχάνιμα, βασιζόμενο πάνω στις δικές σου ανάγκες.

 

Η εταιρία θέλει απλώς να πουλήσει. Θέλει να βγάλει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από τον συνάνθρωπό μας, εμένα, εσένα... Έτσι λοιπόν όταν πάμε σε ένα κατάστημα υπολογιστών βλέπουμε αστραφτερά χρώματα, μεγάλες προσφορές, ακούμε μια μουσική η οποία έχει ρυθμό πιο αργό από το χτύπο της καρδιάς μας και ένα σωρό άλλες τεχνικές μάρκετινγ η οποίες βοηθάνε τις πωλήσεις. Θα καταδεχόσουν να πάρεις έναν υπολογιστή ο οποίος δεν είναι η τελευταία λέξη της μόδας; Θα καταδεχόσουν η γειτόνισσά σου να έχει λίγο καλύτερο υπολογιστή από εσένα; Μπορεί και οι δύο υπολογιστές σας να είναι εκπληκτικοί, πολύ δυνατοί και να μπορούν να παίξουν το πιο πρόσφατο παιχνίδι, άσχετε αν κανένας από τους δυο σας δεν παίζει παιχνίδια.

 

Όλοι μας έχουμε εξαπατηθεί αγοράζοντας κάτι το οποίο δεν χρειαζόμασταν πραγματικά. Μπορεί ο αρχικός μας στόχος να ήταν το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, δηλαδή να κοιτάμε κάποιες ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν, ή να ανεβάζουμε φωτογραφίες στο instagram, όμως «εντελώς τυχαία» αγοράσαμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έχοντας ένα πλάτη χαμόγελο, το οποίο συνήθως κρατάει το πολύ κάνα μήνα, δηλαδή μέχρι να βγει κάτι πιο καινούργιο...

 

Επίπεδο γνώσης – δυσκολίας

 

 

2.1.4 

Επιστρέφοντας στο αρχικό θέμα, δηλαδή το πρόβλημα των καλών ιστοσελίδων, είναι το επίπεδο γνώσης. Καλώς ή κακός δεν έχουμε όλοι το ίδιο επίπεδο γνώσεις. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι το ίδιο επίπεδο γνώσης. Αυτό είναι φυσιολογικό διότι ο καθένας από εμάς αφιερώνει χρόνο σε διαφορετικά πράγματα, κατανοεί διάφορα θέματα με το δικό του τρόπο και τέλος έχει τις δικές του προσωπικές συναναστροφές.

 

Κάνοντας λοιπόν κάποιος μια νέα δουλειά, φτιάχνοντας μια νέα ιστοσελίδα, νομίζει ότι όλοι οι αναγνώστες του είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτόν ή ότι μπορούν να κατανοήσουν όλα όσα λέει με ευκολία. Κάποια στιγμή έκανα μάθημα σκάκι σε παιδιά του δημοτικού και προσπαθούσα να τους εξηγήσω τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Έτσι λοιπόν τους μιλούσα για το σκακιστικό αλγόριθμο. Κανένας από τους μαθητές δεν με ρώτησε τι είναι ο αλγόριθμος είτε γιατί δεν το κατάλαβαν καθόλου είτε γιατί δεν τους ενδιέφερε η λέξη.

 

Ένας φίλος, ενήλικος, ο οποίος παρακολουθούσε το μάθημα αμέσως πετάχτηκε και μου είπε ότι ο αλγόριθμος είναι μια λέξη που χρησιμοποιούν στο πανεπιστήμιο! Φυσικά τους εξηγήσαμε ότι ο αλγόριθμος είναι μια σειρά βημάτων που θα πρέπει να κάνουμε για να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή ένα και ένα μας κάνει δύο.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλους μας έχει τύχει να λέμε κάτι το οποίο θεωρούμε τόσο μα τόσο φυσιολογικό και να εκπλαγώμαστε όταν ο άλλος δεν μας καταλαβαίνει Εάν κάποιος δεν καταλαβαίνει κάτι από αυτό που είπαμε, τότε μπορούμε και θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλύτερα.

 

Τι περιλαμβάνει μια ιστοσελίδα

 

Όπως είπαμε και προηγουμένως η ιστοσελίδα είναι ένα σύνολο σελίδων στο διαδίκτυο. Αυτές οι σελίδες είναι σχετικές μεταξύ τους, δηλαδή θα μιλάνε για ένα συγκεκριμένο θέμα, για παράδειγμα κατάστημα ρούχων.

Όλες η υπομέρους σελίδες, της ιστοσελίδας, συνδέονται με το domain name. Αυτό είναι το όνομα της σελίδας μας, για παράδειγμα www.chessgames.gr

 

Τι είναι το www

 

 

2.1.5 

Το www είναι τα αρχικά του world-wide web που σημαίνει παγκόσμιος ιστός. Όλες οι ιστοσελίδες του διαδικτύου ή αλλιώς του internet αποτελούν τον Παγκόσμιο Ιστό. Οι ιστοσελίδες ουσιαστικά είναι ένας τρόπος οργάνωσης αρχείων, ώστε να μπορεί κάποιος να βρει θέματα που τον ενδιαφέρουν.

 

Οι σελίδες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με συνδέσμους, δηλαδή links. Η μια σελίδα μπορεί να έχει ένα σύνδεσμο προς μια σελίδα της ίδιας ιστοσελίδας, δηλαδή με το ίδιο όνομα – domain name ή να στέλνεται τον κόσμο σε μια άλλη ιστοσελίδα. Όλες οι σελίδες είναι συνδεδεμένες με τον Παγκόσμιο ιστό.

 

Η διαδικασία αναζήτησης από τη μία σελίδα στην άλλη ονομάζεται πλοήγηση, ή browsing. Εξού και το όνομα internet browser.

 

Τι περιλαμβάνει μια σελίδα;

 

 

2.1.6 

Πρώτα απ’ όλα μια ιστοσελίδα έχει μια αρχική σελίδα. Αυτή η αρχική σελίδα, ή απλώς αρχική, είναι κάτι σαν τη βιτρίνα ενός μαγαζιού ή το εξώφυλλο ενός βιβλίου.

 

Σε κάθε ιστοσελίδα υπάρχει μια ξεχωριστή φόρμα επικοινωνίας ή στοιχεία μέσα από τα οποία μπορούν να μας βρούνε. Φυσικά μπορείτε να προσπαθήσετε να γράψετε ανώνυμα στο διαδίκτυο. Φυσικά εάν δεν θέλετε να μάθει ένας κοινός χρήστης το όνομά σας δεν θα το μάθει ποτέ, αλλά οι Αμερικάνοι έχουν αναπτύξει απίστευτες τεχνολογίες παρακολούθησης Μπορούν να ακούσουν τι λέει κάποιος από το κινητό του τηλέφωνο, ακόμη και όταν αυτό είναι κλειστό!

 

Εάν όμως δεν έχετε να κρύψετε κάτι τότε δεν βλέπω το λόγο για να γράφετε ανώνυμα. Το να γράφουμε είναι μια μορφή έκφρασης, το οποίο είναι πολύ δημιουργικό, υγιές και ευχάριστο. Επίσης δεν θα πρέπει να σας απασχολεί η αρνητική κρητική. Είναι φυσιολογικό εάν δέκα άνθρωποι διαβάσουν κάτι το οποίο θα πούμε, αυτό δεν θα αρέσει τουλάχιστον σε δύο από αυτούς. Απλά αφήστε την καρδιά σας να μιλήσει και εκφραστείτε ελεύθερα!

 

Μιας και μιλάμε για έκφραση, η ιστοσελίδα μπορεί να περιλαμβάνει ένα blog. Το blog είναι μια σειρά από καθημερινά άρθρα. Μπορούμε για παράδειγμα να γράφουμε τις εμπειρίες που είχαμε μέσα στη μέρα μας, με κάποιο προϊόν, την άποψή μας για κάποια ταινία ή να παρέχουμε πληροφορίες και συμβουλές στους αναγνώστες μας για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, π.χ. τη διατροφή.

 

Επίσης τα blog επιτρέπουν τα σχόλια και αυτό βοηθάει αρκετά στην αλληλεπίδραση των αναγνωστών με τον αρθρογράφο. Η ιστοσελίδα μας λοιπόν μπορεί να γίνει πιο φιλική για τον επισκέπτη της. Επίσης το blog μας βοηθάει πολύ στο να ανανεώνουμε συχνά το περιεχόμενο της σελίδας μας, δίνοντας έτσι έναν επιπλέον λόγο στους αναγνώστες να μας επισκεφθούν ξανά και ξανά.

 

Τέλος η ιστοσελίδα περιλαμβάνει το κυρίως μέρος, δηλαδή μερικές σελίδες οι οποίες περιγράφουν το θέμα της ή την προώθηση ενός προϊόντος ή την προώθηση κάποιας υπηρεσίας.

 

Διαβάστε εδώ ποιοι είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους φτιάχνω μια ιστοσελίδα.

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Hot news

English read more

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sqarbgzh-CNfrdehiitjakoptrorusrestr

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη