Τα 5 καλύτερα ανοίγματα στο σκάκι

 

Μία παρτίδα σκακιού χωρίζεται σε τρία μέρη. Στην αρχή, μέση και τέλος. Η αρχή του παιχνιδιού ονομάζεται άνοιγμα. Ο στόχος των παικτών στο άνοιγμα είναι να αναπτύξουν τα κομμάτια τους από την αρχική τους θέση.

 

1. 5 best openings

 

Φυσικά όλα τα στάδια του παιχνιδιού είναι σημαντικά αλλά αν δεν παίξουμε καλά στο άνοιγμα τότε θα χάσουμε αμέσως και δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε τις πολύ καλές τεχνικές μας στο μέσο και στο φινάλε.

 

Έτσι λοιπόν θα αναρωτιέστε ποιο είναι το κατάλληλο άνοιγμα για εσάς. Η θεωρία στο μέσο και στο φινάλε είναι πιο ξεκάθαρη. Για παράδειγμα σε μία θέση με ένα απομονωμένο πιόνι, θα πρέπει να το μπλοκάρουμε, έπειτα να πάμε στο φινάλε και έπειτα να το αιχμαλωτίσουμε Στο άνοιγμα τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Η επιλογή του σωστού ανοίγματος είναι ένα πονηρό και περίπλοκο θέμα, ακόμη και για τον καλύτερο προπονητή. Η εγκυκλοπαίδεια των ανοιγμάτων (ECO), το πώς δηλαδή κατατάσσεται ένα άνοιγμα, είναι μία τεράστια βάση δεδομένων με πάρα πολλές πληροφορίες.

 

Η πρόθεσή μου δεν είναι να σας τρομάξω, αλλά να σας βοηθήσω να επιλέξετε το πιο κατάλληλο άνοιγμα για εσάς σύμφωνα με τη δυναμικότητα σας. Η δυναμικότητα των σκακιστών μετριέται με τη βαθμολογία ELO, ένα αξιόπιστο και παγκόσμια αναγνωρισμένο σύστημα. Έτσι λοιπόν δημιούργησα έξι κατηγορίες ανοιγμάτων, σύμφωνα με τη δυναμικότητα. Μπορούμε να χωρίσουμε τα ανοίγματα σύμφωνα με τη δομή των πιονιών. Η δομή των πιονιών είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο σκάκι και κανένας στον κόσμο δεν θα σας πει ακριβώς πώς να παίξετε σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά.

 

Πριν δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες ανοιγμάτων ας δούμε ποια είναι τα τυπικά λάθη που κάνουν οι προπονητές. Μερικές φορές το σύστημα που προτείνει ένας προπονητής στο άνοιγμα, δεν είναι το καλύτερο δυνατό για εσάς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Όπως είπαμε στην αρχή, ο σκοπός του ανοίγματος είναι να αναπτύξουμε τα κομμάτια από τις αρχικές τους θέσεις. Αν και αυτό είναι πάρα πολύ απλό, υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά λάθη που κάνουν οι παίκτες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

1 Κατηγορία (800-1200)

 

Ο κύριος στόχος είναι ο έλεγχος του κέντρου, δηλαδή ε4 - ε5 και δ4 - δ5.

Πλεονεκτήματα:

 

 • Δεν χρειάζεται να μελετήσεις για πάρα πολύ ώρα
 • Μπορείς να καταλάβεις το άνοιγμα εύκολα
 • Μπορείς να κερδίσεις γρήγορα

 

2 Κατηγορία (1200-1500)

 

Ο κύριος σκοπός είναι το ανοιχτό κέντρο και τα ενεργητικά κομμάτια.

Πλεονεκτήματα

 

 • Μαθαίνεις πώς να κάνεις επίθεση
 • Μαθαίνεις πώς να χειρίζεται τις δυναμικές θέσεις
 • Θα επενδύσεις λίγο περισσότερο χρόνο αλλά θα επωφεληθείς από αυτό

 

3 Κατηγορία (1500-2000)

 

Ο κύριος στόχος είναι το γκάμπι, δηλαδή η εθελοντική θυσία ενός πιονιού, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη.

Πλεονεκτήματα

 

 • Θα μάθεις το ρόλο του χρόνου στο σκάκι
 • Θα μάθεις τι σημασία του υλικού
 • Θα μάθεις να αναπτύσσεις τα κομμάτια σου πιο γρήγορα. Καλύτερη ανάπτυξη σημαίνει επίθεση. Πιο γρήγορη επίθεση σημερινή νίκη!

 

4 Κατηγορία (2000-2300)

 

Ο κύριος σκοπός είναι να αποκτήσουμε ένα σταθερό κέντρο

Πλεονεκτήματα

 

 • Θα αποκτήσεις το συμπαγές ρεπερτόριο ανοιγμάτων.
 • Δεν θα συναντάς συχνά εκπλήξεις στο άνοιγμα.
 • Θα έχεις σταθερά αποτελέσματα. Τα σταθερά αποτελέσματα θα σε βοηθήσουν να κυνηγήσεις την πρώτη θέση. Η πρώτη θέση σημαίνει χρήματα!

 

5 Κατηγορία (2300-2500)

 

Ο σκοπός αυτής της κατηγορίας είναι να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος από τον αντίπαλό σου. Σε αυτή την κατηγορία πρέπει να κάνεις τη διάσπαση, το κάτι παραπάνω. Γνωρίζοντας όλες τις τεχνικές στο μέσο και στο φινάλε, θα πρέπει να έχεις μία πολύ βαθιά κατανόηση στο άνοιγμα. Αυτό μπορεί να γίνει με προσωπική προπόνηση, με τη συνεργασία με παίκτες με υψηλότερο ΕΛΟ καθώς και με τη βοήθεια ενός προπονητή.

Σε αυτή την κατηγορία είναι πολύ σημαντικές οι καινοτομίες. Καινοτομία είναι μία πολύ συνηθισμένη λέξη στο σκάκι. Προέρχεται από τη λατινική λέξη “novus” που σημαίνει καινούργιο. Με τον όρο καινοτομία εννοούμε ότι παίχτηκε μία καινούργια κίνηση η οποία δεν είχε παιχτεί και δεν έχει αναλυθεί πριν από τη συγκεκριμένη παρτίδα. Συνήθως όταν οι παίκτες κάνουν μία καινοτομία μπορούν να κερδίσουν την παρτίδα βασιζόμενοι στην καλύτερη θεωρητική τους προετοιμασίας στο άνοιγμα. Συνήθως ο αντίπαλος δεν μπορεί να βρει όλες τις σωστές κινήσεις και να αντιμετωπίσει όλες τις καινούργιες απειλές, για αυτό και η αντίσταση του θα καμφθεί.

Πλεονεκτήματα

 

 • Θα έχεις έτοιμες ιδέες από το σπίτι, καθώς θα έχεις αναλύσει τα πάντα με τη βοήθεια του υπολογιστή.
 • Θα παίζεις τις παρτίδες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
 • Θα παίζεις με μεγαλύτερη άνεση και θα έχει περισσότερο χρόνο στο ρολόι σου.

 

6 Κατηγορία (2600-2800) Εξωγήινοι

 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εξωγήινοι! Οι παίκτες σε αυτή τη δυναμικότητα απλά γνωρίζουν τα πάντα. Μπορώ να παίξουμε τέλεια σε όλα τα ανοίγματα. Ίσως να έχουν λύσει ήδη το σκάκι και να μην το μοιράζεται μαζί μας.

 

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη