Blog, Facebook ή Ιστοσελίδα;

 

2.3.1

 

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο επιλογές. Να κάνω το ένα ή να κάνω το άλλο; Να φάω μακαρόνια ή πατάτες; Μου πάει το άσπρο ή το μαύρο; Συνεχώς μέσα στη μέρα μας απασχολούν, και πρέπει να μας απασχολούν, πολλά πράγματα. Άλλα είναι μικρά, όμως άλλα είναι μεγάλα.

Για να βρούμε τη λύση σε ένα μας δίλημμα θα πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε, δηλαδή να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό μας.

 

Γιατί να φτιάξω μια ιστοσελίδα, αφού μπορώ να κάνω μια σελίδα στο facebook?

 

2.3.2

 

 

Ναι πράγματι το Facebook μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια δική μας σελίδα. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και δωρεάν επιλογή. Τα αρνητικά στη σελίδα του Facebook είναι:

 

1. Δεν έχουμε τη δική μας ηλεκτρονική διεύθυνση. Δηλαδή η σελίδα μας θα ξεκινάει με: https://www.facebook.com/ και έπειτα θα βάλουμε τη δική μας διεύθυνση.

 

2. Δεν έχει εύκολη πλοήγηση. Δηλαδή μπορεί να διαβάσει κάποιος τα τελευταία μας άρθρα αλλά δεν μπορεί να βρει εύκολα και ευδιάκριτα το πώς θα επικοινωνήσει μαζί μας.

 

3. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και άλλες υπο-σελίδες οι οποίες δεν φαίνονται εύκολα, δηλαδή το μενού δεν είναι ευδιάκριτο. Εκτός αυτό το Facebook αλλάζει τη θέση σε αυτές τις σελίδες οπότε γουστάρει! Συγνώμη αλλά στη σελίδα μου θέλω να έχω εγώ τον έλεγχο.

 

Φυσικά θα πρέπει να φτιάξουμε μια σελίδα στο Facebook, διότι μπορεί να στείλει πάρα πολύ κόσμο στην πραγματική μας ιστοσελίδα. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να φτιάξετε μια σελίδα στο Facebook, τότε παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Γιατί να φτιάξω ιστοσελίδα αφού έχω blog;

 

2.3.3

 

 

Το blog, είναι κατά τη γνώμη μου, η ιδανική λύση για να ξεκινήσετε στο διαδίκτυο. Είναι δωρεάν και εύκολο στη χρήση του. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε κοινό, να φτιάξετε το όνομά σας και να εκφραστείτε ελεύθερα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι θα αποκτήσετε εμπειρία. Εμπειρία στην συγγραφή άρθρων, στο πώς λειτουργεί μια σελίδα στο ίντερνετ, θα αρχίσετε να αλληλεπιδράσετε με τους επισκέπτες σας και πολλά άλλα πράγματα. Τα αρνητικά του Blog είναι:

 

1. Δεν μπορούμε να έχουμε αρχική στατική σελίδα.

 

2. Δεν υπάρχει μεγάλη συλλογή template, δηλαδή το «κουστούμι», η εξωτερική εμφάνιση που θα έχει το blog μας.

 

3. Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε το template όπως θέλουμε εμείς.

 

4. Δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μενού, δηλαδή μια σελίδα για το blog, μια για την επικοινωνίας, μια το ποιοι ήμαστε κτλ. Όμως υπάρχει περιορισμός, δηλαδή μπορούμε να φτιάξουμε μόνο μέχρι δέκα σελίδες. Επίσης στην κάθε υπό σελίδα δεν μπορούμε να έχουμε υπό – μενού. Για παράδειγμα εάν έχουμε μια σελίδα με το όνομα παπούτσια και θέλουμε να φτιάξουμε άλλες τρεις υποκατηγορίες, γυναικεία, αντρικά και παιδικά, δεν μπορούμε να το κάνουμε από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του.

Βέβαια εάν κάποιος ξέρει HTML μπορεί να κάνει τα πάντα και υπάρχει τρόπος να κάνουμε αυτό που προανέφερα, αλλά είναι κάτι δύσκολο και δεν θα μπορέσουμε να το φτιάξουμε να φαίνεται όπως ακριβώς θέλουμε.

 

5. Ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσουμε μια κεντρική εικόνα που θέλουμε, το Banner, δεν μας επιτρέπει να φτιάξουμε το κάτω μέρος της σελίδας.  Δηλαδή δεν μας επιτρέπει να προσθέσουμε κάποια φωτογραφία στο κάτω μέρος, όπως ένας χάρτης για να μπορεί να βρίσκει κάποιος την ακριβή μας τοποθεσία.

 

Υπάρχουν βέβαια μερικά template, κουστούμια, τα οποία μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά είναι πιο δύσκολα στην εγκατάσταση και έχουν περιορισμένες θέσεις.

 

Ως συμπέρασμα θα ήθελα να πω ότι το Blog είναι μια πολύ καλή επιλογή για αρχή και σίγουρα σας την προτείνω να την χρησιμοποιήσετε Μπορείτε να δείτε πώς να φτιάξετε το πρώτο σας προσωπικό Blog πατώντας εδώ.

 

Blogger ή Wordpress;

 

2.3.4

 

Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα μου διλήμματα όταν ξεκίνησα. Φυσικά έφτιαξα μια σελίδα και στα δύο και σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο. Με κέρδισε όμως το Blogger διότι είναι δωρεάν, ενώ το wordpress έχει τη δωρεάν έκδοση έχει και την έκδοση επί πληρωμής

 

Το blogger είναι πολύ πιο απλό στη χρήση του και έχει πάρα πολύ καλές δυνατότητες. Μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό της ιστοσελίδας μας και να μας στέλνει κόσμο αρκετό καιρό αφού σταματήσουμε να γράφουμε σε αυτό. Ακόμη μου φαίνεται απίστευτο ότι σταμάτησα να γράφω στο Blog μου http://kesaris.blogspot.gr/ τον Ιανουάριο του 2014 και αυτό σήμερα, το 2016 είναι στην πρώτη με δεύτερη σελίδα της Google.

 

Η επιλογή της ιστοσελίδας

 

Οι δωρεάν υπηρεσίες είναι τίγκα στις διαφημίσεις και δεν έχεις την ελευθερία να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις, ενώ οι επί πληρωμή υπηρεσίες είναι πανάκριβες, προσφέρουν πολύ λιγότερα σε σχέση με τα χρήματα που ζητάνε και τέλος θέλουν να έχουν συνεχής οικονομικές συναλλαγές με τον πελάτη, δηλαδή να συντηρούν τη σελίδα σου. Είναι σαν να σου προσφέρουν ένα γλυκό ψάρι, χωρίς να σε μάθουν ποτέ πώς να ψαρέβεις...

Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο τα 1000 ευρώ για να διαθέσει κάποιος, ώστε να του φτιάξουν μια ιστοσελίδα. Εκτός αυτού να μην ξεχνάμε και τον φόρο προς το Ελληνικό δημόσιο, ο οποίος είναι περίπου το 25% , δηλαδή 250 ευρώ...

 

Αυτό το ποσό ήταν απαγορευτικό για μένα εκείνη την εποχή και έτσι άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο αλλά ρωτώντας και φίλους ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξω μια ιστοσελίδα. Φυσικά βρήκα και ποιο φτινές λύσεις με περίπου 200 με 250 ευρώ για να μου φτιάξει κάποιος μια απλή ιστοσελίδα. Ως ιδιοσυγκρασία όμως δεν μπορώ να βολευτώ με κάτι το μέτριο. Εάν το ένστικτό μου λέει ότι κάτι είναι πολύπλοκο ή έχει αρκετά πράγματα να μου δώσει θέλω να το ψάξω όσο πιο πολύ γίνετε. Ναι, ήμουν από τα παιδάκια που θα έπαιζαν 1-2 εβδομάδες με το καινούργιο τους παιχνίδι και έπειτα θα του έβγαζαν την κάθε ξεχωριστή βίδα για να δουν πώς δουλεύει. Μερικά κατάφερνα να τα συναρμολογήσω, μερικά όχι...

 

Γιατί το Joomla;

 

2.3.5

 

 

Οι περισσότεροι φίλοι, σύμφωνα με τις δικές μου προσωπικές ανάγκες, μου πρότειναν να φτιάξω μια ιστοσελίδα με το Joomla. Το Joomla είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο και επιτυχημένο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, Content Management Systems ή χάρη συντομογραφίας CMS. Με απλά λόγια είναι εφαρμογές οι οποίες επιτρέπουν να διαμορφώσουμε μια ιστοσελίδα, χωρίς να ξέρουμε προγραμματισμό Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται κάποιον να σπουδάσει πληροφορική για να φτιάξει μια επιτυχημένη ιστοσελίδα.

 

Τα πιο γνωστά CMS είναι το Joomla, το wordpress και το Drupal, όμως το Joomla είναι το πιο δημοφιλές με διαφορά, μιας και πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια να επενδύονται στην ανάπτυξή του.

 

Το Joomla είναι ανοιχτού κώδικα. Ο ανοιχτός κώδικας είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης με ελεύθερη άδεια, δηλαδή ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορείς να δώσει την δική του ιδέα ή να προσθέσει τη δική του βελτίωση. Είναι δηλαδή μια ανοιχτή συνεργασία η οποία έχει μία από τις μεγαλύτερες ενεργές κοινότητες ανοικτού κώδικα στο διαδίκτυο. Είναι χιλιάδες οι προγραμματιστές που υποστηρίζουν την πλατφόρμα και προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά κάθε μέρα.

 

Το Joomla αποτελεί μία ιδιαίτερα οικονομική και προσιτή λύση για έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να φτιάξει τη δική του ιστοσελίδα, χωρίς να ξοδέψει ένα σορό λεφτά και δεν υπάρχει επιβάρυνση με κόστος απόκτησης άδειας. Βασίζεται σε ένα σταθερό πλαίσιο με σταθερή και αξιόπιστη υποδομή στον πυρήνα του.

 

Συνοπτικά:

 

 • Είναι εύκολο στη χρήση του, σε σχέση με άλλα CMS
 • Ανάρτηση και δημοσίευση άρθρων χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό τους ή στο μέγεθός τους.
 • Επεκτασιμότητα, δηλαδή μπορούμε να το επεκτείνουμε με πάρα πολλές δυνατότητες.
 • Επιτρέπει την επέκτασή του σε ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop)
 • Είναι φιλικό προς στις μηχανές αναζήτησης και έτσι μας δίνετε η δυνατότητα να το βελτιστοποιήσουμε με το SEO, το οποίο θα μάθουμε παρακάτω.
 • Δυνατότητα προσθήκης φόρουμ, συλλογή φωτογραφιών, blog, δυνατότητα κατασκευής πολυγλωσσικής ιστοσελίδας (Multilanguage) κ.α.
 • Τέλος μπορούμε να σχεδιάσουμε τη δική μας αρχική σελίδα, να προσθέσουμε οποιοδήποτε γραφικό, λογότυπο, σλόγκαν ή κείμενο διαφημίσεων θέλουμε.

 

Συμπέρασμα:

Η κατασκευή ενός Joomla μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του απλού ιδιώτη, ενός μικρού επαγγελματία, τις ανάγκες ενός συλλόγου καθώς και μιας μεγάλης επιχείρησης.

 

Ποιοι χρησιμοποιούν Joomla

 

 • 1. Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια εδώ.
 • 2. U.K National Crime Agency, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Αγγλίας, μια από τις σημαντικότερες κυβερνητικές οργανώσεις με σκοπό να μειώσει σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα. Αυτοί έχουν και ωραίο logo, μια εικόνα ενός βασιλιά. :)
 • 3. Wicked Campers, η  μεγαλύτερη υπηρεσία ενοικίασης τροχόσπιτων στην Αυστραλία καθώς και σε όλο τον κόσμο γενικότερα.
 • 4. Το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα επίσης χρησιμοποιεί Joomla.
 • 5. Holiday Inn Express Bath, μια από τις πιο σύγχρονες και μεγαλύτερες ιστοσελίδες για να βρει κάποιος ξενοδοχείο στην Αγγλία.

 

Αυτό που θα σας απασχολεί τώρα είναι το κόστος της ιστοσελίδας. Πόσο πραγματικά κοστίζει μια ιστοσελίδα; Εάν θέλετε να μάθετε, τότε παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

 

Save

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Hot news

English read more

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sqarbgzh-CNfrdehiitjakoptrorusrestr

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη