Βίλχεμ Στάινιτζ

 

1. Stainitz Wilhelm

 

«Δυστυχώς, πολλοί βλέπουν την κριτική ως εχθρό, αντί να τη θεωρούν ως οδηγό για την αλήθεια…»

 

Ο Βίλχεμ γεννήθηκε το 1836 στην Αυστρία για να δημιουργήσει τα θεμέλια της σύγχρονης θεωρίας στο σκάκι. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε και ανέλυσε τα στρατηγικά στοιχεία από τις παρτίδες του. Δηλαδή από συγκεκριμένες θέσεις αναγνώρισε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά διατυπώνοντας κανόνες.

 

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του ήταν πολύ επιθετικός και συνδυαστικός παίχτης, γι’ αυτό του είχαν βγάλει το παρατσούκλι «ο Αυστριακός Μόρφι». Αντιμετώπισε το σκάκι με επιστημονική μέθοδο και αυτό τον βοήθησε να το κατανοήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ανακάλυψε ότι η στρατηγική είναι ανώτερη από την τακτική. Οι λαμπρές επιθέσεις του παρελθόντος πετύχαιναν επειδή δεν υπήρχε σθεναρή αντίσταση από τους αντιπάλους.

 

Αυτό τον οδήγησε στο να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του. Ο Φρανσουά-Αντρέ Ντανικάν Φιλιντόρ ήταν ο πρώτος που είπε ότι τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας και θεωρήθηκε επαναστάτης γιατί εκείνη την εποχή τα παρομοίαζαν με τους σκλάβους. Τα θεωρούσαν ως εμπόδιο για τα κομμάτια, δηλαδή για τους αξιωματικούς, τους πύργους. Ο Στάινιτζ κατανόησε σε μεγαλύτερο βαθμό τη σημασία των πιονιών και άρχισε να αποφεύγει τις αδυναμίες σε αυτά, δηλαδή όλα τα πιόνια να μένουν σε μια ευθεία γραμμή.

 

Αν και θεωρούνταν ο καλύτερος σκακιστής, στο τουρνουά του Λονδίνου το 1883 τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Τσούκερτορτ. Πολλοί έσπευσαν να τον αμφισβητήσουν. Ο Στάινιτζ ήθελε διαρκώς να έχει τη φήμη του καλύτερου παίχτη στον κόσμο και έτσι προκάλεσε σε ματς τον Τσούκερτορτ. Νικητής θα αναδεικνύονταν όποιος συγκέντρωνε δέκα νίκες, χωρίς να μετράνε οι ισοπαλίες. Πρότεινε αυτή η αναμέτρηση να είναι το πρώτο επίσημο ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο σκάκι. Όλοι συμφώνησαν και ο Βίλχεμ πέτυχε μια εντυπωσιακή πρώτη νίκη επί του αντιπάλου του.

 

Θεωρία του Στάινιτζ - Γνωμικά

 

  • «Το πιόνι μπροστά από το βασιλιά και το πιόνι μπροστά από τη βασίλισσα, είναι τα μόνα πιόνια που πρέπει να μετακινηθούν στην αρχή του παιχνιδιού.»
  • «Στο σκάκι μπορείς να κερδίσεις μόνο με επίθεση.»
  • «Η παράταξη που υπερέχει δεν έχει μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να επιτεθεί.»
  • «Η επίθεση θα πρέπει να έχει ως στόχο το πιο αδύναμο σημείο του αντιπάλου.»

 

Οι 5 καλύτεροι συνδυασμοί του Στάινιτζ

 

1.1. Stainitz WilhelmΠαίζουν τα λευκά

 

PGN

 
 
1.2 Stainitz WilhelmΠαίζουν τα λευκά
 
 

PGN

 
 
1.3 Stainitz WilhelmΠαίζουν τα λευκά
 

Save

PGN

 
 
1.4 Stainitz WilhelmΠαίζουν τα λευκά
 
 

PGN

 
 
1.5 Stainitz WilhelmΠαίζουν τα λευκά
 
 

PGN

 
 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη