Πρόγραμμα διδασκαλίας

 

Chess programs1

 

Από το 2002 κάνω μαθήματα σκάκι σε μικρούς και μεγάλους. Εκτώς από τα μαθήματα σε Συλλόγους και τα ιδιαίτερα μαθήματα μερικές φορές βοηθάω φίλους, δίνοντάς τους μερικές συμβουλές. Έτσι λοιπόν γνωρίζω τι ακριβώς πρέπει να μάθει ένας παίχτης από όταν ξεκινάει το σκάκι έως περίπου το 2000 ΕΛΟ.

Για αρχή θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι αν η απόδοση ενός μαθητή είναι το 100%, το 30% ανήκει στον προπονητή και το 70% στον ίδιο τον μαθητή. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τη δουλειά που θα κάνουμε μαζί, θα πρέπει και ο ίδιος να ασχολείται συστηματικά με το σκάκι. :)

Θα μπορέσετε να δείτε βελτίωση στους δύο μήνες, ξεκινώντας από τα πρώτα κι όλας μαθήματα. Αυτή τι στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα δύο πακέτα μαθημάτων, το «Beginner’s boost» και το «Understand chess as a strong player». Πριν όμως τα αναλύσουμε ας δούμε μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες.

 

Γνώθι σ’ αυτόν

 

Η αλήθεια είναι όλοι μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις στο σκάκι και να παίζουν σε ένα καλό επίπεδο. Εάν όμως θέλεις να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους καλούς παίχτες, τότε είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πολύ καλά τον εαυτό σου.

Η γνωριμία με τον εαυτό μας είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Γνωρίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι γνωρίζω τα δυνατά μου σημεία αλλά και τις αδυναμίες μου. Γνωρίζω ως που μπορούν να φτάσουν οι δυνάμεις μου και πώς να κρύβω τις αδυναμίες μου από τον αντίπαλο. Μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις παρτίδες μας. Μπορούμε να συγκρίνουμε την ανάπτυξη στο σκάκι, σας έναν μαραθώνιο δρόμο. Γι αυτό χρειάζεται συστηματική και μεθοδική δουλειά. Μπορούμε σε αυτά τα ιδιαίτερα μαθήματα να επικεντρωθούμε στις σκακιστικές αδυναμίες και να της εξαλείψουμε.

 

Ανάλυση παρτίδων

 

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε ότι η ήττα δεν είναι ντροπή. Όλοι χάνουν. Και όταν λέω όλοι, εννοώ ΌΛΟΙ! Από τον παίχτη που ξεκίνησε σήμερα έως και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Το θέμα όμως είναι αν το πάθημα γίνει μάθημα, δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ήττα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Η ήττα μπορεί να μας δώσει το τέλειο κίνητρο ώστε να αναλύσουμε και να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας.

Μαθαίνω από τα λάθη μου.

 

Πώς βελτιώνομαι στο σκάκι;

 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βελτιωθούμε. Ο ένας τρόπος είναι να μελετήσουμε τις παρτίδες πολύ καλών παιχτών. Συνήθως οι περισσότερες από τις παρτίδες των κορυφαίων παιχτών είναι διδακτικές, όμως υπάρχουν μερικές διαλεγμένες παρτίδες, πραγματικά διαμάντια. Αυτές οι παρτίδες ονομάζονται παρτίδες μοντέλα και μάθουμε πώς έπαιξε ένας κορυφαίος παίχτης, ώστε να μάθουμε τις τεχνικές του και να τις χρησιμοποιούμε και στις δικές μας παρτίδες.

Ο άλλος τρόπος, και η πιο σημαντική και ουσιαστική μέθοδος για να βελτιωθείτε στο σκάκι είναι η ανάλυση των παιχνιδιών μας. Μέσα από τα παιχνίδια σας μπορώ να βρω τα λάθη σας και να σας βοηθήσω να τα ξεπεράσετε. Όταν ο Μποτβίννικ, ο πατριάρχης του Ρωσικού σκακιού, έχασε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το ανορθόδοξο παιχνίδι του Ταλ· αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το παιχνίδι του. Αναζήτησε τα λάθη του, τα εντόπισε και ουσιαστικά όλη του η προετοιμασία βασίστηκε στην εκρίζωση αυτών των λαθών.

Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο σκάκι όταν επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια λάθη. Τα λάθη και οι αδυναμίες μας είναι ένα ουσιαστικό και μεγάλο εμπόδιο στην πρόοδό μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να αναλύετε τις παρτίδες σας και πώς να βρίσκετε τα λάθη σας.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό να γράφετε τα δικά σας σχέδια και ιδέες στις παρτίδες σας. Αυτή είναι πολύ γνωστή τεχνική στη Ρωσία. Ο καθ ένας από εμάς επιλέγει τις κινήσεις του, λαμβάνει τις αποφάσεις του, για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Ο προπονητής σας πρέπει να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους κάνετε κάποιες κινήσεις και έτσι θα σας βοηθήσει βελτιωθείτε καθώς και θα ανιχνεύσει τα λάθη σας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να στέλνετε παρτίδες σας με δική σας ανάλυση.

 

Εάν θέλετε να κάνετε το πρώτο σας μάθημα στο διαδίκτυο τότε παρακαλώ διαβάστε τις οδηγίες βήμα προς βήμα πατώντας εδώ.

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη