Σχολικό σκάκι

5.1

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).

 

Μαθήματα στο σχολείο

 

Ναι μπορούν να γίνουν μαθήματα σκάκι στο σχολείο σας με κάποιον προπονητή σκάκι – εξωτερικό συνεργάτη, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο σκοπός των μαθημάτων είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το σκάκι, να το αγαπήσουν, να διασκεδάσουν και παράλληλα να αποκομίσουν όλα αυτά τα θετικά πλεονέκτημα που προσφέρει το σκάκι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν 1 φορά την εβδομάδα στο χώρο του σχολείου ή να έρθετε ως τμήμα σχολείου στο σκακιστικό Σύλλογο Πύρρος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σημείωση: Εάν δεν είστε από Γιάννενα, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε τους πιο κατάλληλους ανθρώπους κοντά σε εσάς.

 

Το πρόγραμμα Κασπάροβ

 

Το πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία» πραγματοποιείτε από την ΕΣΘ σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Garry Kasparov (www.kcfe.eu) και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org).

Έχει ξεκινήσει και σε περισσότερα από 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα παρέχεται δωρεάν εκμάθηση σκακιού σε παιδιά πρώτης και δευτέρας δημοτικού. Το πρόγραμμα γίνεται ανάλογα με το σχολείο, είτε στα πλαίσια του σχολικού ωραρίου, είτε μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος.

 

Έχει πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα

 

  • Το 2014-15 στο 2ο και στο 8ο Δημοτικό σχολείο με εξωτερικό συνεργάτη τον Άγγελο Καίσαρη.
  • Το 2015-16 στο 27ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων με εξωτερικό συνεργάτη τον Άγγελο Καίσαρη.

 

Σχολικό πρωτάθλημα σκάκι

 

Κάθε χρόνο διοργανώνονται σχολικά πρωταθλήματα σκάκι σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες μαθητές. Υπάρχουν δύο ειδών πρωταθλήματα.

Το ένα είδος είναι το ατομικό, όπου ο κάθε μαθητής αντιμετωπίζει έναν άλλο μαθητή σε ένα πρωτάθλημα, περίπου, πέντε γύρων. Στο τέλος του πρωταθλήματος, όποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς θα κερδίσει.

Το άλλο είδος είναι το ομαδικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουν 4 μαθητές ανά ομάδα. Δηλαδή τέσσερα παιδιά αντιμετωπίζουν άλλα τέσσερα παιδιά. Εάν μια ομάδα κάνει 3 νίκες και 1 ήττα, τότε το σκορ είναι 3-1 και η ομάδα κερδίζει. Όπως και στο προηγούμενο πρωτάθλημα πραγματοποιούντε, περίπου, πέντε γύροι. Στο τέλος, όποια ομάδα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς είναι η νικήτρια.

 

Ο τελικός των σχολικών

 

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία διοργανώνει κάθε χρόνο την τελική φάση του Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών και του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών. Περισσότεροι από 650 μαθητές μπορούν να προκριθούν από τις Ενώσεις και τις Τοπικές Επιτροπές, ώστε να συμμετέχουν στον τελικό. Η Δυτική Ελλάδα προκρίνει 3 μαθητές από κάθε τάξη και 33 συνολικά. Οι προκρίσεις δίνονται μέσα από το τοπικό σχολικό πρωτάθλημα.

 

Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας

 

Το πρώτο μεγάλο σχολικό πρωτάθλημα στη Δυτική Ελλάδα έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίντας, τον Μάρτιο του 2007, με Πρωτοβουλία του Γιάννη Δερέκα. Από εκεί και πέρα κάθε χρόνο πραγματοποιείτε με μεγάλη επιτυχία το σχολικό πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας. Επίσης και οι μικρότερες περιοχές πραγματοποιούν τα δικά τους σχολικά πρωταθλήματα, με την Κέρκυρα να ξεχωρίζει. Η Κέρκυρα κατάφερε να διοργανώσει το μεγαλύτερο και μαζικότερο σκακιστικό γεγονός, το οποίο άγγιξε τις 5000 συμμετοχές μαθητών! Ο Μάνος, ο Φώντας και ο Δημήτρης έκαναν τα μαγικά τους, μετατρέποντας το νησί σε μια ασπρόμαυρη σκακιέρα... :)

 

Σχολικό πρωτάθλημα σκάκι στα Γιάννενα

 

Το πρώτο σχολικό πρωτάθλημα σκάκι πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το 2009.

 

Εσωτερικό σχολικό πρωτάθλημα

 

Εκτός από το ετήσιο σχολικό πρωτάθλημα μπορεί να πραγματοποιηθεί και εσωτερικό πρωτάθλημα μέσα στο χώρο του σχολείου σας. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας, πατώντας εδώ.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη