Ρουά ματ

3.9.1

 

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να αιχμαλωτίσουν τον αντίπαλο βασιλιά. Αν το αιχμαλωτίζω είναι μία δύσκολα εξηγήσιμη λέξη σε ενήλικες, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να τα κατανοήσει ένα νεαρό παιδί. Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να φάμε τον αντίπαλο βασιλιά.

Η παραπάνω δήλωση  δεν είναι 100% αντικειμενική όμως είναι ένας εύκολος τρόπος να κατανοήσουμε Τι είναι το ρουά ματ. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η έκφραση ρουά ματ, ή σπλώς ματ, έχει επικρατήσει στις μέρες μας, ενώ παλαιότερα λέγονταν σαχ ματ.

 

3.9.2

 

Στο παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε μία θέση ματ. Είναι το πιο γρήγορο ματ που μπορεί να γίνει. Η μαύρη βασίλισσα απειλεί τον βασιλιά και ο λευκός βασιλιάς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την απειλή, άρα έχουμε ματ.

 

3.9.3

 

Ο Σάχης ήταν ο ανώτερος βασιλικός τίτλος, ο βασιλέας των βασιλέων. Ήταν αρχικά τίτλος στο προ-Ισλαμικού Ιράν, και αργότερα υιοθετήθηκε από Πέρσες και Τούρκους ηγεμόνες μετά την Ισλαμική κατάκτηση τον έβδομο αιώνα. Από εκεί προέρχεται και το σαχ στο σκάκι. Ο βασιλιάς αντιπροσοπεύει τον Σάχη.

 

Η λέξη ματ προέρχεται από τα Αραβικά και σημαίνει "νεκρός". Η Περσική αντίστοιχη έκφραση, σαχ ματ σημαίνει ότι "ο βασιλιάς είναι αβοήθητος"! Ο παίκτης που γίνεται ματ χάνει αμέσως το παιχνίδι. Το ματ είναι ο τελικός σκοπός στο σκάκι. Φυσικά μία παρτίδα μπορεί να τελειώσει και με άλλους τρόπους, αλλά αυτό το δούμε στη συνέχεια.

 

3.9.4

 

Πριν φτάσουμε ως το ρουά ματ θα πρέπει να απειλήσουμε τον αντίπαλο βασιλιά. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να απειλήσουμε τον βασιλιά στο μέσο του παιχνιδιού. Εάν δεν τον απειλήσουμε πως θα μπορέσουν να τον κάνουμε ρουά ματ; Για να τον απειλήσουμε αρκεί να κάνουμε ότι μάθαμε στην αιχμαλωσία, δηλαδή θα είναι σαν να προσπαθούμε να φάμε ένα κομμάτι του αντιπάλου.

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη