Γκαμπί Μπένκο

 

Γκαμπί Μπένκο Α57 – Α59

 

Ο Παλ Μπένκο είναι Ουγγρικής καταγωγής Αμερικάνος γκρανμέτρ. Γεννήθηκε το 1928. Το 1948 κέρδισε το πρωτάθλημα Ουγγαρίας. Έχει κερδίσει 8 φορές το ανοιχτό πρωτάθλημα ΗΠΑ. Συμμετείχε σε αρκετά ιντερζονάλ τουρνουά, στα οποία έπαιρνε πρόκριση για τα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Το 1970 παραχώρησε την θέση του στον Ρ. Φίσερ. Διακρίθηκε στο φινάλε και στην σύνθεση σπουδών καθώς συνέφερε και στην θεωρία των ανοιγμάτων με το γκαμπί που φέρει και το όνομά του. Το Γκαμπί Μπένκο ξεκινάει με τις κινήσεις   1.d4 Nf6 2.c4 c5 3.d5 b5.

 

1.3.1 Benko gambit

 

Είναι ένα μοντέρνο γκαμπί όπου τα μαύρα θυσιάζουν ένα πιόνι για πίεση στην πλευρά της βασίλισσας. Τα κομμάτια του μαύρου έχουν τυποποιημένες θέσεις σε όλα τα setup κομματιών του λευκού. Τα μαύρα παίζουν Πα8, Πβ8, Βα5, Ιζ6, Ιδ7, Αη7 και πιέζουν ακόμη και στο φινάλε. Το άνοιγμα έχει αναλυθεί και στην ΕΣΣΔ με την ονομασία γκαμπί Βόλγα. Ο Μπένκο το εμπλούτισε με σημαντικές ιδέες, γράφοντας και ένα βιβλίο το 1970. Η θεωρία δεν έχει αποφανθεί αν το αντάλλαγμα των μαύρων είναι αρκετό, οπωσδήποτε όμως προκύπτουν τακτικές θέσεις, γεγονός που καθιστά το γκαμπί αρκετά δημοφιλές.

 

Ο μαύρος με το γκαμπί αυτό πετυχαίνει

 

  1. Εύκολη ανάπτυξη για τα κομμάτια του.
  2. Την πρωτοβουλία και positionalπίεση. Ειδικά πάνω στα πιόνια α2 και β2. Την πίεση αυτή την ασκεί με τους πύργους στις ανοιχτές στήλες καθώς και με τον αξιωματικό από το η7.
  3. Πολύ καλύτερη πιονοδομή από τη πιονοδομή του λευκού που μπορεί να εξασφαλίσει στα λευκά καλύτερο φινάλε.
  4. Αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν πολύ δύσκολο το έργο του λευκού και σχεδόν του απαγορεύουν να παίξει την κίνηση ε5.

 

Setup

 

Η τοποθέτηση των κομματιών του μαύρου έχει ως εξής. Ιζ6, Ιβδ7, Αη7, Βα5 και Πζβ8. Είναι μια πολύ τυπική τοποθέτηση που τα μαύρα κάνουν σχεδόν πάντα και σχεδόν σε κάθε σύστημα του λευκού.

 

Η τυπική μανούβρα

 

Η τυπική μανούβρα που κάνουν τα μαύρα ώστε να ενεργοποιήσουν τον ίππο και τον αξιωματικό τους είναι Ιε8-γ7-β5. Τα μαύρα θέλουν να αλλάξουν τον ίππο στο γ3 γιατί κυρίως αυτός υπερασπίζετε ολόκληρη την πλευρά της βασίλισσας.

 

Τυπικές παρτίδες – μαθήματα σε βίντεο

 

1. Μπένκο με τα μαύρα

2. Αποδεκτό γκαμπί: kesaris – hijodenuncabajista

 

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη